Argentina

Palacio San José, casa del General Urquiza

El Palacio San José és una estancia de mitjans del s.XIX de planta baixa i amb patis interiors. El Palacio San José va ser la residencia del General Justo José de Urquiza els últims 20 anys de la seva vida i on morí assassinat. Urquiza fou un caudillo de Entre Ríos, és a dir, un terratinent, també va ser Gobernador de la Província de Entre Ríos i el Primer Presidente Constitucional de la Confederación Argentina, per això el Palau també era un centre polític de l’època i actualment és un Monumento Histórico Nacional.

El Palacio San JoseDegut a lo allunyat que estava i la dificultat de l’època per arribar-hi contava amb habitacions per convidats perquè s’hi poguessin quedar a dormir, així passaren la nit algunes de les personalitats més importants de 1850 com Mitre o el propi Sarmiento essent President d’Argentina. De fet, com que Sarmiento es pensava que anava a una casa de “salvajes”, Urquiza hi va manar posar una aixeta a la paret de l’habitació on s’allotjaria el President, demostrant a Sarmiento que anava a un lloc amb cultura, de fet anava a la primera casa de la província en tenir aigua corrent. Urquiza, tot i no haver viatjat mai, tenia molts bons consellers i, essent comú en l’època, comprava els mobles, vaixella, obra d’art i escultures per catàleg a Europa i fins i tot els materials per construir la casa i decorar-la.

 Potser abans d’anar-hi està bé fer una mica de ressenya històrica per entendre bé la importància del Palau i la vida de Urquiza, a Urquiza, de terratinent del Litoral a President teniu un breu resum de l’època.

La casa es va començar a construir el 1848 per l’arquitecte italià Dellepiane i posteriorment pel també italià Fosatti, de fet Pedro Fosatti fou un dels arquitectes que més utilitzà Urquiza, també construí el Palacio Santa Cándida allí on el General tenia el saladero de carn i la Basílica de la Inmaculada Concepción a Concepción del Uruguay  que és on avui descansen les restes del propi Urquiza. El Palau és un conjunt de 38 habitacions, 2 patis, 2 jardins i un llac artificial; 120 hectàrees en total, 40 de les quals estan destinades al llac i al parc que l’envolta. De fet al llac, de 180 per 120 metres i 5 de profunditat, en temps d’Urquiza, hi havia un vaixell amb mariner i tot.

El EscritorioEl primer pati que es visita, entrant per l’entrada diària, és a dir pel Jardín Posterior, és el Patio del Parral al qual donen les habitacions de servei així com la cuina, l’altre pati és el Patio de Honor que de  fet és el que veuríem si fóssim convidats del General i entréssim per la porta principal tot travessant el Jardín Francés. Si féssim aquest recorregut ens trobaríem amb dues habitacions importants, a l’esquerra la Sala que és on es reunien els convidats i el Escritorio que és des d’on Urquiza treballava. A continuació de la Sala hi ha l’habitació on és reunien les dones amb el cosidor i a continuació del despatx hi ha la sala de jocs dels homes. Aquesta dues cambres són la base de les dos torres de la casa, les qual tenen a dalt de tot un rellotge, tot i que el rellotge de la torres esquerra està pintat, per mantenir la simetria característica del Palau, i marca l’hora que va ser assassinat Urquiza.

La primera etapa de construcció es va dedicar a la part de la casa que seria habitada pel General, la seva dona i els 11 fills que tingué amb ella. Es tracta del Patio de Honor, al qual posteriorment se li afegiria la galeria per poder anar d’una habitació a l’altra sense mullar-se. Aquest pati està envoltat de les habitacions pels convidats, del menjador i de l’habitació matrimonial que fou on morí Urquiza i per això la seva dona va transformar en un oratori.

Durant la segona etapa de construcció de la casa es construir el Patio del Parral, anomenat així perquè està envoltat de parres de vi. Al voltant d’aquest pati  hi ha les dependències del servei on hi havia la cuina, la despensa, habitacions i la zona administrativa. Si creuem la reixa de ferro anirem al Jardín Posterior on hi ha la Capella, la botiga, la pastisseria i els cotxeres. Aquest jardí era  l’entrada secundaria al Palacio i l’entrada dels carruatges.

El lloc on avui comprem l’entrada, originàriament era la proveduría, és a dir una botiga que abastia als ranxos que s’havien construït al voltant del Palau i els habitants dels quals podien anar a la capella del palau.

Fou ja a partir del 1857, quan Urquiza contracta a Fosatti el qual s’encarrega de la remodelació de la capella deixant-la tal qual la veiem avui, amb la seva planta octogonal d’una sola nau i amb una entrada des de l’exterior del recinte del palau, l’encarregat de pintar-la fou l’uruguaià Juan Manuel Blanes.  A més a més Fosatti fou l’encarregat d’afegir a tota la construcció els elements decoratius convertint d’aquesta manera l’estancia en un palau.

CIMG7533

Com Anar: Si no tens cotxe, tens dues opcions o per una agencia de turisme o amb remis (taxi). La primera opció és Turismo Pioneros (03442-433914; Mitre 908; civettasergio@yahoo.com.ar) que et porten amb una combi (furgoneta petita) i fins i tot el xofer et fa la visita guiada, o això ens van dir a Informació i Turisme. El preu no el sabem ja que hi vam trucar però no ens van atendre. Així que nosaltres vam seguir la segona opció, la del remis Servi Mas (03442-42777), està a $180 amb espera de 2h. La veritat és que nosaltres encantats amb el nostre “xofer”, en cap moment ens va posar pressa per marxar i les 2h donen de si. Teniu en compte que el viatge és d’uns 40 minuts, per tant controleu el temps de sortida de Concepción per coincidir amb les visites guiades gratuïtes que ofereixen.

Palacio San José_Ruta Provincial nº39 km 128 (desvío al norte de 3km) Zona Rural-Caseros. Obert de dilluns a divendres de 8:00h a 19:00; dissabtes, diumenges i festius de 9:00h a 18:00h. Tancat el 1 de gener, el 24, 25 i 31 de desembre. Visites guiades de dilluns a divendres a les 10, 11, 15 i 16h, els altres dies a les 10, 11, 12, 14, 15 i 16h; gratuïtes. Entrada $15. Visita: 2h.

Més fotos

Deixa un comentari