Buenos Aires

Palacio Ortiz Basualdo

Palacio Ortiz BasualdoEl Palacio Ortiz Basualdo es troba a Retiro, davant de la Plaça Catalunya i és, actualment, l’Ambaixada de França. La construcció del palau s’ha de situar en una època en la qual Buenos Aires mirava Europa quant a moda i arquitectura, la majoria dels arquitectes provenien del vell continent així com els materials utilitzats en la construcció de molts dels edificis i la decoració de l’interior durant l’època daurada del país. En aquells temps l’Argentina tenia un model agroexportador que la va situar com a sèptima potència mundial. Aquest palau, que data de 1912 és un clar exemple del que estem parlant. Dissenyat per l’arquitecte francès Paul Pater va ser construït per a Daniel Ortiz Basualdo i la seva senyora Mercedes Zapiola Eastman i respon al moviment de l’academisisme francès o Beaux-Arts. El 1825 va ser utilitzat com a residència oficial del Príncep de Gales, Edward de Windsor i el 1939 el va comprar França per instal·lar-li l’ambaixada. Durant l’ampliació de l’avinguda 9 de julio, el palau va estar a punt de ser demolit però l’acció conjunta dels veïns i del país gal van poder salvar aquesta espectacular construcció. L’edifici és tan majestuós per fora com per dins.

Ximeneia Salon HonorDes de l’exterior podem contemplar la cúpula revestida de pissarra, pedra característica dels llocs de muntanya i neu per tant, el fet de tenir-la a Buenos Aires, on les vegades que ha nevat es poden contar amb els dits d’una mà, evidencia la importància que donaven les famílies de classe alta a l’ostentació mitjançant els seus Palaus competint per veure qui el tenia més luxós. La casa es distribueix en tres plantes, la primera per a la vida social, la segona corresponia a les habitacions particulars de la família i l’última era la destinada al personal de la casa. L’entrada principal s’ubica a la torre de l’esquerra i permetia passar directament dels vehicles a l’interior de la casa sense necessitat de passar pel carrer. L’escala d’honor, d’estil anglès, porta al primer pis des d’on es pot anar al jardí d’hivern decorat amb boiseires d’estil compost barreja de tudor i gòtic. La funcionalitat d’aquesta sala era tenir un espai càlid quan les inclemències del temps no permetien gaudir de l’exterior. Aquesta sala és l’avantsala al gran menjador que pretén simular el menjador del Palau Reial de Oslo, decorat amb mobiliari d’estil barroc anglès, amb una taula per a 24 comensals és on avui es celebren els dinars o sopars oficials de l’Ambaixada. El menjador està decorat amb un tapís original de 1760 que representa l’escut de la monarquia francesa. El pròxim saló és el de la música o l’oriental, nom que li ve de la decoració amb motius xinesos, seguint l’estil de decoració de molts palaus i castells francesos del s.XVIII pintat en un verd aigua i decorat amb daurats a la fulla. Comunicant-se amb el saló musical hi ha el saló daurat o saló d’honor destinat a sala de ball decorat segons l’estil Lluis XV i que vol emular el saló dels miralls de Versalles. Una de les portes d’aquesta sala porta a la sala de billar o fumador lloc destinat als homes per fer els seus negocis i descansar. L’estil és totalment diferent del que veníem veient fins ara, aquí hi predomina la fusta de color fosc i una excepcional xemeneia de marbre policromat inspirada en el Renaixement Francès que pretenia marcar la importància de la família Ortiz Basualdo als seus convidats. La biblioteca, annexa a aquesta sala, és d’estil gòtic anglès.

La única ocasió que hi ha per poder visitar el palau és durant les “Jornadas Europeas del Patrimonio” o el que a Buenos Aires s’anomena “Semana Francesa” que acostuma a ser a mitjans de septembre. L’ambaixada obra les seves portes durant un cap de setmana i les visites comencen a les 10h. Nosalres, aquest any hi vam arribar a les 9.50 i ja vam haver de fer dues hores de fila. A partir de les 10h, el temps de cua és exponencial. Així que recomanem anar-hi cap a les 9 del matí, porteu-vos un llibre per llegir, algo per esmorzar i agua, tot i que, almenys aquest any, van repartir botelles d’aigua gratis.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada