Buenos Aires

Una història de Futur mirant al Passat

Avui us explicarem com a través d’un projecte present es pretén en un futur mostrar el passat. M’explico una mica millor.

Aquesta setmana Buenos Aires celebra la primera “Semana de Arqueologia” i ho fa amb un seguit de xarrades, documentals i visites guiades a excavacions arqueològiques urbanes. Lo bo d’aquestes visites és que les fan els arqueòlegs i el millor és que qui et fa la visita és la persona a càrrec del projecte; podent entrar, en el cas que encara s’estigui excavant, a la pròpia excavació.Antiguo Edifico de la Fundacion )San Telmo)Una d’aquestes visites ha sigut al que es coneix com el Antiguo Edificio de la Fundación San Telmo, a Defensa 1344. On a l’entrada hi ha un cartell de turisme de la ciutat que ens diu que la façana que estem contemplant és una rèplica d’una façana colonial del s.XVIII, realitzada el 1980 per Osvaldo Giesso. Una vegada travessem la porta, ens trobem en un pati que sembla mig destruït però que ben aviat ens expliquen que en realitat estem xafant el terra original de la casa, un terra fet de totxos trencats. Que quan els arqueòlegs van entrar en aquest espai hi havia un altre terra, que corresponia a l’època en que la Fundación San Telmo habitava la casa.

Els arqueòlegs ens comenten que quan van tenir l’oportunitat de treballar en aquesta casa, primer de tot van fer un treball d’investigació anant a l’arxiu de Aguas Argentinas on hi ha plànols de totes les cases de la ciutat. En trobar el d’aquesta, que datava de 1893, hi havia indicat un aljub. Així que el primer objectiu de l’excavació fou corroborar el plànol i trobar l’aljub de la casa. Per què? Doncs perquè resulta que desprès de la prohibició de l’ús d’aquest sistema de recol·lecció d’aigua degut a les obres de sanitització que duia a terme la ciutat, les cases particulars van acabar aprofitant el forat com l’abocador d’escombraries. Així que 300 anys desprès els arqueòlegs poden descobrir com es vivia a la ciutat de Buenos Aires a través de les restes que troben a les escombraries. Els ossos dels animals els ajuda a imaginar el menú de l’època, les restes de vaixell com es menjava i fins i totes restes de joguets i altres els permet anar formant el passat de Buenos Aires.

Antiguo Edificio de la Fundacion (San Telmo) (per dins)La feina és més complicada del que sembla ja que tot i tenir el plànol, era habitual a l’època no fer-lo exactament a la realitat ja que moltes vegades es complia la llei del moment. Així que van començar a mirar i estudiar les evidencies per tal de trobar-lo. Una fou que només hi havia un arbust com a única presència de flora, per tant, en algun lloc hi devia haver aigua o almenys, humitat. I a més a més si mirem les parets que donen a l’interior del pati podem veure-hi una espècie de canals que ben mirats són uns desaigües que si els seguim porten, exactament, on hi havia l’arbust. Així que desprès de treure la planta, van començar a excavar en aquella zona, que també era on indicava el plànol i eureka!, van trobar el famós aljub.

Així que durant dues setmanes es van disposar a excavar  allí on van poder rescatar objectes que daten del s.XVIII, s. XIX i s.XX evidenciant les diferents etapes de la casa. Aquesta va passar de ser una petita casa colonial, a una casa amb un pati principal, el que hem comentat i un altre de posterior. Anys desprès va ser una casa de lloguer on els propietaris vivien al principi i a través d’una galeria s’arribava al segon pati destinat als diferents llogaters. Anys més tard fou la Fundación San Telmo qui lo donà vida i desprès fou una galeria comercial d’art.

El final d’aquest projecte pretén culminar amb la reproducció d’una pulperia, la Pulperia Quilapán, per mostrar als porteños i turistes com eren els “bars” de la Buenos Aires colonial. Així, en un futur pròxim, podrem emprendre un viatge al passat només creuant el llindar de la porta de Defensa al 1344.

Antiguo Edifcio de la Fundacion (San Telmo) (aljibe)

1 reply »

  1. Avui en dia la pulperia ja està oberta i s’ha convertit en un petit museu on mostren alguns dels objectes que es van trobar durant les excavacaions. Si pot entrar a mirar i és realment traslladar-se al passat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.