Coses que no t'esperes per Argentina

El Bar Manolo

El que jo entenc per bar Manolo és aquell que pots trobar a totes les ciutats i pobles de Catalunya i d’Espanya, generalment el porten els mateixos propietaris, no cuiden gaire la decoració que acostuma a ser força senzilla, una barra amb plats de tapeo i botelles de licor per sobre d’una gran màquina de cafè i sobretot un tirador de cervesa, és a dir, tots s’assemblen però tots tenen un no sé què que els fa únics i on pots anar-hi al matí a esmorzar, al migdia a fer un menú ràpid, a la tarda a fer la cerveseta, a veure el futbol i a la nit a fer un entrepà. Quan hi vas sovint pots dir “el de sempre” que t’entenen, tenen els diaris del dia i et saluden pel nom. És a dir, una segona casa.

Doncs bé, a Argentina també hi existeixen però són extremadament diferents. Hi ha, el que jo anomeno, el típic bar porteño on també hi pots anar al matí a esmorzar, tot i que ara no serà un entrepà sinó més aviat unas mediaslunas, a dinar que pot ser ràpid o fins i tot una parrilla, a fer la cerveseta de la tarda, tot i que a Baires s’hi acostuma més a anar a berenar un cafè amb llet i mediaslunas i a sopar. La cuina, com passa als bars Manolos, no té res d’espectacular, és més, són coses que podries fer-te a casa perfectament. Per tant, podríem dir que són bars més freqüentats pel “m’agafa l’hora de dinar fora de casa, no vull gastar gaire i vull dinar ràpid” que “mmmt tinc ganes de pegar-me un festín”. Tots els coneixeu els menús del dia, el primer plat, segon i postres i que els dijous toca paella.

De fet a Argentina també passa. Aquest tipus de bars acostumen a tenir una carta més variada que els manolos, potser més variada no és la paraula, més extensa seria més adequat. Tenen truites, carn, pollastre, pasta i pizzes. Però les carns són milanesa sola o amb guarnició, milanesa napolitana, bife de chorizo solo o bife de chorizo con puré i també pots demanar-te una hamburguesa sola o completa. El pollastre passa algo semblant, suprema (petxuga arregossada) sola o amb guarnició o suprema napolitana, 1/4 de pollastre sol o amb guarnicio. Les pastes són raviolis, sorrentinis i espaguetis amb salsa de tomata, blanca o pesto i també hi ha canelons i les pizzes son les clàssiques. Així sempre veiem una carta extensa però que en realitat, si filtrem són 5 ingredients principals: bistec, entrecot, pit de pollastre, pasta i pizza i 2 acompanyaments clàssics: les patates ja sigui en la seva versió fregida o de puré i l’amanida (enciam, tomàquet, ceba, pastanaga ratllada i ou, seria la més completa). En lloc de menú s’estila més el plat del dia. I en lloc dels dijous de paella tens els 29 de ñoquis.

A més a més són bars grans i tenen dos o tres mosos o cambrers, quan els Manolo acostumen a ser bars petitets i com a molt una persona que atén. Els cambrers dels bars argentins van vestits de cambrers, que ni els nostres restaurants i fins i tots les taules, les vesteixen a l’hora de dinar i sopar. És a dir que seria un bar més aviat Borja Mari que Manolo. El que sí que és cert és que si hi vas molt sovint acaben sabent que demanes i si hi vas a veure el Barça, sempre i quan no hi hagi un partit argentí, el busquen, tot sigui només per posar-se amb tu si perdem. Que ha sigut el més habitual l’últim any, tot i que segons ells el Barça perdia perquè havia acabat un cicle, no perquè l’entrenador no entengués la cultura culer, eh?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s