Catalanades pel món

11 de setembre, una vista coneguda

Quan ja em pensava que aquest any seria difícil presentar una ruta catalana, després d’haver conegut la Plaça Catalunya amb la font de Canaletes a 11 de setembre i sentir-se com a casa, de descobrir l’edifici de “No hi ha somnis impossibles” i el Panteó català de Chacarita a 11 de setembre, buscant catalanades, Buenos Aires ens sorprèn una vegada més. Aquests cop no serà una ruta però tindrem una de les millors vistes de la nostra ciutat si som de Lleida, de Barcelona o de Tarragona i si sou d’algun altre indret de Catalunya, podreu contemplar les muntanyes més importants pels catalans. A més a més, aquest any no cal patir pel clima i tampoc cal que camineu gaire. L’únic que necessitareu serà la SUBE.

Sortiu de casa i agafeu el metro, l’objectiu és arribar a l’estació Lavalle de la línia C, direcció Retiro, però no heu de sortir de l’andana, eh?. Sortiu del vagó o baixeu les escales i mireu les parets. Què hi veieu? Doncs si, tots els catalans ens sentim una mica com si estiguéssim a casa.

Pels de Lleida és com si estiguéssim assentats al riu, amb els nostres amics fent una birra i aixequem el cap, que veiem? La silueta de la Seu Vella o mal nombrat Castell. L’edifici més significatiu de la capital de la Terra Ferma, la primera catedral de la ciutat, construïda on hi havia la mesquita en temps de l’ocupació sarraïna en el que fou l’Emirat de Larida. Després de la reconquesta de la ciutat en mans de Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d’Urgell, el 1149, es va veure la necessitat de construir un temple nou a causa de l’augment de població de la ciutat. El 1203 comença la construcció del que acabarà essent un dels exemples més importants de l’arquitectura medieval europea. Durant el s.XV van quedar demarcats els espais de l’església, el campanar, la Canonja i el claustre obert més gran d’Europa. D’estil romànic al seu inici i convinat posteriorment amb el gòtic, la catedral anava agafant forma fins que arribà la Guerra dels Segadors i el temple religiós passà a ser hospital i magatzem d’armes. L’11 de novembre de 1707 Lleida fou conquerida per les tropes de Felip V durant la Guerra de Successió i es va tancar el culte a la Seu Vella, que passà a ser una caserna militar. Si alguna vegada hi entreu, veureu que a la paret hi ha els forats on posaren les bigues per a un segon pis i que totes les figures esculpides en la pedra estan decapitades. Les següents guerres que va patir la ciutat, malgrat que durant la Renaixença catalana es va declarar la Seu Vella com monument nacional, el que acabaria representant la silueta de Lleida no tingué millor destí, per exemple, durant la Guerra Civil fou un camp de concentració i fins al 1948 fou una caserna militar. El 1950 començaran les obres de restauració i recuperació de l’edifici i del turó en si.

Lleida(2)

Pels de Barcelona, podreu contemplar l’obra de Gaudí més universal, el Temple Expiatori de la Sagrada Família, la que fou consagrada Basílica Menor Catòlica pel Papa Benet XVI el 2010. Les obres d’aquests temple començaran el 1882 i un any després l’arquitecte català més reconegut al món n’agafà l’encàrrec de continuació de les obres. La primera part finalitzada del temple fou la cripta, on actualment hi ha enterrat Antoni Gaudí. L’obra, al ser un temple expiatori, sempre ha estat finançada pels donatius dels fidels. A finals del s. XIX, Gaudí rebé un important donatiu anònim que feu que es plantegés la construcció d’un temple de majors dimensions i envergadura i així fou com es dedicar totalment a la construcció de la seva obra mestra amb innovacions arquitectòniques i de dimensions monumentals. El temple està carregat de simbolismes i és realment una de les visites imprescindibles a la ciutat comtal.

Sagraad Familia

Pels de Tarragona, podreu reconèixer la Catedral Basílica de Tarragona o més ben dit la Santa Església Catedral Basílica Metropolitana i Primada de les Espanyes que vindria ser el títol oficial. La seva construcció data del s. XII sobre el punt més elevat de la ciutat i va ser consagrada el 1331. La catedral, de planta basilical amb tres naus, va ser construïda al mateix lloc on hi havia el temple romà dedicat a l’emperador August, en temps de Tàrraco. Durant el temps dels visigots, cap a l’any 475, la ciutat vivia un moment d’esplendor que va durar fins a la invasió islàmica de finals de segle que deixà la ciutat, pràcticament despoblada. La repoblació de la ciutat i restauració del temple no arribà fins a finals del s. XI. Ja el 1171 es va començar la construcció de l’actual Catedral, amb un projecte d’estil romànic que acabaria evolucionant al temple gòtic que veiem avui.

Tarragona

Per tots els catalans, les muntanyes de Montserrat són el símbol de la nostra terra i així ho van entendre Martín S.Noel i el català Manuel Escansany, quan van encarregar el mural de Catalunya per línia C del subte de Buenos Aires. Així que des de l’andana de l’estació de Lavalle també podrem veure aquestes misterioses muntanyes formades on fa uns 50 milions d’anys hi havia un golf marí. Els diferents rius que passaven per aquesta zona van anar deixant còdols que en barrejar-se amb altres materials van acabar formant el massís, que a causa de l’erosió dels vents, pluges i glaçades acabarien tenint aquest forma tan característica.

Montserrat

Pels de Girona, em sap greu dir-vos, que al mural no hi ha cap referència de la vostra terra però si voleu fer una rialleta, us convido a visitar Catalanades i ús asseguro que veureu una cosa que ús farà il·lusió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s