Buenos Aires

Parroquia San Pedro González Telmo i Museo Parroquial y Claustro Histórico

Interior I.San TelmoLa Parroquia de San Pedro González Telmo es va començar a edificar el 1734 sota l’advocació de Nuestra Señora de Belén. Ja el 1806 es va construir una primera parroquia, sota l’advocació de San Pedro González Telmo, davant la necessitat de tenir un temple per tots aquells habitants de la primera Buenos Aires que es quedaven aïllats durant la crescuda del rierol, el mateix que avui passa per sota del carrer Chile. Es creu que la imatge actual és una barreja entre San Pedro González, un sant espanyol que es caracteritza per la indumentària dominical i San Pedro Telmo, un sant italià caracteritzat per portar la nau a la mà esquerra i la vela a la dreta, tots dos sants eren considerats patrons dels mariners. L’església ha tingut diverses intervencions al llarg del temps, així els primers arquitectes van ser els jesuïtes Andrés Bianchi, Juan Bautista Prímoli i José Schmidt, mentre que l’etapa final va quedar en mans de l’italià Antonio Masella. Del 1916 al 1931 l’arquitecte Pelayo Sainz va restaurar la façana per una d’eclèctica i neo barroca.

SagristiaL’atri data de finals del s.XIX, té a terra la làpida que senyala la tomba del mossèn Juan Antonio Martínez que va morir durant l’epidèmia de còlera de 1858, quan els belenistes s’encarregaven d’atendre als ferits. Les dues torres, de 40m d’alt, es poden dividir en tres seccions, les inferiors de 1734 i les dues superiors que es van concloure el 1876, quan se’ls hi va posar les rajoles d’estil andalús, blaves i blanques. La cúpula, de 38,4m d’alt, va ser finalitzada el 1858. L’interior del temple és de planta de creu llatina amb les capelles a les naus laterals, on hi destaca el púlpit encarregat per Manuel Belgrano, el 1805, a l’artista espanyol Manuel Gaspar Hernández, el qual, de fusta tallada i pintada, té forma octogonal i està decorat amb imatges dels evangelis.

Talla de FustaEls betlemites es van ocupar del culte i de l’organització de l’hospital, a partir de 1795, així que foren aquests qui atengueren als ferits durant les invasions angleses de principis de s.XIX. Abans, l’ocupaven els jesuïtes, ordre caracteritzada per l’educació i la formació de treball, però que el 1767 va ser expulsada per ordre del rei Carlos III. De fet, quan es va expulsar l’ordre dels jesuïtes de Buenos Aires, l’església encara no estava acabada i la Real Hacienda va ocupar les dependències. No va ser fins al 1806 que es va crear la Parroquia de San Pedro González Telmo a l’antiga església de jesuïta de Nuestra Señora de Belén. El 1833 es realitzen noves obres a l’església i fins i tot s’aconsegueix portar des d’Espanya les relíquies de San Telmo.

Al Museu Parroquial, a part de poder-hi contemplar talles de fusta de l’època dels jesuïtes, podrem fer un recorregut per la història del país des de la fundació de les missions jesuïtes fins a 1880 amb la reforma eclesiàstica del moment i paral·lelament a la història de l’església. També podrem visitar la sagristia data de 1734 i encara conserva les portes, el finestral superior i els murs originals. Uns dels elements més destacats són la gran aranya, de 1901 i sobretot la col·lecció de dotze olis del s.XVIII de pintors anònims que representen les Sibilas Cristianes, les dotze dones endevines amb les profecies corresponents. La taula de marbre blanc és el mateix que els betlemites utilitzaven a l’hospital per curar els malalts i per fer-los les operacions. Tenen per restaurar una còpia d’un quadre de Rubens, el Descendimiento de la Cruz.

Museo Parroquial y Claustro Histórico_Humberto 1º 340. Diumenges de 15.30 a 18.30h. Visita Guiada a les 16.00h. entrada $10.

Deixa un comentari