Argentina

La província de Entre Ríos

El Palmar (Entre Ríos) (2)

El Palmar

La província de Entre Ríos limita amb Buenos Aires, Santa Fe, Corrientes i el Riu Uruguay la separa de la República Oriental del Uruguay; la seva capital és Paraná. Al estar a prop de Capital, per exemple Gualeguaychu està a uns 230km i Colón a 100km més, la fan una de les províncies preferides pels porteños quan volen fer alguna escapada, sempre i quan no prefereixin anar a la costa.

Tan Gualeguaychu com Colón son dos dels llocs més famosos de Entre Ríos, el primer per la gran festa de Carnaval i el segon per les platges de riu que té. Així les platges, les termes, la naturalesa, el carnaval, el turisme rural o la pesca són alguns dels atractius que presenta Entre Ríos.

Si volem platja, sempre parlant de platges de riu, només cal que ens traslladem  a alguna de les localitats per les que passa el riu Uruguay com Villa Elisa, Ubajay, San José, ColónConcepción del Uruguay, entre altres. A més a més podem combinar la platja amb les termes i així gaudir d’una conjunt de piletas d’aigües tèbies i riques en minerals. Una altra opció per combinar amb la platja és fer alguna de les activitats aquàtiques que ens ofereix la zona com per exemple kayak, travessies pel riu o  pesca.

Com que Entre Ríos és una província de camp, sempre tenim l’opció d’anar a una quinta i fer turisme rural, així podem endinsar-nos a l’interior de la província i anar a Victoria, Gualeguay o Camps.

També tenim l’opció de rodejar-nos de naturalesa i passejar per un dels dos parcs nacionals que té la província, un és El Palmar i l’altre el Predelta. El primer és va crear per protegir la palmera Yatay i està aprop de Colón, el segon, el Predelta es troba  5km de la localitat el Diamante i es tracta del delta del riu Paraná.

Palacio San José

Palacio San José

Pels més urbanites o els que tenen ganes de sumar cultura al viatge, moltes de les ciutats i pobles tenen museus, com per exemple San José que compta amb el Museo Històrico Regional on podrem veure objectes dels primers habitants de la colònia o Concepción del Uruguay que és una ciutat lligada a la història d’Argentina del s.XIX, amb el seu màxim referent el Palacio San José. Concordia té el Museo Judío i el Museo del Recuerdo.

Evidentment haurem d’aprofitar per fer turisme gastronòmic així que si estem per algunes de les localitats de riu no ens podem privar d’un peix i una bona manera de fer-ho és menjant chupín que seria un caldo d’olla barrejada de peixos. També és conegut el alfajor entrerrino i els embotits o fiambres.

I si volem posar banda sonora al viatge haurem de posar la música típica de la província que és la chamarrita.

Les primeres ciutats de Entre Ríos daten de 1783 quan Tomás de Rocamora va fundar oficialment les ciutats actuals de Gualeguay i Concepción del Uruguay. A principis del s.XIX la industria del cuir i les fàbriques de processament de carn eren el motor de la província.

Durant les guerres d’independència, Entre Ríos hi va participar molt activament fins que Buenos Aires va començar a actuar de manera centralitzada i fou llavors quan la figura del caudillo Ramírez agafà importància a la regió i a nivell nacional quan juntament amb López, el caudillo de Santa Fe, van derrotar a Buenos Aires a la batalla de Cepeda de 1820, establint una República a Entre Ríos. Malgrat tot, la pau no acabava d’arribar al país i les lluites entre federals i unitaris eren tant corrents com les d’entre els propis federals, una de les quals va ocasionar la mort de Ramírez.

Cap el 1840 qui es guanya el paper protagonista a la província fou Justo José de Urquiza, quan essent governador va portar unadels períodes de màxima prosperitat que es vegueren a Entre Ríos, fomentant l’educació, la indústria i l’obra pública. A més a més el bloqueig marítim de la Vuelta de Obligado dut a terme per anglesos i francesos durant la dècada del 1840, va afavorir a Entre Ríos amb el comerç, ja que els vaixells mercants havien de passar pel riu Paranà i Uruguay. Finalment Urquiza s’enfrontà a Rosas a la batalla de Caseros de 1852 amb victòria pel caudillo entreriano. D’aquesta batalla en surt el Congres Constituent de 1853 amb una constitució federal i amb Urquiza com a primer president constitucional del país, , això si, sense la presencia de Buenos Aires. Urquiza fou un dels impulsos de la immigració nacional i entreriana en particular, destacant en aquestes terres els suïssos i rusos-alemans de la zona del Volga. Finalment, Urquiza es derrotat a la batalla de Pavón i la gran quantitat d’enemics que s’havia anat guanyant amb el temps van tramar l’assassinat d’un dels homes més importants de Entre Ríos.

Més informació: Casa de la Província de Entre Ríos a Buenos Aires, Suipacha 844. Web de turisme de la província. Més fotos

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.