Argentina

Parque Provincial Ischigualasto (Valle de la Luna)

El famós Valle de la Luna es troba dins del Parque Provincial Ischigualasto, paraula que significa “terra sense vida” o “lloc on s’hi para la Lluna”. El parc té 63.000 hectàrees, de les quals en visitem menys d’un 10%. El recorregut pel parc s’ha de fer amb cotxe, una caravana de cotxes que segueix el del guia en un circuit de 40km durant 3h, on pares fins a cinc vegades, al “valle pintado”, a la “esfinge y la Cancha de Bochas”, al “submarino” que ja ha perdut un dels seus periscopis, una visita al Museo de Sitio y al “hongo”, mentre encara es mantingui dret, i la tornada es fa pel costat de las “Barrancas Coloradas”. Abans d’arribar al valle pintado, al costat esquerre es pot veure el que abans era la primera parada, el “gusano”, però que l’erosió continua del vent ha anat degradant fins que perdés la forma que li va donar el nom. L’entrada al parc és de $70 pels argentins i residents i $120 pels estrangers. Abans d’arribar-s’hi és convenient trucar, millor trucar que mirar la web, per comprovar que el parc estigui obert, ja que s’hi ha plogut o si està mullat, no s’hi permet l’entrada.

Parque de la Luna_EL submarinoFa 250 milions d’anys, durant el primer període de l’era Mesozoica, el Triàsic, el paisatge estava format per un gran pla amb característiques tropicals, amb rius, pantans i llacs. Els sediments transportats pel vent, s’instal·laven al fons dels llacs i a poc a poc els va anar assecant, transformant el paisatge en el que avui veiem. La calor del sol, s’acumula en la base de l’escorça de la terra i va acumulant pressió, fins que arriba un punt, que la pressió trenca la superfície i és quan apareixen les falles. El sorgiment dels Andes va ajuntar la falla i la va desplaçar. Avui la zona consisteix en una formació de fang, amb gran quantitat de tonalitats, formes i desnivells formats per franges de minerals i sediments que permet estudiar l’evolució de la planeta.

El 1971, el Gobierno de la Provincia de San Juan va declarar la zona com a parc provincial per l’alt valor paleontològic i geològic que té. William Sil, un paleontòleg i investigador nord-americà, el cor del qual descansa al parc, va fer una campanya de promoció i difusió dels descobriments a Ischigualasto que va culminar amb el reconeixement, el 2000, de ser declarat Patrimonio Natural de la Humanidad per la UNESCO juntament amb el Canyón de Talampaya, a La Rioja. La gran quantitat de fòssils d’animals i vegetals que s’hi han trobat permeten estudiar la vida de fa 250-200 milions d’anys, de fet el Valle de la Luna és una de les conques fòssils més importants del planeta i a més a més, s’hi ha trobat el fòssil del dinosaure més antic fins al moment, el del Eoraptorlunensis. A més a més, és un dels pocs llocs del planeta on es pot veure totalment al descobert, perfectament diferenciat, complet i ordenat tot el període del triàsic. Els fòssils trobats permeten reconstruir la seqüència de la vida animal i vegetal al període geològic del triàsic que representa l’origen dels dinosaures. Sis formacions sedimentaries diferents contenen els fòssils d’una gran quantitat d’animals i plantes, l’estudi dels quals és rellevant per poder entendre l’evolució dels vertebrats i de la biologia del període del inferior triàsic i del naixement dels dinosaures.

Valle de la Luna_El Valle Colorado

La primera parada és el Valle Pintado, la que més recorda a la superfície de la Lluna. L’acumulació de sediments, cendres volcàniques i fangs va convertir aquesta àrea verda i plena de vida en un desert on s’hi van anar sepultant els animals i les plantes que per l’acció dels minerals es van convertir en fòssils i que milers d’anys després, els moviments tectònics han tornat a pujar a la superfície, essent l’àrea del parc on més fòssils s’hi han trobat.

El següent destí és una petita caminada des de l’”esfinge” fins a la famosa “Cancha de Bochas” on podrem veure les Parque de la Luna_El Hongo“bochas” o pedres esfèriques que s’han format a sota de la superfície, a poca profunditat, de sediments molt compactats amb nucli vegetal i animal. L’erosió del terreny fa que apareguin a la superfície, però el curiós de tot és que aquest fenomen només passa en aquesta zona del parc, no es veu en cap altre lloc una altra “fábrica de bochas”.

Abans d’anar al museu, es para al Submarino, una geoforma de la formació Los Rastros i des d’on tindrem una de les vistes més boniques del parc. Los Ratros és una de les quatre formacions geològiques del parc i té 220 milions d’anys. Les seves roques són de colors foscos, cobertes per carbó vegetal i és on s’hi han trobat alguns dels fòssils de vegetals petrificats.
Al museu de lloc podrem entendre com és la feina d’un paleontòleg i el proces de descobrir, desenterrar i estudiar els fòssils.

L’última parada és el “hongo”, l’emblema del parc i la fotografia típica amb les Barrancas Colorades al fons. Precisament aquesta gran paret vermellosa, degut de la presència d’òxid de ferro, és en realitat un conjunt d’estrats d’arena compactada i de conglomerat fruit de la sedimentació provocada per les pluges, essent la part més jove del parc, amb 180 milions d’anys. Aquesta paret és la continuació del Parque Nacional de Talampaya, té uns 200 m d’alt i també s’hi han trobat fòssils del període triàsic, com el Jachaleria colorata. El Hongo, el Valle Pintado i la Cancha de Bochas formen part de la formació Ischigualasto de 200 milions d’anys, caracteritzada per les pedres de colors clars i violats amb capes grises de les restes de cendres volcàniques.

Valle de la LunaEl poble característic d’entrada a Ischigualasto és San Agustín del Valle Fértil a 80 km. El 2014 es va obrir la nova carretera que connecta el Valle de la Luna amb Huaco, a 85km, si tens cotxe és una opció millor, ja que t’estalvies una hora des de San Juan. De fet pots visitar els dos parcs el mateix dia, el Ischigualasto i el Talampaya. Des de San Juan surten excursions organitzades, cap al Valle de la Luna, són uns $800 per persona més l’entrada al parc i per anar al de La Rioja són $1800 més l’entrada i l’excursió. L’opció més econòmica, si no tens cotxe, és anar amb bus, amb el Vallecito, per $120 de San Juan a Valle Fértil, passar la nit allí i després l’on demà o buscar-te un remis que us portarà per $800-$1000 al parc de San Juan i per $1600-$2000 als dos parcs, preu a dividir entre 4 persones. També hi ha l’opció de l’excursió organitzada que surt per uns $300 el Valle de la Luna i per $500 els dos parcs.
El parc s’ha de visitar si o si amb guía, ja que segueix essent un lloc científic d’estudi. Les opcions són tres, durant la nit en lluna plena, amb bicicleta o amb la caravana dels cotxes. També es pot fer l’excursió al Cerro Morado, que és una caminada d’una hora amb guia, fins a la part superior del volcà d’uns 1750 m d’alt.
A San Juan hi ha el Museo de Ciencas Naturales que ens hauria de servir com suplement del viatge al Valle de la Luna, ja que s’hi exposen gran quantitat dels fòssils trobats, però quan nosaltres hi vam anar, estava tancat per restauració.

Més fotos

Valle de la Luna_La Cancha de Bochas

Categories: Argentina

Tagged as: , , , ,

Deixa un comentari