Catalanades pel món

Una ruta del Modernisme: Av.Rivadavia

Pels que som de Catalunya, sobretot, quan ens diuen modernisme ens va al cap Josep Puig i Cadafalch amb la Casa de les Punxes o la Casa Atmatller, Lluís Domènech i Montaner i el Palau de la Música Catalana, la Casa Lleó Morera i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i evidentment Antoni Gaudí, és a dir, evoquem aquells anys de finals del s.XIX principis del s.XX on el modernisme tingué el seu màxim esplendor essent el més destacat, a Catalunya, l’arquitectura i la decoració.

La Buenos Aires de 1900 tenia tota la intenció de renovar-se, de perdre les arrels colonials i mirava a Europa per tal de modernitzar-se. La gran majoria dels arquitectes que van treballar a la capital argentina durant aquell temps provenien del vell continent, italians, francesos, belgues, etc. i portaven les seves idees i la seva imatge del moment. Per això, tant lluny d’Europa podem trobar edificis d’estil art nouveu, sezession, jugendstil o modernisme, segons l’origen de l’arquitecte i Buenos Aires ha sigut nombrada com la capital de l’Art Nouveu de Sudamèrica.

Moltes de les avingudes i carrers de Buenos Aires tenen algun que altre edifici de principis de 1900 però avui ens centrarem amb l’av. Rivadavia ja que té edificis que recorden el modernisme català.

El Molino

El Molino

Começarem la ruta a la Plaza del Congreso on hi ha la Confiteria el Molino de l’italià Francisco Gianotti que data del 1916, un edifici de formigó armat i compost de materials procedents d’Itàlia com les portes, finestres, ceràmiques, vitralls, marbres, etc. . El motiu d’aquesta construcció va ser la unió en un únic edifici de la confiteria de Constantino Rossi i Cayetano Brenna amb el molí de faria dels Rocatagliatta. Així als subsòls hi funcionava el molí, a la planta baixa, la confiteria i a les superiors pisos i oficines fins que el 1997 va tancar les seves portes.

A continuació ens trobarem amb el edifici de Los Atlantes, Rivadavia 1916, de l’arquitecte Mario Palanti, el mateix arquitecte que construí el Palacio Barolo, sobre Av. de Mayo. Los Atlantes data de 1914.

La següent parada serà a la cantonada amb Ayacucho on ens cridarà l’atenció una inscripció que hi ha a la cúpula. Si seguim mirant cap a dalt però des de l’altre costat veurem una rèplica de la reixa de Gaudí que hi ha a Pedrables i és que l’enginyer de l’edifici, Eduardo Rodríguez Ortega va voler fer un homenatge al gran arquitecte català.

No hi ha somnis impossibles

No hi ha somnis impossibles

La Casa de los Lirios

La Casa de los Lirios

Sobre la mateixa cuadra hi ha la Casa de los Lirios, a Rivadavia 2031, és un dels altres exemples de modernisme català que hi ha a la ciutat. Obra del mateix del de la cúpula deu el nom als lliris que decoren la façana sostenint els balcons. El propietari era Miguel Capurro i l’edifici data de principis de 1900.

Un altre dels edificis coneguts de l’avinguda és el Edificio de los Pavos Reales, nom que li ve de la presència d’aquesta au esculpida en pedra a la façana, a Rivadavia al 3200. Es tracta d’un edifici d’estil eclèctic, que es podria intentar emmarcar al “libery milanés” dins de la tendència del modernisme que sorprenen tant pel color rogenc de la pedra, com pels lleons que sostenen els balcons o les finestres venecianes. Aquest edifici, de l’arquitecte italià Virginio Colombo, és possiblement la seva obra més coneguda a la ciutat de Buenos Aires tot i que no hem d’oblidar la Casa Calise a Hipólito Yrigoyen al 2570 i la decoració del Palacio de Tribunales. L’edifici de Rivadavia es va inaugurar el 1912 essent la construcció més elevada de la zona, en aquell temps. Era propietat d’uns germans italians que es dedicaven a la venda de calçat. La botiga funcionava a la planta baixa i la resta de l’edifici el van destinar a lloguer. Actualment hi funciona a la planta baixa un gimnàs i en una de les plantes un bed&breakfast. Desprès són cases particulars.

Edificio de los Pavos Reales

Edificio de los Pavos Reales

Los Atlantes

Los Atlantes

Deixa un comentari