Perú

Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (Perú)

Perú té, actualment, 12 llocs dins de la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que hem de tenir presents quan preparem la nostra ruta pel país dels inques.

Per la part cultural, hem d’anar al lloc arqueològic de Chan Chan que fou la capital del regne de chimú. Aquest regne va tenir la seva època d’esplendor al s.XV i poc temps després van ser derrocats pels inques. La importància d’aquesta ciutat situada a la vall del riu Moche o Santa Catalina es deu a què és la ciutat més gran que es conserva de l’època pre-colombina.

Un altre lloc arqueològic que hem de posar a la llista és Chavin, per la seva arquitectura de places i terrasses i decoració desenvolupada cap als anys 1500 i 300 a.C.

Les famoses línies i jeroglífics de Nazca i Pama de Jumana també formen part d’aquesta llista de llocs protegits per la UNESCO. Aquestes línies misterioses ocupen 450 km2 i encara avui són un dels enigmes més atraients per la forma, quantitat, mida i continuïtat que presenten.

Cusco_Pedres Inques i Parets espanyoles

Cusco_Pedres Inques i Parets espanyoles

Si parlem de cultures precolombines, no ens podem oblidar dels inques i per tant no podem passar per alt Cusco, ja que fou el centre urbà més important sota el govern del Inca Pachacutec on hi havia concentrats els centres religiosos i administratius més importants de l’imperi. Els espanyols van conservar-ne l’estructura però van adaptar els temples inques a esglésies catòliques i palaus. Pel que fa als espanyols, la seva ciutat més important en tot Amèrica del Sud va ser Lima, la “Ciutat dels Reis” per això, el seu centre, mostra alguns dels palaus i edificis religiosos més importants dels colons, com per exemple el convent de San Francisco.

Un altre centre històric que remarca la UNESCO és el de Arequipa, ja que representa la fusió de tècniques dels arquitectes espanyols amb els paletes indígenes, així podem contemplar grans murs a les edificacions, arcades i voltes, els característics patis i espais oberts de l’arquitectura espanyola i la decoració barroca de l’època.

Un dels punts més destacats de la cultura inca era la seva xarxa de camins, així Qhapaq Ñan forma part d’aquesta llista, ja que consisteix en 30.000 km de carreteres construïdes a més de 6.000m d’altitud per comunicar tots els punts del seu extens territori.

El últim punt que ens queda remarcar de la llista de Patrimoni Cultural és la Ciutat Sagrada de Caral-Supe, un lloc arqueològic de 5000 anys d’antiguitat que ocupa més de 600 hectàrees essent el centre de civilització més antic d’Amèrica.

Arequipa

Arequipa

També hi ha protegits dos parcs naturals el de Huascarán i el de Manú. El primer és la cadena muntanyosa més alta del món amb 6.788 metres sobre el nivell del mar. El segon, Manú, és un bosc tropical amb una gran varietat de vegetació i d’espècies animals com la nudria i l’armadillo gegant.

En aquesta llista hi podem trobar el Parque Nacional del Río Abiseo creat el 1983 per protegir la fauna i la flora dels boscos plujosos dels Andes i sobretot el Mono Lanuda de Cola Amarilla que només es pot trobar en aquest parc. També s’han trobat uns 36 llocs arqueològics que ajuden a fer-se una idea de la societat preincaica.

I per últim, però no per això, menys important, hem de destacar l’Històric Santuari del Machu Picchu el qual em sembla que no necessita presentació.

A la llista de possibles futurs llocs hi podem trobar 7 llocs més com el Centre Històric de la Ciutat de Trujillo, el Complex Arqueològic de Pachacamc, el de Cajamarca, el llac Titicaca, el Complex Arqueològic de Kuelap i el Complex Astronòmic de Chankillo.

Machu Picchu

Categories: Perú

Tagged as: ,

Deixa un comentari