Buenos Aires

Bolsa de Comercio de Buenos Aires

L.N.Alem

L.N.Alem

La Bolsa de Comercio de Buenos Aires és una associació civil sense ànims de lucre, essent la principal borsa de valor i centre financer del país amb transaccions empresarials, de bons, de divises i futurs. La Bolsa Mercantil es funda el 1821 però abans hi havia la declaració de lliure comerç entre el Río de la Plata i Espanya, la creació del Consulat de Buenos Aires el 1794 i la Sala Comercial el 1811. Finalment, el 1854 es funda la Bolsa de Comercio de Buenos Aires.

A la primera seu, a San Martín 118, s’efectuaven les transaccions amb or. Amb poc temps, la quantitat de socis i operacions va anar creixent fet que obligà a construir diverses seus fins a arribar a l’actual. La Bolsa de Comercio es troba, evidentment, a la City i és un conjunt de dos edificis. El que data de 1916 és obra de l’arquitecte espanyol nacionalitzat noruec Alexander Christophersen amb entrada a Sarmiento, 299 i amb el més pur estil de Lluís XVI. L’altre, obra de Mario Roberto Álvarez té doble entrada per 25 de Mayo al 359 i Av. N.L.Alem 322, data de 1977, i és el que acull les operacions bursàtils, ja que està dotat d’un sistema informàtic que permet registrar i difondre les operacions en temps real.

Pissarres d'operacions

Pissarres d’operacions

L’edifici de Chistophersen pretenia simbolitzat la importància de les accions que s’hi durien al seu interior per això és de propietats majestuoses. Només a l’entrada ja hi ha unes portes de bronze fos de 5 tn dels tallers de Zamboni. Per tot l’edifici trobem escultures de marbre de carrara, les de la sala de valors representes les quatre estacions i les del primer pis a la mussa del teatre Melpomene que representa la tragèdia i Mercuri, el déu romà del comerç. En aquesta sala, on avui s’hi fan moltes de les activitats culturals, és on abans del 1984 s’hi duien a terme les operacions, per això, avui encara hi podem veure les antigues pissarres on s’hi detallaven les operacions. És de destacar el rellotge que hi ha damunt de les pissarres i la rosa dels vents que servia per saber la direcció dels vents i segons això podien determinar si un vaixell entraria al Port de Buenos Aires o no, ja que antigament la Bolsa de Cereales funcionava en aquest recinte.

Sortint d’aquesta gran sala ens dirigim a l’escala d’honor travessant una altra magnífica porta de ferro i uns ascensors també amb treball de ferro del genovès Luis Questa. Pujant les escales podem veure uns vitralls realitzats pel català Amadeo Vilella que recrea el diàleg entre Zeus i el seu fill Hermes o Mercuri pels romans, associat al comerç i al món borsàri.

Durant tot l’edifici podem contemplar tapissos amb temàtiques diferents, per exemple, el de l’escala d’honor representa l’escena on Cleopatra rep a Marco Antonio al palau d’Alejandria i al saló d’actes podem veure un paisatge. Aquesta sala també actua com a sala d’exposicions on s’hi pot veure diferents objectes històrics borsàris.

Al despatx presidencial hi podem contemplar el quadre del tots els presidents que han estat al capdavant de la institució des de la seva fundació i fins i tot els documents històrics d’aquesta. També hi ha la sala de consell on s’hi reuneixen una vegada al mes al voltant d’una taula ovalada de fusta que segueix la forma de la sala.

Sala de Consell

Sala de Consell

Mercurio

Mercurio

La biblioteca, que es pot visitar durant la “Noche de los Libros” té un fons bibliogràfic especialitzat en borsa i mercats de valors, dret comercial, societats, bancs i monedes. Té uns 15.000 volums, així com una ampla col·lecció de vídeos, microfilms i CD-ROM.

Com a institució impulsa la cultura de la música, la dansa, la pintura, l’escultura, entre altres. Per això, el Área de Acción Cultural organitza cicles anuals gratuïts de música i altres corrents artístiques.

Bolsa de Comercio de Buenos Aires_Visites guiades gratuïtes amb document d’identitat de dilluns a divendres a les 12, 14 o 16h entrant per Sarmiento 299, primer pis a l’Oficina de Secretaría Administrativa y Eentos. No es pot anar vestit amb pantalons curts ni samarretes sense mànigues.

1 reply »

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada