Cuba

Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (Cuba)

Alguns dels punts que hem de posar al nostre recorregut per Cuba són els declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, Cuba en total en té 9.

Trinidad

Trinidad

A Sierra Mestra, Guantanamo i Santiago de Cuba és on es van produir les primeres plantacions de cafè del sud-est de l’illa. Les tècniques agrícoles utilitzades per a contrarestar la dificultat del terreny han ajudat a entendre aspectes de la història econòmica, social i tecnològica del Carib. Conformen un conjunt de 171 agroindústries de finals del s.XVIII i principis del s.XIX resultat de la Revolució Haitiana, ja que aquesta va portar a Cuba arquitectura, enginyeria i va tenir un fort impacte en l’economia, la música i dansa i en altres manifestacions artístiques com la religió i els costums. Aquest fet va produir una barreja de rasses característica del sud-est de l’illa de Cuba.

Si parlem de plantacions que han canviat l’economia de Cuba no ens podem oblidar de Trinidad i el Valle de los Ingenios fent referencia a la plantació de canyes de sucre i a la indústria sucrera, la principal font d’ingrés del país durant gran part de la seva història. La ciutat de Trinidad va ser fundada a principis del s.XVI i encara manté l’estil i l’ambient colonial del s.XVIII i XIX, com el Palacio Brunet i el Palacio Cantero, tots dos de famílies directament relacionades amb el món del sucre. El Valle de los Ingenios, malgrat no tenir cap canya de sucre de prova, és testimoni del desenvolupament de la industria del sucre i encara avui hi podem veure algunes de les parts de la indústria com les torres de vigilancia o el tren jamaicano de San Isidro de los Destiladeros.

Cienfuegos

Cienfuegos

I per últim, fent referencia a plantacions agrícoles, el que possiblement avui sigui la imatge més representativa de Cuba, els Habanos, per això també forma part d’aquesta selecta llista des de 1999 el Valle de Viñales. Una vall envoltada de muntanyes amb una forma característica, coneguda com mogote que li confereix una terra fèrtil per la plantació del tabac. Encara avui en dia les tècniques utilitzades són totalment tradicionals, amb el bou que llaura i el secat de les fulles de tabac a les pròpies granges.

Si anem cap a les ciutats, a part de Trinidad, també podem trobar protegides per la UNESCO el Centre històric de Camagüey i de Cienfuegos. Camagüey va ser fundada el 1528, com una de les set ciutats fundades pels espanyols, al lloc on la podem trobar avui amb el més característic estil espanyol, amb places, carrerons serpentejants, placetes i illes de cases totalment irregulars formant el típic laberint dels centres històrics espanyols. La ciutat que avui podem veure manté aquest entramat irregular, malgrat haver estat destruïdes diverses vegades al llarg de la història. Pel que fa a Cienfuegos, va ser fundada el 1819 pels colons francesos i amb el temps es va convertir en un punt comercial de productes típics cubans com la canya de sucre, el cafè i el tabac. La part històrica té palaus d’arquitectura neoclàssica evolucionada cap a formes més eclèctiques com el Palacio del Gobierno, el Colegio San Lorenzo o el antic Liceo, entre altres. Aquests nucli antic està protegit per la UNESCO per ser el primer i més notable exemple de conjunt arquitectònic i urbanístic en el qual es van plasmar les noves idees de modernitat, higiene i urbanisme al s.XIX a Amèrica Llatina.

Castillo Real Fuerza_La Habana

Castillo Real Fuerza_La Habana

Si ja hem parlat d’arquitectura i d’indústria, ens queda parlar de fortificacions i defenses. Per això anem a les dues puntes del país, a La Habana Vieja i el seu sistema de fortificacions i al Castillo de San Pedro de la Roca a Santiago de Cuba. La Habana Vieja no necessita presentació, fou la primera incorporació cubana a la llista protegida de la UNESCO el 1982. Ciutat fundada pels espanyols el 1519 i el principal port de mercaderies que connectava el vell i el nou continent; fet que va provocar que s’hagués de crear un sistema de fortificacions a fi de protegir-la dels atacs pirates, La Cabaña, el Castillo de la Real Fuerza, el Castillo del Morro i el Castillo de la Punta. L’altre punt important de la Cuba colonial era Santiago de Cuba, a fi d’evitar les rivalitats de l’època es va construir el Castillo de San Pedro de la Roca com una fortificació erigida dalt d’un punt rocós per protegir el port de la ciutat.

També hi ha dos parcs naturals protegits. El primer és el Parque Nacional Alejandro Humboldt amb una gran diversitat d’ecosistemes i espècies única a l’illa que l’ha convertit en un dels llocs tropicals del món amb major diversitat. L’altre parc és el Parque Nacional Desembarco del Granma que les seves elevades terrasses l’hi han atorgat un valor universal de les particularitats morfològiques i fisiogràfiques del terreny.

A la llista d’espera hi ha Cubanacán i l’escola nacional d’art, el Parc Nacional Ciénaga de Zapata a Matanzas i el sistema de corals del mar caribeny.

Fotos de Cuba, de La Habana i Moments

Categories: Cuba

Tagged as: ,

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada