Argentina

Colonia Suiza

Colonia Suiza (3)Colonia Suiza es troba a 25 km de Bariloche i és el lloc idea per combinar la gastronomia local amb ruta de muntanya. Es troba a la vall del Cerro López i va ser fundada com un assentament de suïssos de Cantón del Valais. Els primers a arribar-hi van ser els germans Félix, Camilo i María Goye que van creuar la serralada provinent de Chile. A partir de 1901, gràcies a les facilitats del govern argentí per a la radicalització d’immigrants, l’assentament va anar creixent amb altres famílies de la Suïssa francesa, dedicant-se, majoritàriament a l’agricultura i ramaderia.

Avui és una de les zones amb més turistes, atrets per les excursions cap a la Laguna Negra, el Cerro López o el Refugio Jakob que és un dels quatres de la Ruta de los 4 Refugios. El poble consisteix en un seguit de cases de fusta que intenten mantenir l’estil de les primeres cases dels pobladors, fires d’artesans i gastronomia, destacant la truita de riu però sobretot el Curanto, un plat d’orígens ancestrals que significa “pedres calentes” introduïda a Argentina pel mateix Goye des de Chile. Consisteix en excavar un forat al terra d’uns 15 cm de profunditat on s’hi col·loquen pedres escalfades i sobre d’elles una capa d’herbes i fulles per posar-hi al damunt la carn i les verdures. El forat es tapa amb terra humida i es deixa coure de manera que quedi la carn fumada amb les herbes que la cobreixen. També és habitual d’aquesta zona d’Argentina fer els berenars a les cases de té amb pastelets de fruites locals.

Refugío Laguna Negra (Río Negro)Una de les rutes més famoses des de Colonia Suiza és la del Refugio Italia de la Laguna Negra. Tot i que no és una ruta fàcil si s’hi va amb la motxilla per un dia, s’hi pot pujar i baixar en el mateix dia. La ruta consisteix en una pujada constant que a vegades és més lleu i d’altres més pronunciada passant per diferents àrees de boscos de coihues, xifres, radals, entre altres o zones rocoses. El camí està marcat amb pintades vermelles que es poden trobar tant als arbres com a les roques més grans. A mig camí ens trobarem amb alguna zona pantanosa i amb una zona d’acampada lliure coneguda com a Rancho Manolo en homenatge a Manolo Puentes i el seu rancho que va servir com a base per a la construcció del refugi. La part més dura és l’anomenat “caracol” que s’hi arriba després de creuar els rierols Natividad i el Negro. El “caracol” és una pujada entre pedres altes amb forma de zig-zag que en estar al final de tot de la travessia sembla més dur del que realment és però, sincerament, la pujada val la pena per la vista de la llacuna i dels diferents puigs que l’envolten com el Gordo, Bailey Willis o el Negro, el més alt de tots.

L’altra ruta que surt de Colonia Suïza és el Refuigo López que es troba al Cerro López que s’hi pot ascendir per l’accés del 4×4 però, ja aviso que és un camí sense gaires ombres. Tot i que, evidentment, la vista, des del refugi, a 1620 msnm també és de les que val la pena la suada. Aquest refugi és el punt d’inici d’altres rutes com la del Rafugio Jakob o el trekking cap a La Hoya, el Pico Turista o el Mocho. Personalment recomano pujar per la “picada” que es troba a l’esquerra del rierol López i després baixar per la ruta dels 4×4. Com la de la Laguna Negra també consisteix en una ruta d’ascensió permanent que va passant per diferents tipus de vegetació amb una zona de parada intermèdia anomenada Roca Negra.

Refugio Lopez (Río Negro)

 

1 reply »

  1. Fins ara, es podia menjar Curanto a Tecnópolis, el dia de la Feria Raíz. No sé que passarà ara, amb el canvi de govern, respecte aquesta espectacular fira semestral.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.