Cuba

Despeses i altres coses de Cuba

Cuba és un país per viatjar amb euros i com a mínim 2 persones, si són 3 millor. Resulta que a Cuba tenen dues monedes, els pesos cubans o nacionales i els C.U.C., convertibles o divisa. 25 nacionales equivalen a 1 C.U.C. El CUC és la moneda amb què cobren la gran majoria de coses al turista i al març del 2014 equivalia 1€ a 1,3 C.U.C. o 0,96 U$D a 1C.U.C. però és que a més a més el dollar americà té una “penalització” del 10%, per tant et quedava 1CUC a 0,86U$D. I perquè diem que és millor viatjar 3 persones? Doncs perquè la majoria de les habitacions tenen 2 llits de matrimoni o com a mínim un de matrimoni i un individual i a més a més alhora de buscar taxis-colectivos abarateixes costos. Un taxi-colectivo és un cotxe que comparteixes amb altra gent que van cap al mateix destí que tu, tranquils, que els propis taxistes o “amics” dels taxistes s’encarreguen de buscar la gent per completar el cotxe i així entre tots, pagar el que val el viatge, que si s’omple el cotxe acostuma a costar el mateix que el Viazul, que són els autobusos per turistes.

Per viatjar d’un lloc a l’altre hi ha l’opció del tren, només algunes vegades, els Viazul o els taxis-colectivoBici-Taxis. Per mi, la millor opció és amb el taxi, ja que viatges més o menys a l’hora que vols i sempre pots parlar amb el taxista sobre la realitat cubana, ja que els Viazul acostumen a sortir a les 7am i són per turistes. Per dins de les ciutats et pots moure amb les guagües, que són els autobusos urbans, els taxis o amb les bici-taxi. Lo bo de Cuba és que amb tothom que et trobes, pots parlar sobre la seva organització política i fer intercanvi cultural. Ara, no respongueu la pregunta “where are you from” ja que acostuma a ser gent que us dóna conversa, us oferirà casa, cotxe, paladars, és a dir restaurants per a turistes, tot a canvi d’una propina. Així que eviteu parlar amb la gent que se us apropa pel carrer i si voleu fer alguna pregunta, dirigiu-vos a algun venedor.

El nivell de vida a Cuba és força baix, ens van dir que els que tenen un sou més alt són els policies i cobren, aproximadament 30C.U.C, és a dir, una mica menys de 30 dollars americans al mes. Els metges en cobren 25 i la resta de gent 15, 17 o 18 C.U.C. La majoria de gent ens deia que per viure bé, sense luxes però sense passar gana, necessites uns 40 C.U.C. al mes i que per exemple una samarreta ja en val 30. Per tant, com s’ho fan? “Inventando” s’inventen negocis com per exemple oferir-te un taxi sense tenir cotxe, llavors et porten a algú que té cotxe i aquest els dóna una comissió. O oferir-te casa sense tenir-ne i així cobren comissió del de la casa.

Una molt bona opció de passar la nit és a les cases particulars, la gent ofereix una habitació privada amb bany, ventilador i aire condicionat a preus entre els 15 i els 30 C.U.C, fins i tot de 10 C.U.C. També us oferiran esmorzar, que acostuma a estar a 4-5 C.U.C i sopar que val vora els 10. El menjar no és obligat, és cert que la majoria et serveixen molt menjar i potser a primera vista et sembli barat però nosaltres esmorzàvem un entrepà de truita per 5-7 nacionales, és a dir, 1 cinquena part d’un C.U.C i sopàvem als restaurants de cubans per 1C.U.C. En qualsevol ciutat, sortint del carrer del centre trobareu moltes opcions, sinó, demaneu-m’ho i us passo les direccions igual que les de les cases on vam estar. Aquesta modalitat de dormir a les cases és totalment legal i veureu que han de tenir una etiqueta amb un símbol blau, el taronja és per allotjar cubans.

Per tant, podem dir que Cuba és un país car si viatges des de Sudamercia, no està malament si viatges des de Europa però sigui com sigui, si surts una mica dels llocs turístics, et pots estalviar molts diners.

