Buenos Aires

Ruta completa per San Nicolás

La ruta completa per visitar el barri de San Nicolás, lloc de treball i oci.

Tots els punts per visitar, les alternatives gratuïtes i els secrets de San Nicolás.
Una guia carregada de sorpreses i d’informació, amb links als llocs per saber-ne més.
Ruta completa San Nicolás

Què fer i visitar per San Nicolás

En situació

San Nicolás és un dels barris més transitats de Buenos Aires i un dels que té més història i històries de la ciutat. És una barri que s’ha de visitar en diverses hores del dia i diversos dies de la setmana, per això hem prepart aquesta ruta completa per San Nicolás, per ajudar-te a escollir els teus punts d’interès.

El primer que hem de fer per delimitar la nostra ruta és ubicar el barri, que queda entre Av.Córdoba, Av. Eduardo Madero, la Rábida Norte, Av.Rivadavia i Av. Callao. Per tant és veí de Recoleta i Retiro. L’avinguda Eduardo Madero el separa de Puerto Madero i Rivadavia, de Monserrat.

Una mica d’història

El nom de San Nicolás prové de la capella de San Nicolás de Bari, fundada el 1733 per Domingo de Acasusso. Aquesta capella es trobava on avui hi ha el Obelisco, que es va derruir durant l’ampliació de la 9 de julio i la construcció del monument més famós de Buenos Aires, el Obelisco.

La història d’aquest barri comença amb la fundació de la ciutat de la Santíssima Trinidad de los Buenos Aires a mans de Juan de Garay el 1580 al voltant de la Plaza Mayor o més coneguda avui en dia com a Plaza de Mayo.

Un dels carrers que el delimiten, el que passa per la Catedral Metropolitana, que fou la primera església de la ciutat amb el nom de Iglesia de la Santísima Trinidad, és el carrer Rivadavia. De fet, Garay durant la repartició de terres, es va deixar per ell, l’illa que avui ocupa el Banco Nación i que temps endarrere fou la primera seu del Teatro Colón.

Què visitar per San Nicolás

Amb San Nicolás passa el mateix que amb Monserrat, està a totes les guies de Buenos Aires però totes et diuen els mateixos punts per visitar. Moltes s’obliden que passejar-hi, és recorre la història de Buenos Aires i d’Argentina. Ja que per exemple, pels seus carrers hi van passar les tropes angleses durant les invasions de 1806, d’aquí el nom del carrer Reconquista i l’escultura de Santiago de Liniers a la confluencia de Reconquista amb Corrientes.

El barri de San Nicolás té diveres cares segons l’hora del dia que el passegem i sengons el dia de la setmana. Si hi anem entre setmana, el barri està ple de treballadors, sobretot la zona coneguda com La City i pels voltants de la Plaza Lavalle.

Si hi anem a partir de les 18.00h, quan els oficinistes surten de treballar, ens trobarem tota una zona de “after office”. És a dir, bars on anar a prendre alguna cosa, generalment cervesa. Si som d’horari nocturn, tenim l’avinguda Corrientes amb els seus teatres, cafès, pizzeries i llibreries. Si preferim anar-hi el cap de setmana, podrem treure fotografies als seus edificis sense que ningú ens molesti.

Sigui com sigui, amb aquesta guia completa per San Nicolás no et predràs cap detall.

Guia San Nicolás_Iglesia y Monasterio Santa Catalina de Siena
Iglesia y Monasterio Santa Catalina de Siena

El Microcentro

La primera part ens situem als límits entre Eduardo Madero, Rivadavia, Córdova i 9 de Julio que juntament amb Monserrat fan el “centro” o el “microcentro“.

Pels carrers del microcentro, que podríem delimitar entre Av.Mayo, Córdoba, 9 de Julio i L.N.Alem, hi ha convents, esglésies, comerços, restaurants, teatres, edificis i palaus que ens permetran recórrer les diferents etapes de la ciutat.

Aquesta zona és el punt neuràlgic de l’àrea financera formant la zona anomenada La City, quan a partir del 1882 s’hi va instal·lar el Banco de la Provincia de Buenos Aires, on avui hi ha un museu d’entrada gratuïta.

En aquesta zona hi podem trobar l’edifici de la Bolsa de Buenos Aires, que també es pot visitar previa sol·licitud de torn, i alguns dels bancs més importants del país.

