Buenos Aires

Museo del Bicentenario

Museo del BicentenarioEl Museo del Bicentenario hauria de ser una de les primeres parades a fer quan es visita Argentina, per aprendre sobre la història i la política i així poder entendre la realitat actual del país.

El museu es troba darrera de la Casa Rosada, darrer de Plaza de Mayo, on hi havia l’antiga Aduana Taylor i el Fuerte, dels inicis de la colònia. El Fuerte de Buenos Aires va ser una de les primers construccions importants dels espanyols desprès de la fundació de la ciutat de Buenos Aires. La construcció del Fuerte, que en aquell moment s’anomenava Real Fortaleza de Don Juan Baltasar de Austria, va començar el 1594 i va anar rebent remodelacions i millores al llarg de la seva existència. El s.XVIII va canviar de nom pel de Castillo de San Miguel i ja el 1776, amb la creacció del Virreinato del Río de la Plata, s’hi va construir a dins, el Palacio Virreinal. A partir del S.XIX es va començar la demolició del fort.

L’Aduanta Taylor, que rep el nom de l’enginyer anglès que la va fer construir el 1855, ràpidament va tenir un paper rellevant a la història d’Argentina. En la Buenos Aires colonial, el riu, passava just per darrera del que avui és la Casa Rosada, que està situada al lloc del fort, per això darrera s’hi va construir la duana ja que per aquell punt entraven totes les mercaderies i passatges que venien a la ciutat. La duana es va derruir poc temps desprès ja que el riu, en aquella zona, no era gaire profund i dificulatava l’accés de les embarcacions.

Tots aquests canvis que us comento els veureu en imatges en un video al museu o a la seva web, on es veu l’evolució del que ha acabat essent la Plaza de Mayo tal com la veiem avui en dia. Un video 100% recomanable de veure perque us facilitarà la visita al museu per “ubicar-vos” en el temps.

Ruïnes del FuerteActualment, el museu és pot dividir en dues grans mostres i un escenari impressionat. La primera mostra és la part d’història-política on mitjançant vídeos i objectes et fan un recorregut ràpid per la història del país, des dels temps de la colònia, passant per les invasions angleses i com la defensa de la ciutat els va encoratjar a tirar endavant amb la independència. Fins a l’època actual amb la presidència dels Kirchner, sense oblidar les guerres entre unitaris i federals que van concloure en la formació de la nació, els temps dels radicals i les primeres vagues de treballadors i evidentment recordant les dictadures, el peronisme, la guerra de les Malvines i el corralito, entre altres fets destacats. L’altra part és una gran sala amb mostres de pintures, carruatges presidencials i mostres temporals i on també s’hi pot veure el Mural, una obra realitzada pel mexicà David Alfaro Siqueiros conjuntament amb els argentins Lino Enea Spilimbergo, Antonio Berni i Juan Carlos Castagnino amb l’escenògraf Enrique Lázaro; que pretén donar a l’espectador la sensació d’estar al mar dins d’una caixa de vidre.

L’escenari espectacular per un museu d’història són les ruïnes del Fuerte i sobretot de la Aduana Taylor que vas descobrint tot passejant pel museu. De fet la gran sala que et trobes en baixar les escales (veure foto) seria el pati de maniobres de la duana. Al mig d’aquest, s’hi han conservat dos postes on es lligaven els cavalls per esperar l’entrega o recepció dels paquets i al terra s’hi pot veure, a través d’unes vitrines de vidre, les restes del sistema de maniobra dels paquets. Al final d’aquest pati, just entre la botiga i el restaurant hi ha la única part del terra original de la duana que es conserva actualment. La zona de l’exposició permanent era la sala administrativa de la duana, que s’havia consturuït aprofitant parets del fort. De fet, la sala arqueològica que fa del Museo del Bicentenario un museo de lloc, era part del Fuerte. En aquesta sala s’hi pot veure un escut d’Espanya que es trobava al Fuerte, una figura de San Miquel i altres objectes trobats durant l’excavació que es dugué a terme per a la construcció d’aquest museu. Els magatzems de la duana estaven en el que avui és la Plaza Colón, que justament, manté la forma que tenien.

Museo del Bicentenario_Paseo Colón, 100, obert de dimecres a diumenges i festius de 10:00 a 18:00 a l’hivern i de 11:00 a 19:oo a l’estiu. Entrada gratuïta. Visita: 1h

1 reply »

  1. Actualització de l’entrada (21/07/2016), el President Macri va veure important canviar el nom al museu i ara s’anomena Museo de la Casa Rosada. Ara hi ha molts més objectes dels que hi havia quan vam escriure el post.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s