Cuba

La Habana_La Habana Vieja (II)

José Martí

José Martí

Després de conèixer lo principal de La Habana Vieja, la millor manera de conèixer la resta és anar caminant pels seus carrers. Alguns dels carrers pels quals no hem de deixar de passar són la Calle O’Reilly i la Obispo que ens portarà directament a l’espectacular edifici del Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana. Un altre edifici que ens cridarà l’atenció és el Edifició Bacardí a l’encreuament entre la Avenida Bélgica i San Juan de Dios. Passejant per la Calle Cuba veurem la Real Academina de Ciencias Médicas, Físicas y Naturales de La Habana que fou el primer recinte fundat a Cuba que agrupava a les personalitats científiques del saber humà més destacades del país. Seguint pel mateix carrer arribarem al Convento de Santa Clara. També callejeant ens trobarem amb un monument a Simón Bolívar, un dels pròcers de Sud-America, rèplica del que es troba a Bogotá i obra de Pietro Tenerani.

Una de les seus del Museo Nacinal de Bellas Artes de La Habana es troba al Palacio del Centro Austuriano obra de l’arquitecte Manuel del Busto i que data del 1927. Es tracta d’un exemple de l’arquitectura republicana de Cuba amb un estil eclèctic que combina una estructura d’acer revestida amb pedres i lloses i uns materials d’alt nivell com marbres d’Italaia i Espanya, vidres de Bohemia i fusta de Cuba. L’altra seu es troba davant del Memorial Gramma al qual s’hi accedeix des del Museo de la Revolución.

L’altre edifici que ja hem ressaltat, el Edificio Bacardí, fou el primer edifici d’art decó de la ciutat, que en la dècada dels 30 també era l’edifici més alt de l’illa. Com anirem veient en altres edificis de la capital, o com passa amb Buenos Aires, bona part dels materials utilitzats en la seva construcció procedeixen d’Europa el que realça la importància de la construcció.

Iglesia San Francisco de Paula

Iglesia San Francisco de Paula

El Parque Central, on hi ha el monument a José Martí, el líder espiritual de la Revolución que va acabar amb la colonització espanyola, pot ser el punt d’inici per anar passejant pel Paseo del Prado que separa la Habana Vieja de la Habana Centro, i així arribarem al Museo de la Revolución Cubana, al qual li haureu de dedicar, mínim 2h si és que ja heu anat llegint història de Cuba abans d’entrar-hi i algunes hores més si és la primera vegada que feu contacte amb els fets. El museu està a l’imponent Palacio Presidencial que ja per sí està farcit d’història, data de 1920, fou obra dels arquitectes Rodolfo Maruri i Paul Belau i la seva construcció va tardar 7 anys. Durant la visita a la part del “museu” de l’edifici es passa pel despatx presidencial que ocuparen 21 presidents diferents en 24 mandants i tal com el podem contemplar avui és com el va deixar Batista. Una altra sala és la del Consejo de Ministros que va ser on Fidel fou declarat Primer Ministre, la sala està presidida per un quadre de l’Asamblea de Guaibaró on es nomenà a Cespedes president d’armes. També aprendrem que el blanc de la bandera cubana representa la puresa dels ideals, el vermell, la sang vessada per aconseguir-los i l’estrella significa la posició de Cuba respecte als cinc continents. La part històrica que més crida l’atenció es veu tant a les parets de l’entrada com a les que donen al pati interior, ja que hi ha les marques de bales de l’intent d’ajusticiar al dictador Batista el 13 de març de 1957. Aquell dia, un grup de 22 joves pertanyents al grup clandestí Directorio Revolucionario van entrar al Palau amb la intenció de derrocar a Batista però aquest, que es trobava al seu despatx, es va poder refugiar al quart pis on hi havia la guarda que va acabar amb l’atac revolucionari. La part de la Revolución us la deixarem descobrir per vosaltres mateixos. El que si nombrarem és el pati on hi ha el Memorial Granma un vaixell amb molta importància per la història de la Revolución Cubana. L’entrada potser tira una mica endarrera, ja que són 8 C.U.C. més 2 C.U.C. si es vol la visita guiada que curiosament t’expliquen la història de l’edifici i poc sobre la Revolución, per cert, els diumenges no hi ha guies.

Antugua Casa de Dioniso Velazco

Antugua Casa de Dioniso Velazco

Si sortim del Museo de la Revolución, veurem les restes de les muralles de la ciutat colonial de tercer quart del s.XVII, el malecón i una de les fortaleses que protegien la badia i la Antigua Casa de Dionisio Velasco, que data també de principis de 1900. En els seus inicis era la casa de la família Velasco i actualment la seu diplomàtica d’Espanya a Cuba.

Cap a l’altra punta de la Habana Vieja tenim l’estació de trens amb l’exhibició de trens antics al Parque de los Agrimensores. Ben a prop hi ha la Casa Museo José San Martí que segurament val la pena la visita a l’interior però en ser diumenge nosaltres ens vam quedar amb les ganes. Passejant per aquella zona veureu la Iglesia y Real Hospital San Francisco de Paula que data dels s.XVII-XVIII. I si us agrada comprar souvenirs us recomano arribar-vos fins als magatzems que va manar construir el Rei Alfonso XII el 1881 i que actualment són una fira gegant de souvenirs i típics quadres de Cuba. Els magatzems es troben davant mateix de la Iglesia San Francisco de Paula i una mica més enllà hi ha el Convento de la Merced.

Si creuem el Paseo de Martí o Paseo del Prado veurem edificis tan sorprenents com el Capitolio Nacional, el Centro Gallego, el Café Louvre que curiosament està al Hotel Inglaterra. El que això ho haurem de deixar pel post de La Habana Centro.

Com a detall català, La Habana està agermanada amb Barcelona i potser per això pels carrers de l’antiga ciutat colonial hi pots trobar els reconeguts autobusos barcelonins amb el logo de TMB.

Fotos de Cuba, de La Habana i Moments

Categories: Cuba

Tagged as: ,

Deixa un comentari