Argentina

Santa Fe de la Vera Cruz

Santa Fe de la Vera Cruz o simplement Santa Fe és la capital de la província de Santa Fe, situada a uns 460km de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, malgrat que és una opció força desconeguda pels porteños és interessant per passar-hi un cap de setmana.

Juan de Garay Sante FeLa necessitat de tenir una ciutat que unís la sortida del Río de la Plata amb Paraguay, Tucumán i Cuyo així com el Alto Perú féu que el 1573 Juan de Garay, el mateix que fundà Buenos Aires, fundés la ciutat de Santa Fe a prop del riu San Javier. Uns anys després, el 1653, els habitants d’aquella ciutat colonial la van traslladar a la ubicació actual a causa de les inundacions provocades pel riu i als atacs dels indis de la zona. Les ruïnes que en queden formen part del Parque Arqueológico Ruinas de Santa Fe la Vieja, a prop de la ciutat de Cayastá.

La zona turística de la ciutat és relativament petita i es pot fer caminant o encara millor, amb bici. L’ajuntament de la ciutat té un sistema de bicicles a l’estil del Bicing de Barcelona o de l’Ecobici de Buenos Aires, totalment gratuït. Només has d’anar a un dels punts de retirada de bicis, per exemple a l’estació Belgrano o al Mercado Norte, registrar-te i tens bicicleta gratis durant 3h amb opció de renovar-la 3h més. La idea és interessant, ja que ens permet recórrer tota la costanera del riu i anar a la reserva ecològica on a més de l’observació d’aus ens podrem entretenir llegint un seguit de llegendes dels arbres i aprenent sobre la flora i la fauna de la zona.

A la costa del riu Paraná podem descansar en algunes de les seves platges urbanes, pescar, anar en catamarà o fer algun esport d’aigua com kitesurf o vela, entre altres. Podem anar coneixent la ciutat seguint algun dels seus recorreguts turístics com el Paseo del Boulevard que recorre el bulevard Gálvez, on hi ha la gran majoria de restaurants de la ciutat, així com petits palaus de principis del s.XX, ja que era la zona de residència per excel·lència, alguns dels atractius de la zona són la vella estació de trens Belgrano recuperada com a centre cultural i d’exposicions, la Casa de los Gobernadores o la Plaza Pueyrredón amb el Mercado Progreso i on els caps de setmana s’hi instal·la una fira d’artesans. També podem entrar al Museo de Arte Contemporáneo de la Universidad Nacional del Litoral que es troba a prop de la Plaza Pueyrredón.

Museo Etnográfico Santa FeSi recorrem el Circuito de la Constitución, que fa referencia a la Constitución de 1853, podrem descobrir tota la zona històrica de la ciutat com per exemple el carrer comercial i de vianants de San Martín, anomenat anteriorment com Calle de la Compañía, Calle de la Merced i calle del Comercio fins que el 1901 adoptà el nom del llibertador. La Plaza 25 de Mayo que fou la primera plaça de la ciutat i que complia la distribució típica d’una plaça major colonial, on hi havia l’església i el Cabildo on es van celebrar les sessions constitutives de 1853, avui en dia desaparegut. A la Plaça hi podem trobar la Casa del Gobierno, on hi havia abans el Cabildo del qual només en queda la campana, que podem veure avui al hall de la casa de govern i unes claus que estan al museu històric de la província, el Colegio de la Inmaculada Concepción amb el museu, la Iglesia de Nuestra Señora de los Milagros que data de l’època colonial, la Catedral Metropolitana i ben a prop d’allí la Iglesia de Nuestra Señora del Rosario i el Convento de Santo Domingo. Seguint el carrer San Martín arribarem al Paseo de las Tres Culturas on hi ha el Museo Histórico Provincial Brigader Estanislao López a la que fou la casa de la família Diez de Andino datada de 1742 amb una construcció típica del període colonial. Els objectes exposats al museu són d’allò més interessant però pel meu gust li falta una mica més d’informació històrica. Els altres dos museus de la plaça són el Museo y Convento de San Francisco, l’església del qual es va aixecar en el temps de la fundació de la ciutat cap al 1574 i el Museo Etnogràfico y Colonial Juan de Garay que ens pot servir per complementar la visita a les ruïnes de Santa Fe la Vieja. En aquesta zona també ens queda el Parque del Sur i una mica més enllà el futur Parque de la Constitución.

L’altra plaça important del nucli històric ès la Plaza San Martín, amb l’estàtua eqüestre del Libertador, al mig, les ruïnes del pati de la catedral, el Museo de Ciencias NaturalesFlorentino Ameghino i el Museo Colegio de Médicos.

Cervezoducto Santa FeUn punt a tenir en compte és el Patio Cervecero, la fàbrica de la cervesa Santa Fe i el Museo de la Cerveza, tot ubicat a Calchines i Lavalle. Fan visites guiades a les 17h però s’ha de tenir en compte que no hi ha reserva prèvia i que s’hi ha d’estar cap a les 16.30h, ja que va per ordre d’arribada i la capacitat és d’unes 40 persones. Durant la visita veurem la part de la cuina de la fàbrica, ens explicaran el procés de fabricació de la cervesa, la història de la companyia, que va començar el 1913 produint 25 tn de gel i l’any següent ja es va especialitzar en l’elaboració de la cervesa aprofitant les característiques de l’aigua del riu, podrem visitar el museu i finalment tindrem un parell de regalets molt gratificants. Un dels punts dels quals estan més orgullosos és del Cervezoducto Santa Fe que connecta un dels tancs d’emmagatzematge de cervesa sense pasteuritzar directament amb els tiradors de cervesa del Patio, així que sí o sí que haurem d’anar a provar aquesta modalitat de cervesa tan típica d’aquí, no només per no estar pasteuritzada, sinó perquè la cervesa Santa Fe és de marca provincial, és a dir, només es comercialitza en aquesta província, s’ha de tenir saber que es demana com un “liso” que seria com una canya, en un vas de 250cc totalment llis i transparent.

San Martin Santa FeSi ens sobra temps, però només si ens en sobra, podem anar a la Granja La Esmeralda, un parc ecològic per a l’observació de la fauna autòctona, l’entrada és de només $15 i s’hi pot anar amb autobús, amb el Monte Vera que surt de la plataforma 27 de la terminal de omnibus, però he de dir que podria estar molt millor, que té més potencial.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada