Com sobreviure a Argentina

Expression argentines

Cada idioma té les seves dites, frases fetes i refranys, algunes molt particulars com la nostra “és més cara la salsa que els caragols” i d’altres més històriques a l’estil de “A buenas horas Mangasverdes”. Doncs bé, evidentment Argentina no és una excepció i té frases tan seves com “Ser Gardel” quan senzillament no necessites res més, ja estàs satisfet, o “Ser gauchita/o” que té dos significats segons el context, el primer i apte per tot horari és el de ser bona persona, tenir bona predisposició i el segon significat, jugant una mica amb la bona predisposició, s’ha de portar l’expresió al sexe. N’hi ha d’altres com “No le llega agua al tanque” o “tiene un patito desalineado”; expressió per cert que m’encanta, molt visual, seria el nostre “està tocat del bolet”. També sentireu amb el mateix significat la frase “le faltan algunos jugadores”. I és que a Argentina moltes frases fetes tenen relació amb el futbol com per exemple “la cancha está embarrada” que seria que la situació està complicada o “le dió al palo”, sí aquesta nosaltres també la tenim. “Me la dejó picando”, quan la rèplica a una frase és evident, “darte bola” és quan et fan cas i “¡qué jugador!” és una manera d’elogiar.

“Bajá un cambio” que fa referencia a les marxes dels cotxes, s’utilitza quan algú s’està passant de la ratlla o va massa accelerat. També utilitzen molt de la “vender humo” quan algú diu qualsevol cosa, el típic que parla com si sabés de què parla però en realitat no “sabe un poroto”.

També n’hi ha d’origen cultural o històric com per exemple “tirar manteca al techo” o “en Pampa y la vía”. La primera fa referencia a “estrènyer-se el cinturó” i l’expressió ve de principis de s. XX quan els fills de les famílies adinerades, per divertir-se, tiraven mantega al sostre esperant que caigues damunt d’algú, mentre a la resta del país la gran majoria de gent passava gana. La segona, ens hem de situar a mitjans de 1850, Pampa era una de les parades del Trebbia que unia la ciutat amb l’hipòdrom de Belgrano. L’hipòdrom oferia bitllet gratis de tramvia des d’allí fins a Pampa, així que els homes que s’havien arruïnat apostant, no els quedava més remei que esperar-se a la Pampa y las Vías a fi que els anessin a buscar. Avui la frase fa referencia a quedar-se sense diners i dessolat.

“Billetera mata galán” també és força visual, no? És aquella creença, a vegades realitat, que les dones prefereixen la pasta a la persona. Una altra que també s’enten ràpidament és la de “con el periodico del lunes” que s’utilitza quan algú fa un comentari d’un fet que ja ha passat. A l’estil, comentari de futbol de bar del dimecres dient que “jo hagués consultat al meu assessor abans de posar a Cheryshev a jugar la Copa del Rei!” clar, ho dius ara, que saps que no podia jugar però el dimarts ni se t’hagués ocudit! Tot i que el Madrid la va “liar parda”.

“Gata flora se la pone grita, se la sacan llora” o “No hay poronga que le venga bien” és a dir, “ni come ni deja comer”, no hi ha res que li sembli bé. La versió de la poronga no és per dir la primera vegada que coneixes a la sogra, perquè poronga és chota, pija, verga, pito, la cabezona, el pelon, longaniza, salchicha i em sembla que ja ens estem entenent, no?

Amb referencia a animals també s’utilitza “Cocodrilo que duerme es cartera” que equivaldria a la nostra “Quien se va a Sevilla pierde su silla”, per tant, “No val a badar”.

Deixa un comentari