Buenos Aires

Bajos de Recoleta

Plaza Francia i les de la vora son barrancas naturals, per tant, temps enrere per aquesta zona hi passava el riu. Les bugaderes hi anaven a rentar i un camí que passava per l’actual Av. Leandor N.Alem portava a la casa de Juan Manuel de Rosas, situada al que avui coneixem com Los Bosques de Palermo. Actualment, aquesta zona se la coneix com el Bajo de Recoleta.

Si creuem a l’Avenida del Libertador tindrem la Plaza República del Urugay, presidida per un monument al General José Gervasio de Artigas, realitzat pel madrileny nacionalitzat uruguaià José Luis Zorrilla de San Martín i l’arquitecte Alejandro Bustillo. José Luis Zorrilla de San Martín té una altra escultura a Buenos Aires, la polèmica a Julio Argentino Roca. El monument de Artigas té dos relleus que simbolitzen la Llibertat i la Federació i quatre aixetes que representen els rius de La Plata, el Uruguay, el Paraná i el Paraguay. A la mateixa plaça, a la cantonada entre Figueroa Alcorta i Tagle hi ha un grup escultòric que recorda a Aristóbulo del Valle, polític i cofundador de la Unión Cívica Radical, juntament amb Leandor N. Alem. Fins el 1938, al lloc que avui ocupa la Plaza República del Uruguay hi va haver el camp de futbol del River Plate.

0141_Aristóbulo del ValleLa plaça del costat era la Plaza Justo José Urquiza, nom de qui fou Presidente de la Confederación el 1854 però actualment és la Plaza Rubén Dario i és on hi podem trobar un monument al poeta escriptor del “Canto a la Argentina”. El monument a Dario, anomenat precisament Canto a la Argentina és obra l’escultor argentí José Fioravanti i està compost per una figura de bronze del poeta i dues figures mitològiques, tot coronat per un Pegaso. El canvi de nom de la plaça li ve de 1997 quan es va haver de traslladar el monument a Dario perquè s’inaugurava el monument a Evita al mateix lloc. A la plaça també hi ha un estanc artificial i altres escultures com la “El Sembrador” i “El Segador” del belga Constantin Meunier; a més hi ha el Paseo de las Esculturas una espècie de sala d’exposicions a l’aire lliure.

Si seguim caminant per aquesta plaça arribarem al Museo Nacional de Bellas Artes que va ser traslladat a l’edifici actual, que originàriament era la Casa de Bombas Sanitarias,  desprès d’haver passat per diverses seus, com per exemple el 1896 estava a l’edifici on avui hi ha les Galerías Pacífico i el 1910 es va traslladar al desaparegut Pabellón Argentino, ubicat a la Plaza San Martín. Al museu podem fer un recorregut per l’art des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat.

Entre la plaça que fa cantonada amb l’avinguda Peyredon i la Plaza Dante, que recorda al poeta Dante Alighieri, l’autor de la Divinia Comedia,  hi podem trobar diverses escultures com la de “El Centauro Herido” de bronze que és obra de l’escultor francès Antoine Bourdelle, un dels més destacats de la Belle Époque o un bust a Alfredo Roque Vitolo, un polític argentí de la primera meitat de 1900, entre altres escultures.

Si passem el pont que creua l’Avenida Presidente Figueroa Alcorta arribarem a la Plaza República Federativa del Brasil on hi ha la Facultat de Dret, un edifici “cosí germà” de la Facultat de Ingeniera del Paseo Colón.

A l’altre costat del pont ens quedarà el Parque Thays, parc que porta el nom del que provablement hagi estat el paisatgista més important de Buenos Aires. Charles Thays va ser el Director de Paseos de la Ciudad de Buenos Aires des de 1891 fins a 1913 i en la seva posició va remodelar o crear parcs i places com la Plaza Intendente Alvear, que també es troba a Recoleta o El Parque del Centenario,  La Plaza San Matín, el Parque Lezamala Plaza del Congreso o la mateixa Plaza de Mayo. Destaca l’escultura de Fernando Botero, un gran tors masculí de bonze.

00018_D’aquest costat ens queda la Plaza de las Naciones Unidas amb la Floralis Genérica, un flor d’acer inoxidable i alumini de 20m d’alt i 18 tones de pes de l’escultor argentí Eduardo Catalano. La flor s’obra cada dia i es tanca durant la posta simbolitzant l’esperança que renaix cada dia.  Al costat d’aquesta plaça i davant de la d’Uruguay hi ha l’edifici del Canal 7  que al seu interior hi té el Museo de la Televisión Pública.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.