Argentina

Concepción del Uruguay

Concepción del Uruguay és una ciutat de Entre Ríos amb una importància històrica a Argentina des dels temps de les lluites de federals contra unitaris. Està a uns 300km de Capital, així que perfectament aquest post podria estar a l’apartat de “Pels Voltants de Capital” ja que un cap de setmana dóna molt de si, però al ser una altra província ho arxivem a la categoria d'”Argentina

La ciutat es va fundar el 25 de juny del 1783 per Tomás de Rocamora i va ser de les primeres ciutats en unir-se a la Revolución de Mayo de 1810, que significaria l’inici de la independència del país. De tota manera, aquest punt és dels pocs que té en comú amb Buenos Aires ja que aquesta era de caire centralista, mentre que la província de Entre Ríos era Francisco Ramírez (Concepción del Uruguay)totalment federal. A partir del 1814, Concepció del Uruguay va ser capital de la Província de Entre Ríos, declaració atorgada per part del Director Supremo Gervasio Antonio Posadas. Un any més tard el General Artigas va convocar el primer congrés independentista on es volia formar un estat federal, fet pel qual a la bandera de Belgrano li van afegir una franja en diagonal vermella. Una de les resolucions d’aquest congrés va ser no anar al Congreso Constituyente de Tucumán de 1816 ja que el govern del Directori era totalment centralista. Anys més tard, inmersos amb les lluites de federals contra unitaris, i on la província de Entre Ríos era una de les més importants, Francisco Ramírez i Estanislao López dos caudillos de l’època de Entre Ríos i Santa Fe respectivament van signar el Tratado del Pilar conjuntament amb altres caudillos, que consistia en la unitat nacional mitjançant un sistema federal. El 29 de setembre del 1820, Francisco Ramírez va declarar la indepemdència de Entre Ríos proclamant la República de Entre Ríos que també incloïa les actuals províncies de Corrientes i part de Misiones. La capital de la efímera república, que no arribaria a l’any, fou Concepción del Uruguay.

A partir de 1826 es comença a entrellaçar la història de Entre Ríos amb la del General Justo José de Urquiza i concretament amb Concepción del Uruguy quan essent diputat de la legislatura aconseguí que es sancionés la llei que li atorgaria el rang de ciutat. Urquiza seguí la seva vida política com a Governador de Entre Ríos el 1841 i uns anys desprès com a primer president electe de la Confederación Argentina.

Concepció del UruguayTurísticament parlant, Concepción té dos llocs claus, un la vora del riu Uruguay i l’altre la Plaza Francisco Ramírez. Aquesta plaça ocupa 4 illes i és coneguda com la plaça històrica pels edificis que l’envolten i pels fets històrics que s’hi van dur a terme, com el del 1851 quan Uruquiza es va pronunciar contra Rosas en el que acabaria essent la derrota d’aquest últim a la Batalla de Caseros del 3 de febrer de 1852 i que portaria a Urquiza a ser president del país. Aquest pronunciament es va dur a terme davant de la Pirámide de Ramírez, que recorda el caudillo que va proclamar a la independència de Entre Ríos. Pels voltants de la plaça podem trobar la casa que Urquiza va començar a construir perquè fos la seva residència a la ciutat però que mai va veure acabada, ja que l’assassinaren el 1870. La seva dona, Dolores Costa de Urquiza, la va acabar però mai hi va viure ja que acabà essent residència dels governadors de Entre Ríos fins el 1883 quan la capital de la província es va traslladar a Paranà. Actualment és l’edifici de Correos i al seu interior hi ha el Museo Andrés García i la Sala Evocativa Malvinas “Daniel Sirtori“. Sobre el carrer que recorda la data de la victòria de Urquiza davant Mitre, 3 de Febrero, hi trobem el Colegio del Uruguay “Justo Jose de Urquiza” fundat pel propi general el 1849 com el primer col·legi laic del país. Avui en dia si realitzen visites guiades podent descobrir la biblioteca, el Salón de Actos, el Museo Histórico Evocativo i el Museo de Ciencias Naturales.

Basílica Menor  (Concepeción del Uruguay)A l’altra cuadra, seguint pel mateix carrer, hi trobarem la Basílica Menor de la Inmaculada Concepción.  L’origen de l’esglèsia data de 1780 quan el bisbe de Buenos Aires d’aquella època, el franciscà Fray Sebastiàn de Malvar y Pinto va informar al virrei Juan José de Vértiz y Salcedo de la falta d’una església per aquesta zona.  Així l’església es va construir abans de la fundació de la ciutat, 1783. L’actual edifici és obra de l’arquitecte Pedro Fossati, data de 1859 i fou construit gracies a l’intercanvi de correspondència el 1857 entre el pàrroc Dr. Domingo Ereño i el General Urquiza com a president de la Confederación de Argentina; al seu interior hi ha el mausoleu del General.

Si creuem la plaça fins a Gral.Galarza amb Sumpremo Enterriano trobarem l’oficina de Informació i Turisme  i a l’altra cantonada la casa més antiga de la ciutat que data de 1793, on avui hi ha el Museo Casa de Delio Panizza, i on es diu que hi va viure el caudillo Francisco Ramírez.

L’altra part turística la ciutat està totalment relacionada amb l’aigua i la vora del riu Uruguay on hi ha les platges d’interior i els balnearis, essent el de Banco Pelay el més important i el Itapé, situat a l’altre extrem, el mes històric per la batalla de 1814 entre reialistes i criolls. També es pot fer una excursió a la Isla Cambacua on s’hi pot passar tot el dia o si ens dirigim a l’altra punta de la ciutat, direcció accés nord sobre la ruta 14, hi ha el Parque Acuàtico i el Complejo Termas Concepción.

L’estació d’autobús queda a unes 10 cuadras de la plaça principal i seguint per Gral. Galarza arribarem directament a la “Residencia” del Gral. Urquiza. Al carrer 9 de Julio amb España és on es concentren els bancs i la zona de Rocamora entre 21 de noviembre i J.D.Perón és el centre comercial peatonal on hi ha la Escuela Ana Urquiza de Victoria al que fou la casa del Gral. Benjamín Victoria, gendre de Urquiza, secretari i conseller del mateix.

Pels voltants de la ciutat hi ha el Palacio Santa Candida, a 9km, situat a prop del Arroyo China, que fou un salar propietat del General Urquiza el qual tenia la seva residencia al Palacio San José a uns 40km de la ciutat. També es pot anar a passar un dia a Colón, que està a 1h d’autobús i els preus son entre $14 i $16, a San José on hi ha el Museo Histórico Regional de la Colonia San José i al El Palmar que està a 2h d’autobús.

Tenir en compte que els museus obren de 9 a 12h i de 17h a 20h ja que han de fer la “siesta“.

Piramide (Concepción del Uruguay)

Més fotos

Deixa un comentari