Argentina

El Parque Nacional El Palmar

El Parque Nacional del Palmar és un parc nacional de 85 km2 que es va crear per protegir la palmera Yatay que cobria gran part de Entre Ríos i Corrientes fins que al s.XX es van començar a talar massivament per a l’agricultura, ramaderia i per la seva fusta. El parc és una combinació de palmeres, bosc i selva, segons la zona per on et moguis, a més a més també ofereix una ruta històrica podent visitar l’antiga calera de Barquín que data del s.XVII de l’època dels jesuïtes. Alguns dels habitants habituals del parc son les guineus, les vizcachas i els carpinchos així com una gran quantitat d’aus i peixos.

El Palmar (Entre Ríos)El parc ofereix caminades, rutes a cavall, activitats aquàtiques de riu, pesca i fins i tot platges. Hi ha un camping amb refugi, un restaurant, una botiga, el Centre Administratiu i un d’Interpretació de la fauna i flora i banys públics amb dutxes i aigua potable.

Com ja hem comentat, el Parc és un conjunt d’ambients segons les condicions del sòl, tenint així el palmar, el bosc xeròfil, els aiguamolls i la selva. El riu Uruguay crea un microclima humit que afavoreix a la biodiversitat.

Els aiguamolls o “bajos inundables” son les zones baixes del parc caracteritzades per ambients aquàtics on abunden les canyes i els terres enfangades. Els habitants d’aquesta zona son els amfibis, les tortugues i les garses així com una gran quantitat d’insectes.

Carpinchos_El Palmar (Entre Ríos)La zona que ens semblarà més familiar del parc és el bosc xeròfil, que va paral·lel al riu. Els arbres son de fulles petites per acostumar-se a l’ambient sec i conviuen amb els arbustos i l’herba, fent d’aquesta manera tres zones verticals diferenciades dins del propi bosc. Si passegem per aquí hem de buscar amb atenció els llangardaixos overs i si fem la ruta de nit potser vegem o sentim alguna viscatxa, que és com una xinxilla però una mica més gran. A prop de la zona del Centre Administratiu també podrem veure les cotorres i amb sort algun que altre carpincho que és el rosegador més gran del món.

Des del mirador de la Glorieta podrem passejar per la selva formada pel conjunt d’arbres les copes dels quals es toquen entre elles creant una galeria que actua com a nevera natural. Aqueta zona es troba al marge del riu i dels diferents rierols  i gracies a la temperatura i la humitat constant creix una densa vegetació propicia per animals com la guineu. Es poden diferenciar perfectament els estrats que conformen el paisatge identificant l’estrat superior compost pels arbres major, l’estrat inferior amb els arbres de menor altura, l’estrat arbustiu, l’hummus i el fang.

El PalmarDes d’aquest mirador veurem el palmar-pastizal que cobreix el 60% de la superfície de l’àrea protegida. El terra d’aquesta zona és arenós, humit i àcid cobert del “pastizal”, l’hàbitat perfecte per a la palmera yatay acostumada a viure en grups d’edats homogènies.

Evidentment, recomanem gorra, protector solar, antimosquits i aigua.

Com arribar si no tens cotxe: un autobús fins a Ubajay i d’allí un remis que et porti al Centre Administratiu per $140 0 fins a la Portalada per $40. Ubajay està a 6km de la Portalada i el Centre Administratiu a 12km d’aquesta, per un camí de terra. L’altra opció és baixar a la Portalada i demanar a algú si us porta fins a l’interior del parc. La veritat és que la gent no acostuma a tenir cap inconvenient a portar-te dins dels límits del parc.

Parque Nacional El Palmar_Km 198 Ruta Nac.14 Obert tots els dies. Entrada al parc $25 per turistes residents al país, $50 per estrangers i $15 per universitaris.

Més fotos

Lagarto_El Palmar (Entre Ríos=

Deixa un comentari