Buenos Aires

Balvanera

Emblema del BarriBalvanera és un dels barris del “centre” de Buenos Aires tot i que a vegades és més conegut pels “mini” barris que el formen, com Once, Congreso o el Abasto. Per fer-se una idea dels límits de Balvanera ens hem d’imaginar el quadrilàter comprés entre la avenida Independencia, la avenida Entre Ríos i la seva continuació a Callao, la Avenida Córdoba i Sánchez de Loria i la seva continuació que passada Rivadavia canvia de nom a Gallo. Per ubicar-lo al mapa, és veí de Recoleta, San Nicolás, Monserrat, San Cristóbal i Almagro amb el qui comparteix la zona de Abasto.

Als inicis de la ciutat, la qual arribava fins a l’actual Callao, el barri, evidentment, no existia com a tal i era un conjunt de cases o quintas. Pels seus carrers han passat fets importants i destacats de la història del país com per exemple pel Pasaje Enrique Santos Discépolo va passar la Porteña, la primera locomotora del país. O per exemple a l’actual Plaza Miserere es van dur a terme combats durant les invasions angleses de principis de 1800, precisament per aquest fet, a la plaça hi ha el Hito a la Argentinidad númeo 11.

El 1799 un religiós franciscà va rebre en donació un terreny al qual hi va construir una capella dedicada a Nuestra Señora de Balvanera. Aquesta capella, quasi 40 anys després va ser declarada parròquia, simbolitzant la importància que anava tenint el barri que a poc a poc i amb l’arribada dels immigrants anava creixent i guanyant importància.

La zona de Once és la que està al voltant de l’estació de trens 11 de septiembre que commemora la data que la província de Buenos Aires es declarà independent el 1852. Tota aquesta zona és famosa per les botigues de roba i per l’ambient ambulant. També, amb l’arribada de coreans i xinesos s’han instal·lat botigues d’electrònica. El carrer Boulogne-sur-Mer és característic de botigues de components electrònics. Pel carrer Lavalle podem trobar tant botigues de teles com de productes de cotilló i festa.

Mauseleo a RivadaviaLa Plaza Miserere és la plaça principal del barri, ubicada al costat de l’estació de trens i per això, col·loquialment, se l’anomena Plaza Once. Entre setmana és un veritable caos, ja que s’hi acumula tot el moviment de gent que pot arribar a generar una estació de trens, una sortida de metro, els venendors ambulants, els predicadors i, a més a més, és el punt de sortida de molts autobusos que van cap a la província, per exemple a La Plata. Alguns la descriuen com el punt més llatinoamericà de la ciutat de Buenos Aires i he de dir que hi estic totalment d’acord, passejar per la zona de Once (sempre amb la motxilla al davant) podria equivaler a passejar per la Plaza Murillo de La Paz. També val la pena comentar que dels porxos de Once surten el que en diuen el omnibus truchos que et porten al nord de la ciutat a un preu molt recomanable però, evidentment, sense les comoditats dels autocars que surten de Retiro. El nom de la plaça li ve del sobrenom de Antonio González Varela que era el propietari d’aquestes terres durant el s.XVIII. En aquest plaça hi ha el Mauselo de Bernardino Rivadavia, obra de Rogelio Yrurtia. El monument, declarat Monumento Histórico Nacional el 1946, consisteix en una mole de granit d’unes 1700 tones de pes i de 15×24 metres de costat i un màxim de 9,50m d’alt que es va inaugurar el 1932. Decorant el monument hi ha dues figues de bronze, una que representa a Moisès com símbol del pensament, la legislació i la conducció del poble. L’altra figura representa un home jove que simbolitza l’acció i el futur de la Nació.

El barri de Balvanera és tradicionalment de famílies jueves i on podem veure-hi més influència és en la zona compresa per Lavalle, Pueyredon, Córdoba i Junín, on hi ha molts negocis regentats per jueus, majoritàriament botigues de teles, supermercats on pots comprar, entre altres, carn kosher i algun que altre bar per poder provar plats típics, com els niños envueltos o els kippes. També hi ha moltes escoles i sinagogues, si voleu veure una escena que, almenys a Catalunya, no hi estem acostumats, heu de passejar per aquesta zona el divendres al vespre que és quan els jueus es dirigeixen al temple.

La zona de Congreso és la que està al voltant del Congreso de la Nación, té l’edifici en si a Balvanera i l’anomenada Plaza de CongresoMonserratMonserrat. L’edifici del Congreso, inaugurat el 1906, és la seu del Poder Legislativo de la Nación i conté la cambra de Diputats i la del Senat i es pot visitar el seu interior en visites guiades de dilluns a dissabte a les 11h, 13h, 15h i 17h amb entrada gratuïta.

La zona del Abasto és la que està al voltant del shopping Abasto, que es troba en l’edifici de l’arquitecte eslovè Victor Sulcic, on hi havia ubicat el Mercado de Abasto fins el 1984 que es va tancar perquè es va obrir el Mercado Central de la Ciudad, a la Matanza. Dins del centre comercial hi ha el Museo de los Niños i ben aprop, a Jean Jaures hi ha la Casa Museo de Carlos Gardel, el Paseo del fileteado i el Paseo del Tango, ja que tota aquesta zona va estar totalment lligada a aquest gènere musical. Per la zona de l’Abasto s’hi ha anat instal·lant la comunitat peruana i boliviana, per això veurem molts restaurants amb gastronomia d’aquests països.

Abasto

També dins els límits de Balvanera hi ha la Facultad de Ciencias Económicas, amb el Museo de la Deuda Pública, la de Medicina, amb el Museo de la Farmacia i el de Botànica Medicinal i la de Psicología de la Universidad de Buenos Aires. Un edifici que no hem de deixar de contemplar quan passegem per Balvanera, situat ben a prop de les universitats, és el Palacio de las Aguas Corrientes, construït com si es tractés d’un trencaclosques. Al seu interior hi ha el Museo del Agua y de la Historia Sanitaria, amb entrada gratuïta.

Per la història del barri en si, podem trobar-hi molts cafès i bars dels anomenats “Notables” de la ciutat, per exemple, a Once hi ha el Bar La Perla, a Avenida Jujuy, 36 un exponent del Rock Nacional. A l’avenida Rivadavia amb Rincón hi ha el Café de los Angelitos que malauradament, de l’original en queda ben poca cosa. Després també hi ha el bar La Academia, on es pot jugar al billar i a cartes i que és famós perquè si reunien els joves de principis de s.XIX a parlar i a fer política. A San Luis 3101 hi ha el Café Roma, un bar ple de pols i de taules velles que encara manté l’aire original.

Per ser sincers, Balvanera no és el barri més bonic per turistejar però si que val la pena passejar-hi una mica, sobretot per la zona de Once per tenir una altra concepció de Bueno Aires. Això sí, sempre amb la motxilla al davant i si teniu ganes de comprar alguna cosa, pregunteu sempre primer el preu.

Ja tenim la segona part de Balvanera, Balvanera amb temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s