Argentina

Argentina en 2 setmanes

La veritat és que simplificar un país en un únic viatge de 2 setmanes és una mica utòpic. A mi ja em costa fer una ruta així per Catalunya, imagineu per l’extensió d’Argentina.

El recorregut típic i tradicional per la primera vegada que es visita Argentina és Buenos Aires- Península Valdés-Puerto Madryn-Perito Moreno i Usuhaia i les cataractes del Iguazú, l’ordre el deixo a elecció. Això és el que fa la gran majoria d’europeus i la millor època per fer-ho és de setembre a novembre quan hi ha les balenes a Península Valdés i quan a Argentina estem a primavera. Si diem la veritat, són zones totalment recomanables, ja que són molt diferents amb el que estem acostumats a visitar per Europa però no són la realitat del país. Per fer-vos una idea millor de qui són els argentins (que no tenen res a veure amb els porteños) i que és Argentina que no té res a veure amb Calafate, us faltaria la zona del nord. És a dir, que aquest primer viatge no us serveix per a dir “conec Argentina”.

Buenos Aires

La forma més ràpida de moure’s per Argentina és amb avió però malauradament, els vols interns no són gens econòmics. Fixeu-vos que el vol intern surti del Aeroparque Jorge Newbery que és l’aeroport de dins de la ciutat, vosaltres, segurament, haureu arribat a Ezeiza “Ministro Pistarini“. Llogar un cotxe només és una opció si sou tres persones com a mínim, ja que tant el lloguer com la gasolina, nafta, són cars i a més a més per recórrer les grans distáncies, us haureu d’anar alternant. L’altra opció és amb autocar, ominibus, que tenen diferents tarifes en funció del seient però fins i tot la més econòmica, semi-cama, és 10 vegades millor que els nostres autobusos. El tren no és una opció, els trens de llargues distàncies estan en mal estat i no són molt fiables, possiblement el viatge s’allargui unes hores o pot ser que no arribi a sortir de l’estació, això sí, són molt econòmics.

Buenos Aires no és una ciutat molt bonica per turistejar i menys si es ve d’Europa, amb el temps és una millor ciutat per viure-hi que per viatjar per la gran quantitat de cultura, esdeveniments i coses per fer. De rutes per Buenos Aires n’hi ha per a tots els gustos i ja n’hem proposat moltes. En resum, no cal perdre-hi gaire temps, millor aprofitar-lo per fer altres indrets del país. Per fer-vos-en una idea general conteu el dia que arribeu, un dia de turistes i al següent ja podeu anar fent via cap al pròxim destí. Lo ideal és que estigueu un diumenge a la ciutat ja que podreu anar veure la Feria de San Telmo i sobretot a la Feria de Matadero. El primer dia per Baires haureu d’anar a Plaza de Mayo a empapar-vos de la vida dels porteños. Allí mateix és interessant entrar primer de tot al Museo de la Casa Rosada i després al Cabildo. Si fos cap de setmana, teniu la visita guiada a la Casa Rosada i al Palacio del Gobierno de la Ciudad amb la Casa de la Cultura. Podeu seguir la ruta cap a San Nicolás fins a Retiro, a la Plaza San Martín i després anar cap a l’altre costat de Plaza de Mayo per recorrer Monserrat i San Telmo. Al barri de Retiro hi podem trobar una Font de Canaletes, però aquesta part la podem deixar pel dia que fem Recoleta, ja que podem recorrer l’avinguda Alvear que ens portarà directe a la zona turística de Recoleta.

El següent dia us convé matinar i anar directament a La Boca, a primera hora no hi ha gairebé turistes i les fotos us quedaran molt millor. De La Boca agafeu el 10, el 93 o el 102 i aneu cap a Recoleta on a les 14h fan una visita guiada gratuïta pel Cementirio de Recoleta, totalment recomanable. Després podeu passejar pels carrers de Recoleta, alguns en diuen la Paris de Buenos Aires, on podreu descobrir grans palaus de l’època d’esplendor del país, una flor gegant. Si us agrada l’art, podeu entrar al Museo de Bellas Artes, gratis, on podreu veure fer un passeig per la història de l’art i conèixer artistes argentins.