A tot arreu, sobretot cases, restaurants i taxis, no et quedis amb el preu que et diguin, sempre els pots regatejar una mica a la baixa. De fet nosaltres vam dormir a quasi totes les cases per 15 C.U.C. quan ens en demanaven 25 d’entrada. I sempre quan et diguin un preu, assegura’t en quina moneda t’estan parlant, si divises o nacionales.

TabacEn el cas de Cuba no cal portar paper de WC, ja que totes les cases en tenen i fins i tot algunes et donen els sabors. Les tovalloles també van incloses a l’habitació. El que si és important es comprar l’aigua embotellada, que acostuma a valer entre 0,7 C.U.C. i els 1,5 C.U.C. Una opció per estalviar una mica en l’aigua és reomplir l’ampolla amb els refrescos que venen a les cafeteries. L’ampolla equival a 7 gots i cada got val 1 o 2 nacionals, per tant et surt l’ampolla per menys de 1/2 C.U.C.
La cervesa més típica és la Cristal que acostuma a valer 2 C.U.C i també hi ha la Bucanero, una mica més forta que val entre 2 i 2,5 C.U.C. L’opció econòmica de la cervesa és demanar una clara de botella, o sigui, una mitjana que val 10 nacionales o una canya que en val 5, evidentment aquetes opcions no les trobes als bars turístics.

Internet és l’altra aventura de l’illa, el millor és comprar una targeta de ETECSA que et serveix a totes les oficines del país on 1h val 6C.U.C. però el dolent és que no a tot arreu hi ha oficines de ETECSA, és que en alguns llocs tanquen a les 17h i és que a vegades hi ha només 4-5 ordinadors i massa gent que vol internet. Nosaltres ens vam trobar que el hotmail ens demanava un telèfon o un mail alternatiu on enviar-nos una contrasenya per poder entrar però en canvi al gmail hi vam poder entrar sense problemes.

També s’ha de tenir en compte que els bancs i cases de canvi (Cadeca) tanquen, generalment a les 16h i els caps de setmana si obren, ho fan només al matí, fins a les 12h. Afegim que si voleu la famosa moneda o bitllet amb la cara del Che, aprofiteu per demanar-la a les CAsa DE CAnvio, mai el compreu pel carrer perquè us canvien 3 CUP per 3 CUC!

La nostra ruta per Cuba va ser: La Habana-Viñales-Cienfuegos-Trinidad-Camagüey-Santiago de Cuba-Baracoa-Remedios-Santa Clara-Varadero-Playa Larga-Matanzas-La Habana.

  • Viñales (3 nits – 2 dies) (Ideal: 2 nits)

– De La Habana a Viñales són 12 C.U.C. amb Viazul, que surt a les 8am o a les 12 del migdia. Al costat de l’estació d’autobus hi ha taxis que t’hi porten on es pot arribar a arreglar el preu entre 12 i 15 C.U.C.
– Autobus turístic per recorrer la Cueva del Indio, el Palenque y el Mural de la Prehistoria, 5 C.U.C. un taxi compartit surt a 20 C.U.C. total, així que entre 4 persones surt igual que el bus amb l’avantatge que el taxi fa el recorregut al teu ritme. La veritat és que si teniu pocs dies, aquest circuit us el podeu saltar.
– Taxi colectivo per anar a la Cueva de San Tomás i a Cayo Jutías, 40 C.U.C. total-taxi, a dividir entre els passatgers.
– Máquina (cotxe dels anys 50) per anar a Pinar del Río: 5 C.U.C. (a Pinar et deixa al “viejo hospital”)
– Dormir a Viñales: Casa Gonzalo, Rafael Trejo 123 (Sra. Sissa) 18 C.U.C.
– Menjar: Pizzes per 10 nacionales i sopar 5 C.U.C.

– De Viñales a Cienfuegos: bus 32 C.U.C. surt a les 7am i arriba a la 1pm. Els taxis costen el mateix però amb el cotxe ple.
– Anar a la Fortalesa i Rancho Luna: Charango 1 C.U.C + 1 C.U.C. del ferry. Entrada 1 C.U.C. + 1 C.U.C. del guia.
– Dormir a Cienfuegos: 15 C.U.C. (Av 50 entre C39 i C41)
– Menjar: Pizzes per 10 nacionales i sopar 1 C.U.C.

