Cuba

Mantanzas_Ciénaga de Zapata-Playa Larga

La Ciénaga de Zapata és un ecosistema pantanós únic a l’illa a causa de la poca intervenció de l’ésser humà que li permet mantenir una flota i una fauna d’interès mundial. Possiblement els habitants que més criden l’atenció del pantà són el cocodril cubà i l’americà però no ens podem oblidar de les huties (jutías en castellà) animal característic del Carib ni del manjuarí, també característic de Cuba i a més a més considerant un fòssil viu, ja que molts animals que van evolucionar amb ell ja han desaparegut. La Ciénaga de Zapata és el territori de major humitat de l’illa i un dels més grans del Carib que sumat a la flora i la fauna que posseïx a fet que hagi estat declarat per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera i que formés part del conveni Ramsar, la Convención Relativa de los Humedales de Importancia Internacional.

PLaya Larga (2) - CopyLa Ciénaga de Zapata es pot dividir, geològicament parlant, en dues zones diferenciades entre si. La Ciénaga Occidental on hi predomina la costa acumulativa i la Ciénaga Oriental on la costa és abrasiva. Cada una d’aquestes parts té particularitats a l’ecosistema favorables per al desenvolupament de diverses espècies. Pel que fa la flora té més de 900 espècies conegudes al pantà, de 110 famílies botàniques, 15 es consideren rares o en perill d’extinció. La fauna s’ha catalogat en 15 espècies de mamífers, 258 d’aus, tenint gran importància les aquàtiques i 65 espècies d’aus migratòries, essent la reserva més gran i la més important d’aus migratòries del país. També s’han catalogat 43 espècies de rèptils, 4 de peixos i 16 d’amfibis, així com una gran varietat d’insectes i altres invertebrats. De totes aquestes espècies n’hi ha 16 en perill d’extinció com el manatí i el manjuarí i 5 d’endèmiques locals.

Playa Larga és un poble del municipi de Ciénaga de Zapata que a poc a poc es va obrint al turisme. Actualment moltes de les cases ofereixen allotjament, ja hi ha 4 o 5 restaurants on es pot menjar cocodril, crac, llangosta a un preu més raonable que a altres indrets de Cuba, uns 6 C.U.C., té una oficina de casa de canvi (CADECA) i hi passa el Viazul. Els atractius turístics més destacats són les platges i el submarinisme que es pot fer des de la mateixa costa en més de deu punts; així com el criader de cocodrils. També hi ha una reproducció d’una aldea Taína, entrada 15 C.U.C., que es tracta d’una reproducció a escala 1:1 dels aborígens fent activitats característiques d’aquesta cultura precolombina. Per anar a l’aldea taina s’ha d’anar fins a la Laguna del Tesoro. L’embarcador es troba a la carretera just davant del criader de cocodrils. Hi ha un seguit de restaurants i una espècia de zoo de cocodrils. A la Laguna del Tesoro també hi ha un centre turístic, el Guamá, amb cabanyes, un restaurant i una discoteca.

Per aprendre una mica sobre cocodrils s’ha d’anar al criader. Una guagua, és a dir, un autobús local, que s’agafa a la carretera et deixa just davant de l’entrada del criader per 1CUP. L’entrada als cocodrils és de 5 C.U.C. i t’acompanya una persona per a seguretat i així també et va explicant coses interessants d’aquests rèptils com que tenen entre 66 i 68 dents i viuen una mitjana de 90-100 anys, que tenen 5 dits a les potes del davant i 4 a les del darrere i que la cua els serveix de timó quan naden o que les parpelles que tenen els permet veure sota l’aigua. Els mascles adults poden arribar a pesar 200 kg. i tenen una temperatura corporal lleugerament superior a la de les femelles, ells entre 28-30° i elles 26-28°C, que regulen obrint la boca o posant-se uns damunt dels altres. Al criader, els tenen separats per edats i d’aquesta manera poden controlar-los millor i alimentar-los més adequadament, ja que per exemple, els de 7 mesos mengen carn triturada 2 o 3 vegades a la setmana, ja que al ser de sang freda tenen una digestió lenta. El sexe el practiquen a l’aigua, perquè pesen molt, partir dels 5 anys, de fet, fins als 5 anys no se sap si són femella o mascles a simple vista. Les femelles més joves poden pondre entre 10 i 12 ous i les més grans entre 40 i 50, això si, es ponen a la terra i 3 mesos després naixen les cries. A Cuba hi ha quatre espècies de cocodrils, el cubà i l’americà que viuen a la Ciénaga de Zapata, l’aligator que és un encreuament estèril d’aquest dos i a la Isla la Juventud hi ha el caimà. L’objectiu d’aquests criaders és preservar i protegir la rassa cubana. Els cocodrils que es crien en aquest criader, un dels 9 que hi ha al país, són els únics que s’alliberen a la naturalesa quan ja tenen 7 anys de vida. Una petita part són els que es venen per a menjar. Als restaurants de la zona trobareu que és el plat estrella.

