Coses que no t'esperes per Argentina

Temples religiosos a Buenos Aires

Una de les coses que encara em sorprenen de Buenos Aires és la gran quantitat d’esglésies que hi ha. En molts dels posts on parlem dels barris, acostumem a nomenar l’església principal del barri i potser alguna altra que tingui interès històric, arquitectònic o cultural però el cert és que ens hem deixem moltes per nomenar.

Esglesia de AlmagroUna altra cosa que també em sorprèn és que no siguin només esglésies catòliques apostòliques, sinó que n’hi ha moltes de protestants, a causa de la immigració que hi va haver el primer segle d’independència de països com Irlanda, Escòcia i Anglaterra, per posar-ne només alguns exemples. Avui en dia ens trobem amb molts “locals” reciclats com esglésies evangèliques, degut sobretot a la gran immigració de països veïns dels últims anys.

I el que tampoc t’esperes és la gran quantitat de sinagogues que hi ha a la ciutat i és que la comunitat jueva d’Argentina és una de les més grans del món, els barris principals de la comunitat jueva són Balvanera i Villa Crespo.

Iglesia DinamarquesaPer posar una mica de magnitud al que estem parlant, el barri de Recoleta, l’església més important del qual és la Basília de Ntra. Sra. del Pilar també compta amb uns 20 temples religiosos més entre parròquies, esglésies i capelles però és que també té un parell de sinagogues, una església anglicana i fins i tot un temple de budista. Un altre exemple, Almagro té la Basílica de María Auxiliadora y San Carlos Borromeo com la església més destacada del barri però després podem comptar fàcilment unes altres 6 esglésies més i 6 parròquies així com temples jueus. Després, segons la zona de la ciutat on estem podem veure temples coreans, com els Iglesia Ortodoxa Rusaque hi ha al barri de Parque Chacabuco on podem trobar l’església coreana, la iglesia evangèlica coreana i la presbiteriana coreana i fins i tot la Iglesia Católica Santos Mártires Careanos. També a Belgrano trobem varietats de temples religiosos com temples budistes tibetans o zen budistes, l’església evangèlica alemanya o temples jueus. I pels catalans creients hi ha dos punts importants, la Iglesa Nuestra Señora de Montserrat al barri homònim i la Basílica de Nuestra Señora de la Merced.

En fi, la gran varietat de temples, ritus, religions i cultes que hi ha Buenos Aires és només una mostra més de la gran varietat de cultures que han format la ciutat i el país. De com els anys de formació de l’Argentina independent van obrir les portes als immigrants per poder poblar la terra i treballar-la i per fer-los sentir més a gust van donar facilitats perquè poguessin mantenir els seus costums i els seus cultes. La veritat és que per nosaltres que venim de Catalunya, on podríem dir que recentment s’està obrint una mica el tema religiós, no deixa de sorprendre la gran diversitat que forma Buenos Aires.

Deixa un comentari