Coses que no t'esperes per Argentina

La llum

Aquest post hauria d’haver estat escrits uns dies abans però mai t’esperes quedar-te 5 dies sense llum. Potser és exagerat escriure un post per 5 dies sense llum però quan us dic que cada vegada que hi ha una turmenta, ens quedem sense llum. Cada vegada que hi ha una ona de calor, ens quedem sense llum. Cada vegada que un gat es tira un pet, ens quedem sense llum. És veritat, exagero, no tothom es queda sense llum. Hi ha zones i dins de les zones edificis i dins dels edificis fases. La qüestió és que aquesta última ha sigut sarpada. Nosaltres, que som d’aquests desgraciats que se’ns talla la llum quan una papallona aleteja a Xina, doncs vam estar la setmana del 16 de desembre que se’ns tallava i tornava. Estàvem més estona amb llum que sense, però cada dia se’ns tallava un parell d’hores. El dimarts 24 ja ens vam despertar sense llum, amb la nevera plena de menjar pel sopar del 24 a la nit i a 38° de sensació tèrmica. Al ratet va tornar la llum però el 25 ja va marxar tot el dia i fins el 29 a les 17h no vam tornar a veure-la. Això significa tirar tot el que hi ha al congelador i a la nevera i anar a menjar algun dia a fora per poder veure la cara de la persona amb la que sopes.

Talls llums Desembre 2013I no només nosaltres, eh? Hi ha gent intermitentment per tota la ciutat. El dijous i divendres, a partir de les 20h la ciutat era una caos, les veïns tallaven els carrers i feien barricades amb bosses de basura que incendiaven. La gent que tenia llum es queixava del soroll que feien quant els “quilomberos” picaven amb les olles. Les botigues i alguns edificis tenien a les voreres motors per generar electricitat, que evidentment feien soroll i tot això sumat a la pitjor ona de calor dels últims anys.

El sistema elèctric està totalment desfasat pel nivell energètic necessari al 2013  quan la gran majora de cases tenen nevera, 2 o 3 aires condicionats, 2 o 3 teles, els ordinadors, carregar els mòbils, etc. Les empreses distribuïdores d’electricitat a Capital Federal son EDESUR i EDENOR, les quals aquests dies cap de les dues atenia telefònicament per recollir les queixes de la gent. La indemnització? com a molt no pagar la llum durant uns mesos però ja us dic que jo ja fa mesos que no la pago per bonificació d’altres talls. Potser és culpa de la gran subvenció per part del govern a la factura de la llum i així no valores l’ectricitat, potser és que la gent consumeix massa electricitat deixant l’aire encès tot el dia perquè quan arribi a casa la trobi fresqueta, potser és que les empreses prefereixen no invertir en millorar el sistema, etc. La veritat totes les teories poden ser bones igual que totes les possibles solucions que se’ns acudeixen a la gent de a peu però queda clar que això és més complicat del que ens sembla als pobres mortals perquè no pot ser que cada vegada que hi podria haver un possible tall de llum, hi sigui.

6 replies »

 1. quin pal!!! ni aigua fresca amb aquesta calor!!! a mi 5 dies em sembla una barbaritat!!! nomes amb 1 dia aqui ja ens posem nerviosos i tothom protesta…

  • Natres encara contents, que aigua si que en teniem. Encara “sort”. La veritat és que amb aquesta calor, preferia tenir aigua a tenir llum, llàstima de tot el menjar que vam haver de tirar…

 2. Hola, no em sembla pas que aquestes festes de Nadal siguin tranquil·les, oi? Et volia felicitar pel blog i ho vaig obrir esperant trobar les teves divertides informacions sobre Argentina i m’ha tocat llegir aquestes notícies.
  A Venècia i Barcelona encara tenim llum elèctrica però mai se sap…
  Bé, en qualsevol cas hem d’aguantar.
  Bon 2014 i bon blog!
  Marco

  • Gracies Marco, felicitatats a tu també pel teu blog de Venecia que és un dels que més m’agraden. Sempre està molt ben documentat.
   Lo de la llum és un desastre, nosaltres encara sort que hem tingut aigua, almenys. Però hi ha gent que ni aigua, ni llum i que porten més de 1 setmana…

  • Això esperem tots, tot i que sembla difícil ja que fa falta molta inversió. Al que ens haviem resignat és que almenys, els talls de llum programats ens avisesin amb temps per anar buidant neveres i buscant alternatives.

Deixa un comentari