Coses que no t’esperes:

El carrer Reconquista està ple de bars irlandesos per fer una cervesa a partir de les 18.00?

Als porteños els encata fer el after office, així que reservat un dia per gaudir d’aquest acte lúdic.

Diagonal Norte

La Diagonal Norte o Av. Roque Sáenz Peña, té, precisament, un monument a aquest polític qui fou l’impulsor de la llei electoral de sufragi secret i obligatori. Aquesta diagonal uneix la Plaza de Mayo amb la Plaza Lavalle, passant per l’Obelisco.

Val la pena recorrer-la per contemplar alguns dels edificis més bonics de la ciutat que daten de la década del 30. Un exemple és el que es coneix popularment com la Colmena, l’edifici First National Bank of Boston o el que hi ha just al costat, l’edifici Bencich.

Carrer Florida

El carrer Florida és un dels exemples més clars d’evolució de la ciutat, avui és un centre comercial a cel obert replet de turistes. En el seu passat fou el primer carrer empedrat de la ciutat i l’eix que unia el centre amb la plaça de toros que estava a l’actual Plaza San Martín, a Retiro.

Més tard evolucionaria cap a un carrer residencial de les millors famílies patrícies de la ciutat, és a dir, dels descendents dels fundadors i de famílies rellevants durant la colònia.

Coses que no t’esperes:

Darrera de l’oficina d’informació i turisme que hi ha Diagonal Norte es conserva un tros de l’empedrat original de la Calle Florida.

El nom actual dalle Florida fa honor a la batalla de Florida del 1814 que es va produïr al Alto Perú contra els reialistes.
San Nicolás comprar

Galeria Güemes

Avui en dia, al carrer Florida, hi destaquen principalment dos edificis. El primer és la Galeria Güemes, un edifici que al moment de la seva construcció, l’any 1915, era el més alt de la ciutat. Actualment es pot pujar al seu mirador, però previ pagament.

Malgrat tot, l’edifici ha passsat a la història de la literatura gràcies a Julio Cortázar. En el seu llibre “El otro cielo”, travessant la galeria, es podia comunicar Buenos Aires amb París.

Galerias Pacífico

L’altre edifici que destaca al carrer Florida, també són unes galeries. En aquest cas parlem de Las Galerías Pacífico. Aquestes galeries tenen com a joia de la corona les pintures del seu sostre i si hi esteu en època nadalenca, el gran arbre de Nadal que posen al seu hall. A més a més, a l’interior de les galeries hi ha el Centro Cultural Rojas, on podrem visitar exposicions temporals gratuïtes.

Carrer San Martín

Un dels carrers més interessants de passejar, sobretot els caps de setmana, és el carrer San Martín. Té una gran quantitat d’edificis històrics, la majoria dels quals no apareixen en guies de turisme. Per això des de Fuet i Mate et volem animar a recorre’l de punta a punta durant la teva ruta completa per San Nicolás.

Gairebé tocant a Corrientes ens trobem el Museo Mitre, a la casa on va viure el que fou president de l’Argentina entre el 1862 i el 1868. L’entrada és gratuïta, així que ens pot servir com a pla si ens toca un dia de pluja.

L’altre museu del carrer és el Museo Histórico Numismático “Dr. José Evaristo Uriburu” , actualment s’anomena Museo Histórico Numismático “Héctor Carlos Janson”. Aquesta visita és totalment recomanable per entendre una mica més la història de la moneda a Argentina. A més a més, l’entrada és gratuïta.

Fer un cafè per San Nicolás

San Nicolás té una gran quantitat de bars i cafeteries però algunes d’elles, per la seva història, es mereixen formar part de la llista de Bares Notables de la ciutat. Per fer aquesta guia, una de les més completes que trobaràs de San Nicolàs, no podem deixar passar l’oportunitat de nombrar-los.

Un dels bars més emblemàtics és el Bar Lavalle, a Lavalle i R.Peña, un bar on els cambrers encara porten “corbatín” i la zona de caferteria i cocketerleria està separada.

El Bar Vidou, sobre diagonal norte i el Boston City que es troba a Florida al 165, també formen part d’aquesta exclusiva llista.

A Montevideo 723, ens trobem amb el sorprenent Café Thibon. El American Bar i el Celta Bar també els podem trobar al barri. El primer a Roque Sáenz Peña al 632 i el segon a Sarmiento, 1701.

Sense cap mena de dubte, un dels més famosos és la Confiteria Ideal, a Suipacha, 384, on fan milongues i classes de tango.

Si passegem per Corrientes, ens trobarem amb el sorprenent aparador de El Gato Negro, a Corrientes 1669, ple d’espècies. Aquí podrem tastar algun dels seus cafès especials, especiats. Un parell de carrers més a prop del Obelisco, el 1453 hi ha La Giralda amb els seus famosos Churros.

A Tucumán 1700, ens espera el Mar Azul, un bar que aparentment no té res d’especial però quan hi entrem i contemplem als seus parroquians, la cosa canvia.

Si anem al Colón, podrem tornar a fer un cafè al reobert Petit Colon, a Libertado 505. 

The Brighton a Sarmiento 645 és un dels cafès cars de San Nicolás, com el Boston City, el American i el Claridge’s.

Avenguda Leandro N.Alem

L’avinguda Leandro N.Alem fou la primera zona guanyada al riu. Ens hem de remuntar a temps del Virrey Vértiz, el 1780, amb l’objectiu de construir el Paseo de la Alameda. Juan Manuel de Rosas va ampliar-lo el 1846 i finalment el 1919 se li va atorgar el nom actual, que fa honor al polític més famosos dels radicals.

A l’encreuament d’aquesta avinguda amb Corrientes i hi ha el majestuós edifici de Correos que avui és el Centrol Cultural Kirchner (CCK). Aquest edifici és sorprenent, ja que és una mostra viva de reciclatge. El CCK s’ha convertit en un dels millors llocs de la ciutat on escoltar música i la seva sala estrella és la Ballena Azul, amb una capacitat per 1.750 espectadors i un òrgan fabricat a Alemanya i dissenyat exclusivament per la geometria de la sala. Segurament això no surt a moltes guies però organitzen visites guiades gratuïtes per visitar les seves instal·lacions.

Coses que no t’esperes:

TOTES les activitats del CCK són gratuïtes.

Consulta la seva agenda i ves a retirar les invitacions anticipadament.
Ruta completa San Nicolás_Fonts de 9 de julio

Plaza Lavalle

Creuant ja 9 de julio ens endinsem cap a una Buenos Aires que recorda el 1900 i els grans palaus i canvis arquitectònics que es dugueren a terme per celebrar el Centario de la Revolución.

Una de les places més boniques de la ciutat és la Plaza Lavalle amb el Palacio de Tribunales, el Teatro Colón i el Teatro Cervantes.

Coses que no t’esperes:

El Teatro Colón es pot visitar gratuïtament aprofitant alguns dels molts espectacles que organitzen d’entrada gratuïta

A més, molts diumenges fan assajos de portes portes obertes o fins i tot pots comprar l’entrada pel galliner a preu regalat.

A la plaça hi ha el Templo Libertad de la religió jueva i al costat el Museo Judio. La seva visita és molt recomanable, però millor mirar la seva agenda o les visites guiades de la ciutat, que l’entrada serà gratuïta.

Tot i que l’edifici que segurament us cridarà més l’atenció és el Mirador Massue o més ben dit, la part que en queda. Aquest edifici va ser construït el 1930 com un edifici de rendes. El 1989 es va demolir pràcticament tot, salvant només aquest magnífic mirador.

La Plaza Lavalle és una de les que té més monuments de la ciutat, per això li hem dedicat una entrada apart.

Av. Corrintes

La part de l’avinguda Corrientes que pertany a San Nicolás és el seu tram més urbanita amb els teatres, cines, cabarets, pizzeries i llibreries obertes fins a les tantes.

Aquesta avinguda s’ha de passejar durant el dia però sobretot al vespre, a l’hora que els teatres obren les seves portes, les pizzeries s’omplen de gent fent una pizza al paso amb moscato i fainà o una empanada de carne i sobretot amb moltes ganes de mirar llibres. Per a mi, el millor carrer de Buenos Aires, aquella avinguda que fa de Buenos Aires una gran ciutat.

Fer una pizza per San Nicolás

San Nicolás és un dels barris que congrega una densitat de cafès i pizzeries més alta de Buenos Aires per això en aquesta guia completa per San Nicolás no podiem deixar de parlar-ne.

No volem dir-te quina és la millor pizza de la ciutat, perquè sincerament, si vens d’Europa, no te n’agradarà cap. Els porteños fan una pizza gruixuda, amb pocs ingredients i molt oliosa però sí que et recomanem fer, almenys “una pizza al corte“, per tenir l’experiència. I sobretot una “empanada de carne frita“.

Coses que no t’esperes:

Els Porteños estan molt orgullosos de les seves pizzes.

T’ajudem a semblar un expert amb aquest guia de pizzes i pizzeries.

Alguna de les pizzeries més famoses són el Güerrin, las Cuartetas o el Banchero, totes elles a l’avinguda Corrientes. La pizzeria El Cuarteto, a Talcahuano i Paraguay també és una de les famoses.

Av. Callao

La avinguda Callao és una de les que delimita el barri de San Nicolás. El tram que forma part del barri és el que va des de Rivadavia, a la Plaza Congreso, fins a l’avinguda Córdoba. On podem trobar edificis tan sigulars com el Molino, que està essent actualment restaurat o l’edifici de la confiteria L’Aiglon, amb l’aliga encapçalant la cúpula.

Si estem cansats podem fer un cafè a La Academia, un dels bars més autèntics de Buenos Aires o si ens agraden els bars de fusta, podem anar a Los Galgos. I si tenim gana, ben aprop hi ha La parrilla Peña, on fan un exquisit bife però a un preu una mica prohibitiu.

Coses que no t’esperes:

A Callo trobem una rèplica de l’estàtua de la Llibertat.

Encapala la façana de l’escola Domingo Faustino Sarmiento

Museus de San Nicolás

San Nicolás té molts museus i de diferents temàtiques, com per exemple el Museo de la Policia o el Museo Histórico Banco de la Província de Buenos Aires “Dr. Arturo Jauretche”.

Buenos Aires té moltíssims museus i molts d’ells gratuïts. Tal quantitat fa que hi hagi museus tan originals com el Museo del Audífono.

Des de Fuet i Mate hem prepart una Guia amb tots els museus de la ciutat que hem visitat.

Esglésies, convents i altres temples religiosos de San Nicolás

San Nicolàs té edificis emblemàtics i històrics com la Basílica de Nuestra Señora de la Merced que data de 1604 i ja estava situada al mateix lloc que l’actual que data de 1779.

L’església Mater Pietatis, també es troba a San Nicolás i té un interior força bonic.

Ruta San Nicolas

Al carrer Reconquista hi ha un irreductible espai de pau i tranquilitat, el pati interior del Convento de San Ramón Nonato, que data del segle XVIII. Un altre racó de pau és el pati del Convento de San Catalina.

Una de les esglèsies que més passen desapercebudes tant per turistes, perquè no apareix a les guies, com per porteños perquè les presses els impedeix aixecar el cap és la de San Miguel a Suipacha amb Bartolomé Mitre.

La Catedral Anglicana de San Juan Bautista es troba en un racó amagat del barri, al carrer 25 de mayo al 282. Aquesta església es va inaugurar el 1831 amb els diners donats per Alexander Williams, convertint-se amb el temple no catòlic més antinc del país. Aquesta dada li va donar la notorietat per ser nombrada, el 2000, a Monumento Histórico Artístico Nacional.

Més edificis emblemàtics

Fins fa poc més de dos anys, San Nicolás encara conservava un autèntic mercat de barri. Ara la moda dels hippters i les cerveses artesanals va impulsar al govern de Larreta a “modernitzar” molts dels mercats de la ciutat. Per sort, en aquset cas han fet una bona integració i han mantingut algunes de les paradse de tota la vida, com la verduleria, amb nous negocis que viuen més de la venta online i el delivery que de donar ambient al mercat.

Extra Extra: GRATIS

Si fa temps que ens segueixes, ja deus haver llegit en algun lloc que pregonem la frase de “Buenos Aires és més maca per viure-hi que per visitar-la. Aquesta afirmació la basem amb la gran quanitat d’activitats i coses gratuïtes que hi ha durant l’any i que no surten en moltes guies.

Si ets dels que viatja amb pressupost motxiller, et deixem la Ruta Gratis per San Nicolás i Retiro.

I si tens pocs dies, els de Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Tens previst passar més dies per Buenos Aires, descobreix tot el que pots fer a la ciutat més important de l’Argentina. Hem preparat una guia completa de Buenos Aires separant per barris.

Què et sembla San Nicolàs? Diries que és el teu barri preferit de Capital? tens algun bar secret? Deixa’ns un cometnari, estarem encantats de llegir-te.

Deixa un comentari