  • Trinidad (1 nit-1,5 dia) (Ideal: 1 nit-1,5 dia)Casa Sisa

– De Cienfuegos a Trinidad: bus 6 C.U.C. surt a les 12h o taxi-colectivo 6 C.U.C.
– Cotxe colectivo Valle de los Ingenios: 20 C.U.C. el cotxe
– Domir a Trinidad: 15 C.U.C. (Antonio Guiteras, 156)
– Menjar: plats típics per 40 nacionales

  • Camagüey (0,5 dia) (Ideal: 0,5 dia o no passar-hi)

– De Trinidad de Camagüey: taxi-colectivo 20 C.U.C.
– Dormir a Camagüey: 18 C.U.C.

– Tren de Camagüey a Satiago de Cuba: 11 C.U.C. surt a les 21.00h aprox. El bus surt a les 6:30 am i val 18 C.U.C.
– Dormir a Santiago de Cuba: 15 C.U.C.
– Menjar: a prop de l’estació d’autobusos hi ha entrepans per 3CUP o un plat de pasta per 12 CUP. Al carrer José A.Saco també hi ha llocs de menjar ràpid o algun restaurant per 20 CUP el plat i 10 CUP la cervesa de vidre.

  • Baracoa (1 dia-1nit) (Ideals: 3 dies-2nits)

– De Santiago de Cuba a Baracoa: 15 C.U.C.
– Dormir a Baracoa: 10 C.U.C.Modesta & Edel Gonzalez Calixto Garcia, 97  (et lloguen una casa amb cuina, bany, saleta, menjador i terrassa amb visites al  Castillo de Serabuco) GENIAL!
– Menjar: a la mateixa casa on dormir 5 C.U.C.

– De Santiago a Santa Clara: 33 C.U.C.
– Taxi compartit a Remedios: 25 C.U.C. el taxi (A dividir entre passatgers)
– Dinar Santa Clara: 25 CUP

  • Varadero (1 dia) (Ideal: si no t’agrada la platja no hi cal anar, si t’agrada la platja 2 dies)

– De Santa Clara a Varadero: 11 C.U.C.
– Dormir Varadero: 20 C.U.C.

– De Varadero a Playa Larga: 7 C.U.C.
– Dormir a Playa Larga: 15 C.U.C.(Casa Nela i Emilio, la primera casa del carrer principal, tens una habitació amb saleta i bany)
– Dinar a Playa Larga: 20 C.U.P.
– Sopar Llangosta, cocodril o cranc: 5 C.U.C. (Restaurant Edel Orlando, Carretera Central entrada Playa Larga, 5 minuts caminant del poble. Restaurante Chuchi el Gordo)

  • Matanzas (1 dies-1 nit) (Ideal: 1 dies-1 nit o no passar-hi)

– De Playa Larga a Matanza: taxi compartit 30 C.U.C (1:30h).
– Dormir a Matanza: 15 C.U.C. (Entre la C171 i la C276)
– Dinar a Matanzas: pizzes 8 C.U.P., restaurant: 170 C.U.P 2 persones (La Cassona).

  • La Habana (mig dia-1 nit; 3 dies- 2nits) (Ideal: 3 dies – 2 nits)

– De Matanza a La Habana: 7 C.U.C.
– Dormir a La Habana Vieja: 25 C.U.C.
– Dormir a La Habana Centro: 15 C.U.C. (Casa Yelaine, Consulado n°9 apto 1(bajos))
– Museo de la Revolución: 8 C.U.C l’entrada + 2 C.U.C. guia
– Esmorzar a cafeteria de la Habana Centro: 5 C.U.P.
– Menjar a La Habana Centro: 25-30 C.U.P.
– Cerveses a La Habana Centro: 5 C.U.P.
– Taxi cap a l’aeroport: 15 C.U.C.
– Taxi des de l’aerport: 20 C.U.C.

A causa del bloqueig econòmic que comporta una dificultat d’importar i exportar, Cuba està basant la seva economia amb el turista per això viatjar de turista és veure una altra realitat. La seguretat cap al turista és de les millors que et pots trobar i les comoditats, respecte a les que tenen els cubans, són sorprenents. Ho veureu quan compareu els menús dels restaurants, les habitacions de les cases i els autobusos.

Fotos de Cuba, de La Habana i Moments

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada