Com sobreviure a Argentina

La bici i el BAicing de Buenos Aires

Ecobici o “Las bicis de Macri” és com s’anomena al carrer el sistema de préstam de bicicletes de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Macri és el cap de Gobern de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires i l’impulsor d’aquest sistema, de les bicisendas o càrrils bici i de la frase “mejor en bici”. No sé si millor, perquè això d’anar amb bici per una ciutat a mi no m’agrada gaire, deu ser que sóc mig de camp i si a l’equació de la ciutat-gran-amb-cotxes li afegim com condueixen els argentins i sobretot els autobusos i taxis, anar amb bici per Baires pot ser un esport de risc.

EcobiciEl sistema de les bicis grogues, de moment, és gratuït i sembla que està tenint molta acceptació ja que els punts de recollida i entrega de bicis s’han multiplicat i els km de carril bici s’han extés per tota la ciutat. Per aconseguir una bici només t’has de registrar portant el teu DNI, una factura al teu nom i les fotocopies dels dos documents i esperar que el sistema funcioni. Si ets turista amb el teu passaport i una fotocopia ja tens una bici per pedalejar per la ciutat.

De moment el servei és de dilluns a divendres de 8 a 20h i els dissabtes de 9 a 15h. Però ja estan canviant les casetes de bici pel mateix sistema que hi ha a Barcelona i ja estan promocionant el Ecobici 7 dies de la setmana 24h al dia! Per cert, havia dit que es gratis? Es-Pectacular!

La ciutat està fomentant l’úls de la bici com un mitjà de transport ecològic, saludable i ràpid. És notable com en cinc anys la quantitat de bicis que hi ha pel carrer ha crescut exponencialment. Una de les accions que ha fet la ciutat és canviar els cartells que hi ha dins dels metros amb les paredes per afegir-hi el logo de la bici relacionant aquelles parades de metro on, al carrer, pots agafar una ecobici. En segons quines zones de la ciutat hi ha cartells direccionals per bici on et marca les distancies als punts més emblemàtics de la zona. Ecobici(2)També fan moltes activitats, com bicicletades o en les activitats organitzades al carrer com por ser el Buenos Aires Celebra, la Noche de los Museos o altres, gairebe sempre hi ha la guarderia per a bicis, és a dir un tancat amb valles on deixes la teva bici i et donen un número que la identifica perquè desprès siguis tu l’únic que la pugui treure. Davant de molts edificis públics, teatres, cines o bars han posat les típiques U invertides com a estacionaments o bicicleteros i així tenir la ciutat una mica més ordenanda evitant que a cada semàfor o farola hi hagi un candau lligant una bici.

També han creat una web on hi pots veure, per exemple, la disponibilitat de bicis segons la parada, un manual del ciclista o consells de com lligar la teva bici correctament, entre altres coses. Per mi, l’únic que falta és regular l’ús de la bici, poden anar per la vereda? en contramà? poden saltar-se semàfors? per quin costat és millor anar, per la dreta o per l’esquerra?

En resum, amb el nou sistema per a turistes la idea pot ser molt bona ja que us moureu per Baires gratis, tampoc és que el transport públic sigui molt car, eh? però les distancies aquí son grans i amb la bici podeu reduir-les una mica sense haver d’esperar l’autobus. La veritat és que sempre va bé tenir-ho com una opció vàlida per aquells dies que no vols esperar l’autobus, no t’apeteix embotir-te al subte o no et vols emportar la teva bici.

Deixa un comentari