Buenos Aires

Usina del Arte

Usina del ArteEl centre cultural de la Usina del Arte, situat a La Boca, fou en el seu moment, una de les usines més importants de la ciutat, és a dir, una central elèctrica. L’arquitecte d’aquest edifici, propietat de l’empresa Ítalo Argentina de Electricidad, fou l’italià Giovanni Chiogna. Caminant per la ciutat de Buenos Aires podrem trobar altres edificis d’estil semblant i amb la mateixa funció original com la del carrer Tres Sargentos o una altra que també s’ha reciclat culturalment, on avui hi ha el Museo del Holocausto.

La Usina de La Boca es va començar a construir a finals de 1914, l’època en la qual les indústries tenien una importància especial i per això els edificis semblaven més palaus que naus industrials. Aquesta usina seria la nau insígnia de la companyia, amb 2500 m2 i que va començar a funcionar a principis de 1916. El pont grua, que encara avui podem contemplar, podia moure una càrrega de 45 tones. Hi havia 5 generadors elèctrics, 3 turbos de 6.250 kVa i 2 de 12.500, que produïen un corrent trifàsica de Usina del Arte (3)50 cicles per segon que suposava un corrent d’entre 6.600 a 7.000 volts entre fase. L’edifici tenia un tanc per l’aigua que s’extreia del riu, aquesta passava per una sala amb 12 calderes on s’escalfava i el vapor era dirigit cap a la sala de les turbines que en girar, feia funcionar el generador i produïa l’electricitat. El combustible utilitzat a l’època era el carbó, però en èpoques d’escassetat s’havia arribat a utilitzar les panotxes de blat de moro. Més tard es va passar el gasoil i per últim gas, fins que el 1997 es va tancar la central.

Els materials utilitzats per construir aquest edifici seguien la tendència de la resta d’edificis de la Buenos Aires de principis del s.XX, la majoria provinents d’Europa, de la més alta qualitat, com el marbre de Carrara, ferros forjats per les baranes de les escales o pedra de París.

Avui, l’edifici s’ha reconvertit un dels centres culturals més moderns de la ciutat, la sala principal, al primer pis, és on hi havia les turbines, uns rectangles de vidre a terra ens marquen ell lloc on estaven aquestes 5 màquines i la sala de les calderes és l’auditori amb capacitat per a 1200 persones. Per a la Usina del Arte (2)renovació de l’edifici, del qual es va conservar i restaurar la gran majoria de la decoració i materials originals es va comptar amb un grup especialitzat en acústica per tal de transformar l’antiga generadora d’electricitat en un centre musical del més alt nivell. Així, el sostre de fusta, les formes i el tipus de fusta, els dobles vidres a les finestres i portes està tot perfectament estudiat per millorar la sonoritat dels concerts i espectacles que s’hi duen a terme durant tot l’any, la gran majoria amb entrada gratuïta. També s’hi realitzen exposicions com la dels 50 anys de la Mafalda o la que hi ha actualment de la cultura Maori.

Dues curiositat, la primera és que el projecte de Usina del Arte ha passat a tenir 3 noms en 8 anys, la Usina de las Música, la Usina de las Ideas i finalment, el 2007 la Usina del Arte. L’atra curiositat és que la ubicació d’aquest magnífic edifici industrial, fou la mateixa que la primera cancha de Boca.

Usina del Arte_ Agustín Caffarena 1. Visita guiada els dissabtes, diumenges i festius de 11 a 17h. Durada 45 min.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s