Argentina

Ruta de Alta Montaña-Medonza

Los penitentes

Los penitentes

La ruta de Alta Montaña conecta Mendoza amb la frontera de Chile, sempre amb el riu Mendoza a la vora i la mirada atenta de l’Aconcagua, el pic més alt de Sud-amèrica amb 6962 m.s.n.m. Nosaltres la vam fer amb una excursió organitzada però en lloc de tornar a Mendoza, ens vam quedar a Uspallata per agafar un bus que ens portés al país veí, per tal de celebrar el Cap d’any 2010 a Valparaíso. És una ruta que es pot fer durant tot l’any, evidentment, segons l’estació s’hi pot veure neu o no, però sempre és aconsellable portar roba d’abric, ja que l’altura va pujant durant tot el viatge fins a “Los Libertadores” la frontera entre l’Argentina i Chile.

La primera parada, ja a la precordillera andina, és a Potrerillos, un poblet de cap de setmana des d’on es pot veure el pantà i d’allí es va a Uspallata on és interessant els diferents tipus de colors que ofereixen les formacions rocoses. Com a dada curiosa, la pel·lícula de 7 años en el Tibet es va filmar en aquesta vall. Després es passa per altres pobles com Polvaredas, Punta de Vaca, Penitentes, que també és una de les estacions d’esquí més importants de Mendoza, fins a arribar el Puente del Inca, una construcció natural que ha anat formant a la muntanya el riu Las Cuevas. El pont, de 48m de llarg, 28 d’ample i que creua el riu a una altura de Puente de San Mendoza_Martin27m es va formar, segons una teoria, de l’erosió que provoquen les aigües a les roques glaciaries i adquireix la tonalitat de colors grocs a causa de l’alt contingut de sofre. L’altra teoria, del Dr.V. Ramos és que el pont es va originar com un pont de gel després de l’època de la glaciació i les posterior allaus han anat dipositant els sediments per formar l’estructura del pont, els minerals de l’aigua del riu han provocat que la cimentització i que perduri al llarg del temps. De fet aquestes aigües tenen propietat termals, el 1925 s’hi va construir un hotel termal que el 1965 va ser arrasat per una allau.

Aquesta ruta és totalment completa, ja que podem contemplar natura, ruïnes inques, cultura i també història. Passat Uspallata, abans d’arribar al Río Picheuta ens trobarem amb un pont de pedra, del període colonial, que va ser utilitzat pel Ejercito de los Andes, del General San Martín en el famós Curze de los Andes de 1817 per alliberar Chile. El mateix exèrcir, també va creuar el pont de l’inca.

Las Casuchas

Las Casuchas

A part del Puente del Inca, també podrem veure els tambollitos, les construccions que feien els inques al llarg del famós camí de l’inca per tal que el portador del missatge pogués parar, el nom de tambillito li ve de la paraula quichua tambo, és a dir, posta, parada.

A Punta de Vacas, al lloc on es troben el riu Tupungato, Las Vacas i Las Cuevas, allí on neix el riu Mendoza, hi ha una entrada al Parque Provincial Aconcagua.

L’última parada és Las Cuevas des d’on es pot anar al Cristo Redentor, situat a 4.200 m sobre el nivell del mar, que simbolitza l’amistat entre Argentina i Chile. També hi ha las Casuchas, refugis que es van construir entre el 1765 i el 1770 amb l’objectiu de protegir els viatgers que feien aquest camí tan complicat. Es tracta de petites construccions, d’uns 4m d’ample, amb volta esfèrica i parets de 0,6m de pedra per protegir del fred i de l’aire. El 1937 van ser declarades Monumento Histórico Nacional.

Puente del Inca

Puente del Inca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s