Buenos Aires

Monserrat

Cabildo

Cabildo

Monserrat és, juntament amb San Telmo, un dels barris més antics de Buenos Aires. La ciutat va nàixer i créixer entre aquests dos barris, San Telmo per tenir el port i Monserrat per tenir la Plaza Mayor, l’actual Plaza de Mayo i els edificis més importants de l’època colonial com el Fuerte, que s’alçava on avui hi ha la Casa Rosada, el Cabildo i la Catedral. Els seus límits són Av.Rivadavia, Av.Entre Ríos, Av. Independencia fins a Piedras on segueix per Chile i per baix limita amb Av.Ingeniero Huelgo, que el separa del barri de Puerto Madero. El nom del barri, escrit així potser us fa mal a la vista, ja que us sona a nom català. Doncs si, resulta que Monserrat és el nom castellanitzat del Montserrat català. El nom li ve de l’església que el català Juan Pedro Serra va fer construir a l’arquitecte Antonio Masella en honor a La Moreneta, l’any 1750. De fet, a l’interior de l’església, situada a l’Av.Belgrano 1151, que és la tercera més antiga de la ciutat, hi ha una rèplica de la Verge dels catalans. Encara que el barri no sempre s’ha anomenat Monserrat, ja que durant la primera divisió administrativa de la ciutat, el governador del moment, Miguel de Salcedo va denominar-lo San Juan. Fou anys més tard, el 1769, durant la segona divisió administrativa que se li atorgar el nom actual. Durant els s.XVIII i XIX també se’l coneixia com el “Barrio del Tambor” o “Barrio del Mondongo”, ja que era una de les zones on vivien els esclaus africans. El primer nom li ve de les festes que feien al carrer on la protagonista era la música i l’instrument més representatiu el tambor, el segon nom li ve del plat de cuina, el mondongo en el qual s’utilitzen els budells dels animals, una espècie de callos.

Monserrat està a totes les guies de Buenos Aires i és que té alguna de les zones més importants de la ciutat. Passejar per aquest barri és un recorregut per la història d’Argentina, ja que entre els seus límits hi han tingut lloc alguns dels esdeveniments més importants del país com el Cabildo Abierto de 1810 que fou l’inici de la Revolución de Mayo, o abans, les invasions angleses amb el Convento de Santo Domingo com a protagonista o si anem uns segles abans, tenim la fundació de la ciutat a mans de Juan de Garay. També aquesta zona és un dels llocs on més es pot apreciar el canvi de pensament que hi va haver al s.XX per deixar enrere la ciutat colonial amb accions com l’obertura de les diagonals nord i sud o la mateixa Av. de Mayo el 1910 mirant a l’Europa del moment amb edificis tan importants com el Palacio Barolo o llocs tan representatius com el Café Tortoni o el Palacio del Congreso de la Nación Argentina a la Plaza del Congreso. Precisament aquest tram, de Plaza de Mayo a Plaza del Congreso passant per Av. de Mayo és un dels circuits més bonics de Capital.

ColonPlaza de Mayo està envoltada de la Casa del Gobierno, és a dir de la Casa Rosada, on al darrere hi ha el Museo del Bicentenario que mostra les runïnes de la Aduana Taylor i del Fuerte. També hi ha la Legilatura de Buenos Aires, el Cabildo i el Palacio del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires. Sobre Rivadavia hi trobem la Catedral Metropolitana, on hi ha el mausoleu del General San Martín, l’edifici del Banco Francés i el del Banco de la Nación, que fou on s’hi construïgué el primer Teatro Colón. Si seguim per darrere de la Casa Rosada ens trobarem amb l’escultura de Juan de Garay, el fundador de la ciutat que l’acompanya un fill de l’arbre de Gernika i la Plaza Colón amb una escultura de Colón que no senyala enlloc, tot i que actualment està desmuntada perquè l’han de traslladar a Mar del Plata. Sobre la mateixa Plaza de Mayo hi ha el monument a Belgrano amb la bandera i la Pirámide de Mayo, construïda per recordar els fets del maig de 1810. Pel voltant de la piràmide, els dijous, encara hi ha la ronda de las Madres de Plaza de Mayo reclamant els seus fills desapareguts durant l’última dictadura que patí Argentina.

Palacio Barolo

Palacio Barolo

Passejant per Av. de Mayo no ens hem d’oblidar de mirar cap a dalt per contemplar edificis com el de la Casa de la Cultura, l’antiga seu del Diario la Premsa, que connecta amb el Palacio del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires o el Palacio Vera, d’estil art nouveau francès. També sobre Av, de Mayo hi ha el Cafe Tortoni, un dels cafès més emblemàtics de la ciutat. Ja a l’altre costat de 9 de julio ens trobarem amb la part més espanyola de l’avinguda i edificis com el Hotel Castelar i el Hotel Chile però sense cap mena de dubte la nena bonica del carrer és el Palacio Barolo d’estil academicista i dissenyat seguint una estructura basada en la Divina Comedia de Dante Alighieri. Per aquesta avinguda hi trobarem alguns dels bars notables de la ciutat, com el ja citat Café Tortoni o el 36 Billares. També hi ha la Confiteria del Hotel Castelar, el restaurant Iberia i el London City, recientment reformat. La Av. de Mayo comunica la Casa del Gobierno de la Nación amb el Congreso de la Nación, un dels edificis més imponents de la ciutat. La Plaza del Congreso és un conjunt de places envoltades tant d’edificis emblemàtics com formades per monuments representatius com la rèplica de l’estàtua Del Pensador de Rodin firmada pel mateix escultor o el Monumento a los Dos Congresos.

Plaza Congreso

Plaza Congreso

La Manzana de las Luces i la Iglesia de San Ignacio també es troben a Monserrat, aquests dos punts són importants, ja que va ser des d’on els jesuïtes van impulsar la cultura a Buenos Aires durant els s.XVII i XVIII i fins i tot l’edifici principal fou la seu de la Universidad de Buenos Aires, la qual es creà en una cerimònia a la Iglesia de San Ignacio el 1821 i on hi donà alguna conferència el mateix Albert Einstein.

Per aquesta zona també destaquen sobre la Calle Defensa los Altos de Ezcurra, una vivenda del s.XIX, el Museo de la Ciudad, la Capilla de San Roque annexada a la Basílica de San Francisco i el Convento de Santo Domingo on hi ha el mausoleu de Belgrano o sobre el carrer Moreno, el Museo Etnográfico Juan B. Ambrosetti.

Amb tot això només heu conegut una part del barri de Monserrat, encara en queda molt més, si teniu temps.

2 replies »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s