CocodrilsCocodrils (5) - Copy

Les dues platges més destacades de la Bahía de Cochinos són Playa Larga y Playa Girón i dos dels llocs més famosos per fer submarinisme són Punta Perdiz i sobretot La Cueva de los Peces. A tots els punts s’hi pot anar amb la guagua (1 nacional) o fins i tot fent dit donant-los després 10 nacionals, per exemple; evidentment també hi haurà el que us oferirà portar-vos a canvi de C.U.C.. LA Cueva de los Peces, que es troba entre Playa Larga i Playa Girón, consisteix en un conjunt de cavernes amb una gran varietat de peixos. L’altra opció per fer snorkeling més econòmica és a Punta Perdiz on no s’ha de pagar entrada i es pot practicar des de la costa, considerat un dels millor fons marins de la regió. Hi ha un restaurant-bufet lliure però a preus de C.U.C. i lloguer de submarinisme i snorkeling. Per tonar cap a Playa Larga, la guaga passa a les 14:20, les 16:00 o les 19:20h. Afegir que en un dia dóna temps d’anar al criader i després a Punta Perdiz. De Playa Larga a Punta Perdiz son uns 40 minuts, la guagua es desvia per entrar la Comunidad Los Hondones, que si es té temps és un bon punt per baixar i fer alguna caminada per la Ciénaga.

Punta Perdiz (2) - CopyPlaya Girón, que deu el seu nom al pirata francès Gilbert Girón, es troba a l’est de Bahía de Cochinos i és on hi ha el Museo Girón que recorda l’intent d’invasió i a uns 35km hi ha Playa Larga, a l’extrem inferior de la badía. El dia que nosaltres hi vam anar la mar semblava una piscina gegant, no hi havia ones i podies endinsar-te a l’aigua sense que t’arribés a cobrir fins a haver entrat uns metres considerables.

Els primers habitants dels quals es tenen constància que habitaven en aquest indret són la tribu siboney que en la llengua arawak dels taíns significa “habitants de les coves”. Tota aquesta zona no va tenir un paper important durant l’època Colonia i per això fou un dels refugis de pirates i corsaris més utilitzats.

En la història més recent, aquest territori té una vital importància, ja que per la Bahía de Cochinos fou per on un grup d’exiliats cubans als Estats Units, amb l’ajuda de mercenaris financiants pel govern dels Estats Units van intentar entrar a l’illa, el 1961, per derrocar el govern de Castro en el que es coneix com la Invasión de la Bahía de Chochinos.

Després de La Revolución de 1959 molt cubans afins al govern anterior i a la neocolonial que s’havia convertit Cuba respecte a els Estats Units van exiliar-se, majoritàriament al nord-americà, passant a ser coneguts com “cubanos-americanos”. El govern de Castro havia fet pactes de comerç i ajuda amb la Unió Soviètica, fet que els Estats Units van repudiar públicament en diverses ocasions, ja que aquesta unió suposava tant una inspiració a altres països sudamercans com una amenaça a USA en plena Guerra Freda. Malgrats els intents dels nordamericans perquè els cubans trenquessin relacions amb el seu nou aïllat, mitjançant extorsions o boicots comercials, Castro no només va fer-la més forta sinó que va nacionalitzar les empreses estatunidenques de l’illa i va establir nous convenis comercials amb la URSS. Aquests fets van fer que el govern dels Estats Units financiecin diferents organitzacions paramilitars amb l’objectiu de derrocar el govern de Castro. Així els voluntaris exiliats de Cuba establerts als Estats Units van rebre entrenament de la CIA i van formar la Brigada 2506 l’objectiu de la qual era desembarcar a Cuba coordinats amb un atac aeri i bombardejant diverses zones estratègiques fins que un Govern provisional, procedent de Miami reclamés formalment la intervenció militar de USA.

 InvasionEl 15 d’abril és prodigue el primer, i finalment únic, bombardeig sobre els aeroports militars de Santiago de Cuba. Aquest atac va provocar la mobilització de les tropes del govern cubà que van presentar resistència, bombardejant, dos dies després els avions que havien de subministrar armament als paramilitars que desembarquessin a Playa Girón i Playa Larga. El mateix feren amb els vaixells per tal d’evitar el subministrament. El dia després, les tropes atacants van anar retrocedint fins a abandonar posicions i finalment rendir-se el 19 d’abril.

Fotos de Cuba, de La Habana i Moments

Categories:Cuba

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s