Una opció també pot ser fer La Boca, San Telmo i Monserrat i si voleu gastar el mínim, us poposem una ruta Gratis per Monserrat, San Telmo i La Boca.

Us quedarà per l’últim dia recórrer Palermo, els seus boscos, la Plaza Italia, el Jardín Botánico, el Jardín Japonés i el Museo Nacional de Arte Decorativo. També podreu arribar-vos a passejar per Belgrano amb el subte D, baixant a Cabildo, baixant per Juramento amb la Redonda i las Barrancas a mà dreta i acabant al Barrio Chino.  En el post de Gratis per Belgrano, Palermo i Recoleta teniu una ruta simplificada i 100% gratuïta però, evidenement, no està de més complementar amb alguna de les altres activitats que us hem anat proposant a cada post del barri.

Un dels altres destins serà Penísula Valdés on el lloc més recomanable per fer camp base és Puerto Madryn. Per recórrer aquesta zona sense perdre temps, el més pràctic és contractar un tour per fer les diferents visites, la primera i imprescindible és la de balenes a Puerto Pirámides i l’altre dia podeu fer Punta Tombo amb la colònia més gran de pingüins de Magallanes, on també podreu sumar-li un recorregut en vaixell per veure uns dofins anomenats tonines. Atenció que aquesta zona és turística 100% i s’ha de pagar per tot, pregunteu bé abans de concertar una excursió que us hi entra, ja que haureu de pagar pel trajecte en autobús i la guia, per l’entrada als parcs naturals i per les excursions en vaixell. Aquesta zona és saltable si no veniu en època de balenes.

Punta Tombo

Perito MorenoA l’altra punta teniu un dels indrets imperdibles, el Parque Nacional de los Glaciares amb el Perito Moreno d’estrella. El Calafate és el poble menys poble que he vist a Argentina, tot és car, fins i tot comprar el menjar al supermercat. Aquí també està tot preparat pels turistes i tot són excursions contractades, la primera i típica, una ruta pel Perito Moreno. Però n’hi ha moltes més per visitar altres glaceres i fins i tot per creuar a Chile a fer una ruta accessible per Torres del Paine. L’alra glacera recomanable és el Viedma i si us agrada caminar per la muntanya, la millor opció és anar a El Chaltén i fer alguna de les seves rutes, la més famosa, la del Fitz Roy. Totes elles de dificultat mitjana. Aquesta zona és aconsellable fer-la conjuntament amb Usuhaia i la fi del món, on podeu fer una excursió pel canal de Beagle, a les illes del voltant, descobrir la cultura Yamana. També podreu veure lleons marins, el Parque Natural Tierra del Fuego i el far de la fi del món. Vigileu perquè hi acostuma a fer molt vent.

Per últim, però per mi el més bonic, les cataractes d’Iguazú. Si el poble no ha canviat gaire, dels turístics, és el que millor manté l’ambient argentí. Aquí necessitareu entre 2 i 3 dies per fer els dos parcs. El de Brasil, si no teniu temps, és saltable, ja que només és per veure les vistes, el que realment val la pena és la part d’Argentina. Totes dues excursions les podeu fer perfectament pel vostre compte desplaçant-vos amb els autobusos locals. Si teniu més dies, podeu complementar amb visitar les ruïnes jesuítes.

IguazuQue queda d’Argentina? a grans trets, la zona de Bariloche que és fer muntanya i tota la zona de Méndoza i San Rafael, que és la zona vinícola, Córdoba i la seva serra, Salta i Jujuy que són una mica més l’Argentina autèntica. Aquesta part us la dec en post encara…

Aquí us deixem algunes notes que us poden servir per acabar d’organitzar el viatge i coses que “Hauries de Saber…” i evidentment, qualsevol pregunta, no dubteu a fer-la.

Qué es necessita per entrar a Argentina i Informació útil per viatjar a Argentina: mitjans de transport, diners, electricitat, menjar, etc.

Deixa un comentari