Buenos Aires

Monumento Historico Nacional a Buenos Aires

Els Monumentos Históricos Nacionales d’Argentina són un conjunt de llocs, obres o edificacions que a causa de la història que tenen o als fets històrics que s’hi han viscut estan protegits per llei, per fomentar la seva exhibició i garantir la seva preservació. Només a Buenos Aires, la llista és molt llarga, ja que abraça des d’edificis, residències, places i fins i tot sepulcres de personalitats destacades. Anirem fent una mica la ruta ordenada per barris perquè sigui més fàcil localitzar-los.

Comencem per San Telmo, un dels barris més turístics i més antics de la ciutat. Aquí hi ha el que avui és el Museo Histórico Nacional que en el passat era la residència de Gregorio Lezama i el mateix parc Lezama, on es creu que va ser on Pedro de Mendoza va establir el primer assentament d’espanyols a Buenos Aires.

Si ens agafa un dia de pluja, podem submergir-nos al metro, ja que algunes de les parades de la línia A del subte també són Patrimonio Nacional per ser la primera línia de metro d’Amèrica Llatina. Així també se li sumen algunes parades de la línia C, de la D i de la E per les seves decoracions que recorden l’esperit obert d’Argentina i rendeix homenatge a paisatges de les diferents regions del país.

Per Monserrat no ens podem oblidar de la Avenida de Mayo que representa un moment transcendental del desenvolupament de la ciutat. Ni tampoc ens hem de deixar el Palacio Barolo, de l’arquitecte Mario Palanti que està inspirat en la Divina Comedia de Dante. L’avenida de Mayo es va obrir per unir el Poder Executiu amb el Legislatiu i cap allí és on ens dirigim per veure el pròxim Monumento Histórico Nacional, la Plaza del Congreso que conté gran quantitat d’escultures i forma part de la història del país.

Al barri de San Nicolás podem veure-hi el Palacio de Correos i Telecomunicaciones que avui és el Centro Cultural Kirchner, un magnífic edifici molt ben recuperat com a auditori nacional.

A Retiro, destaca el Palacio San Martin, obra de Alexander Chistophersen, de 1905, aquest palau uneix tres residències independents entre elles però unides per un pati central. A més a més, a l’interior de la residència, concretament al Salón Dorado s’hi van signar una gran quantitat de tractats internacionals.

Si anem cap a un dels barris més verds de la ciutat, Palermo, també trobarem Monumentos Históricos Nacionales, com el Jardín Zoologico que presentava els animals en gàbies de diferents estils arquitectònics segons el seu origen i tot decorat amb escultures d’artistes tan importants com Emilio Canovas, Emilio Sarguinet i la inigualable Lola Mora. També el Palacio Errazuriz, que avui és el Museo Nacional de Arte Decorativo, i que fou obra de René Sergent, fou distingit per ser testimoni de l’època de major esplendor arquitectònica d’Argentina.

A Balvanera, concretament a la zona coneguda com Abasto, hi ha la casa del “Negro del Abasto”, estem parlant ni més ni menys de Carlos Gardel, així al carrer Jean Jaures podem visitar la seva casa, reconvertida avui en un museu sobre la vida del més gran dels tanguistes.

Si ja hem parlat abans de Lola Mora, no ens podem oblidar d’anar a Puerto Madero i veure la Fuente de las Nereidas que reflecteix la personalitat de l’escultura buscant sempre la igualtat entre l’home i la dona.

La llista encara segueix una mica més i fora de la ciutat de Buenos Aires, qui vulgui més informació, pot visitar la web de Infoleg.

Deixa un comentari