Bolívia

Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (Bolívia)

Bolívia té, actualment, set llocs dins de la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que bé val tenir presents quan preparem la nostra ruta pel país.

Casa de la Moneda PotosiEl primer és la ciutat de Potosí a causa de la importància que va tenir en l’època colonial en l’extracció plata, majoritàriament, de la seva mina principal, el Cerro Rico, anomenat així per la gran quantitat de plata que hi havia. De fet es calcula que amb la quantitat de metalls que se’n va treure es podria haver construït un pont que connectes Potosí amb Madrid i és que la famosa expressió coneguda per tots de “Val un Potosí” fa referencia a aquests fets. En plena època d’extracció, la ciutat també tenia el seu esplendor màxim amb construccions de mansions, la Casa de la Moneda, esglésies, un sistema d’aqüeductes artificials, etc. malgrat tot, quan es va acabar la plata, es va acabar la vida a Potosí, ja que com era habitual en temps colonials, al país d’origen no s’hi quedava res, tot era enviat a la Corona Española. Avui en dia encara queda gent que treballa a les mines en unes condicions infrahumanes per poder treure’n el poc que van deixar els conqueridors.

Si parlem de ciutats importants a Bolívia en temps colonial, no ens podem oblidar de Sucre, la primera capital del país, fundada a mitjans del s.XVI amb el nom de Ciudad de la Plata de la Nuevo Toledo. També és patrimoni de la UNESCO degut al ben conservats que es troben els edificis religiosos i a l’aire colonial que conserva tot el casc històric.

Una ruta interessant per Bolíva és la de les Missions Jesuítiques del departament de Santa Cruz. Entre el 1696 i el 1760 per la zona de Bolívia, sud de Brasil, nord d’Argentina i Paraguay es van crear diferents missions jesuítiques que integraven als indis en la vida en comunitat fins que un decret de 1767 ordenat pel rei Carles III va expulsar als jesuïtes d’Espanya acusats d’haver instigat motins populars i sis anys després fou el Papa Clement XIV qui va suprimir l’ordre dels jesuïtes. A Bolívia queden sis vestigis d’aquell temps San Francisco Javier, Concepción, Santa Ana, San Miguel i San José que es troben tots en el territori de Chiquitos.

El fuerte de samaipataTambé a Santa Cruz hi ha el Fuerte de Samaipata un lloc arqueològic dels més importants del país, es tracta d’una roca amb relleus que data d’abans dels inques, dels Mojocoyas, és l’únic testimoni de les tradicions prehispàniques de la zona i és única en tot Amèrica.

L’únic parc natural que hi ha a la llista és el Parque Nacional Noel Kempff Mercado, també al departament de Santa Cruz. És una àrea protegida amb llocs arqueològics de gran valor i ben  a prop d’alguna de les missions jesuítiques que hem nomenat anteriorment. Té gran valor per la flora i la fauna i els diferents ecosistemes que hi ha com el de palmeres, la galeria forestal, els boscos secs, entre altres.

Un dels llocs més visitats de Bolívia és Tiwanaku, el centre polític i espiritual dels Tiwankus, una de les cultures prehispàniques més importants. Provablement si us diem “Puerta del Sol” us soni una mica més aquest fascinant lloc arqueològic.

Per últim, no hi podia faltar, la gran xarxa de camins creats pels inques que comuniquen Argentina, Xile, Bolívia, Perú, Ecuador i Colombia, el “Qhapaq Ñan” que significa “camí real” o “camí de l’Inca”. On tots els camins portaven a Cusco, la capital de l’imperi inca.

Hi ha altres llocs que opten en entrar en aquesta selecta llista com el Parc Nacional Sajama, el Pulacayo la mina de Uyuni, el Parc Cretaci, el Sagrat Llac Titicaca d’on van sorgir la primera parella inca i Incallatja les ruïnes inques més grans del país. 

Entrada Parque Sucre

També podem aprofitar el viatge per descobrir el Patrimoni Inmaterial com el Carnaval de Oruro on malgrat la despoblació s’intenta mantenir els costums andins del poble uru. Una altra festivitat reconeguda és la Ichapekene Piesta que barreja les creences i tradicions indígenes amb la Victoria jesuítica de San Ignacio de Loyola que es celebra al maig amb focs, danses i cants i al juny amb celebracions de missa.

També ha rebut la protecció de la UNESCO la cultura kallawayas que es troba a les muntanyes del nord de La Paz i és preincaica. Un seguit de ritus, mites i tècniques medicinals els han fet una de les cultures més reconegudes de Bolíva. Així com la cultura Aymara que comparteix amb Perú i Xile.

Categories:Bolívia

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s