Buenos Aires

Cementerio de Chacarita

El Cementerio de Chacarita o Cementerio del Oeste, al barri de Chacarita, es va crear el 1871 a causa de la febre groga que va patir la ciutat per la gran concentració de gent als barris de San Telmo i La Boca i a la falta de mesures higièniques que tenia aquella Buenos Aires. El primer terreny destinat com a cementiri, va ser l’actual Parque Los Andes, unes 5 hectàrees on els morts arribaven amb La Porteña, el primer tren que va recorre el territori argentí i que va passar a ser considerat el “Tren Fúnebre”. L’antic cementiri es va clausurar el 1875, però va seguir funcionant fins al 1886 quan es va inaugurar l’actual cementiri, obra de l’enginyer Juan Antonio Buschiazzo.

Cementerio Chacarita_Jorge NewberyEl 1950 es van completar totes les construccions del cementiri, el qual amb 95 hectàrees és el cementiri més gran de la ciutat. El 1960 es va oficialitzar la cremació. Al costat del Cementerio de Chacarita hi ha el Cementerio Aleman i el Británico. La portalada i el peristil són considerats monument històric nacional

Hi podem trobar sepultures a terra, galeries de ninxos, panteons familiars o bòvedes, on els morts tenen un vincle de sang i panteons on els enterrats tenen un vincle conceptual, per exemple professió o lloc d’origen. Així podem trobar el Panteó Català de l’associació catalana de 1857, amb una representació de les muntanyes de Montserrat i la moreneta a la capella. Al subsòl hi ha tots aquells catalans que han mort en territori argentí i han volgut ser enterrats en comunitat.

Cementerio Chacarita_Osvaldo PugglieseEl 1948 es va crear el recinte de les personalitats, ja que al cementiri hi ha noms tan importants com el de l’escriptor Roberto Arlt, el músic Gustavo Cerati, els tanguistes Enrique Santos Discépolo, Aníbal Troilo, Osvaldo Pugliese i Homero Manzi, l’aviador Jorge Newbery que té un dels mausoleus més impressionants del cementri amb una escultura de bronze d’un àngel caigut amb les ales trencades, envoltat dels còndors que simbolitzen la serralada dels Andes, l’humorista Alberto Olmedo, el pintor Benito Quinquela Martín, entre molts altres. Tot i que segurament, la figura més reconeguda internacionalment és la de Carlos Gardel, el qual és troba al carrer 33 amb el 6. Sempre el podem veure envoltat de flors i cigarretes i és que qui li deixa una cigarreta encesa i demana un desig, aquest és complirà si el tabac no s’apaga.

Cementerio Chacarita_Panteó catalá (2)Cementerio Chacarita_Panteó catalá

El segon i el quart dissabte de cada mes, a les 10h hi ha visites guiades.

Deixa un comentari