Argentina

Parque Arqueológico Santa Fe la Vieja

Santa Fe la Vieja_Casa familia AtaideEl 1573 Juan de Garay va fundar una sèrie de ciutats, com Buenos Aires, amb l’objectiu de crear una xarxa de poblacions colonials per fomentar el comerç i protegir l’or i altres matèries que enviaven a Espanya. Així fou com nasqué a la riba del riu la ciutat de Santa Fe, enllaç entre Paraguay, el Río de la Plata i Tucumán i d’allí a la capital de l’imperi espanyol, al Perú. L’any 1653 es va decidir mudar la ciutat, a l’emplaçament actual, uns 80km, així que es va despoblar la ciutat original, ja que els habitants es van traslladar a la nova Santa Fe, emportant-se tot el que van poder de Santa Fe la Vieja.

La ciutat original, ubicada a l’actual localitat de Cayastá, tenia les característiques d’una típica ciutat colonial, la plaça d’armes, un lloc social i d’administració, amb els edificis més importants, com l’església i el Cabildo, al voltant. Tenia 11 illes de cases de nord a sud i 6 d’oest a est i es trobava sobre l’actual riu San Javier, tenint la particularitat que va ser la primera ciutat urbanitzada del Río de la Plata. De fet les inundacions provocades pel riu i els atacs dels indígenes foren alguns dels motius pels quals el Cabildo va decidir traslladar la ciutat. La fundació de la ciutat va seguir el procediment habitual de l’època, una cerimònia de fundació davant del “rollo fundacional”, a la plaça major, que posteriorment seria el lloc on s’executava justícia, la celebració d’una missa, el repartiment de terres i l’elecció dels membres del Cabildo.

Santa Fe La Vieja_Plaza de ArmasLa ciutat de Juan de Garay es va anar cobrint de terra i a poc a poc desapareixent, fins que el 1949, Agustín Zapata Gollan va poder començar les excavacions arqueològiques amb l’objectiu de descobrir el que en quedava i recuperar la història de la capital. L’erosió del riu va provocar que es perdés part de la ciutat, de fet fins i tot part de la plaça major per això ara s’està treballant en l’assentament del barranc. S’ha pogut recuperar peces de ceràmica i moltes teules de les cases, ja que aquella zona tenia una “fàbrica” d’aquests elements, millorant-ne la tècnica original, que es feien amb la forma de les cuixes.

Avui en dia, visitant el parc, podem veure algunes ruïnes i alguns dels murs de tres de les sis esglésies, la de San Francisco, la de Santo Domingo i La Merced, del cabildo, al sud de la plaça i d’alguna de les cases. Fins i tot podem entrar a la Iglesia de San Francisco i a la reconstrucció d’una casa típica d’una família benestant de l’època, la Casa Ambienta de Vera Muxica. Les construccions del moment eren de terra xafada, tècnica coneguda com tapia. La Iglesia de San Fracisco, va ser l’única que va poder excavar Zapata, descobrint un pati en forma cuadranguluar i algunes de les sales que funcionaven com escola, cambres dels monjos, sagristia, entre altres. A més a més, de les excavacions, se n’han tret ossos i esquelets dels veïns de Santa Fe la Vieja enterrats a l’interior de l’església, ja que en aquella època no existien cementiris.

Santa Fe la Vieja_Esglesia de Santo DomingoLes cases de l’època tenien un pati d’entrada, després dues o tres cambres una a continuació de l’altra que feien de menjador, lloc de reunió i cambra principal. Un altre pati intern que comunicava amb la cuina i el menjador del servei i per últim un nou pati que també feia d’hort, seguit del magatzem i de la quadra pels animals.

La visita al lloc és interessant, s’hi ha d’anar amb relatiu temps i tenint en compte que al migdia tanquen. El més curiós de tot és que ho tenen tot tan organitzat que fins i tot has de “córrer”, si no hi vas amb cotxe, per poder anar d’una visita guiada a l’altra. S’hi pot arribar amb l’autobús de la companyia Parana Medio SRL, per 58$, que surt de l’estació terminal de Santa Fe, va direcció Cayastá i ens deixa a l’entreda del Parc, l’ideal és el de les 9 am i així podem tornar amb el de les 13:40, que passa per davant del parc, també per $58. Les visites consisteixen en el museu de lloc, on podem veure l’evolució del temps a través de les peces trobades, l’església de Santo Domingo i la Casa Ambientada de Vera Muxica. Moltes de les ruïnes estan cobertes per garantir-ne la protecció. Per tancar el tema, podem anar al Museo Etnográfico y Colonial a 25 de mayo i 3 de febrero a la ciutat de Santa Fe. El 1957 es va declarar el parc arqueològic com Monumento Histórico Nacional.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada