Argentina

Valle del Zonda

San Juan_Valle ZondaZonda és el nom d’un vent, que significa “cel alt”. El Valle del Zonda i Quebrada de Zonda es troben en el departament Zonada i Rivadavia de la província de San Juan, on part del seu perfil és la precordillera i les serres que la formen amb poca vegetació, ideal per a la plantació de vinyes i arbres fruiters. Un dels primers a dedicar-se a la plantació de la vid, fou Cornelio Albarracín, el padrí de Domingo Sarmiento.

San Juan_Museu EinsteinSurtin de San Juan, amb el bus 23, un dels primers parcs que trobarem és el Jardín de los Poetas i després el Parque Federico Cantoni, que va ser la nostra parada. Allí ens rebrà la famosa frase de Sarmiento “Les idees no es maten”, que va escriure camí a l’exil·li, a Xile. Seguint la carretera, uns metres més enllà, ens trobarem amb el Museo Geográfico Municipal A. Einstein on ens hi rebrà el seu director, Domingo Rufino Castro, tot un personatge sanjuaní, segons ell, geoleg, paleontòleg i inventor de la millor universitat d’Argentina, la de la vida i la dels llibres, assegura que ha fet investigacions que utilitza la NASA. La veritat és que és curiós conèixer’l, ja que només de mirar-vos com us pareu us dirà si sou més espirituals o materials, si teniu el cos del pare o de la mare i la ment al revés i us dirà l’origen de la vostra descendència segons la forma del nas i dels ulls, us explicarà la teoria de les dents i les nacionalitats i la de l’equilibri, amb l’exemple de què s’ha de ser bo i dolent, que parlem perquè una mandíbula es mou i l’altra no. El museu en si, es troba dins d’una caverna del Zonda, que Castro, ens explicarà que no és una roca, si no el fons del mar de fa 550 milions d’anys, quan San Juan i part d’Argentina estava coberta per l’oceà i explica la vida de la vall a partir de fòssils i altres objectes, des de minerals, plantes, animals i fins i tot alguna mòmia. En conjunt és un museu de botànica, de zoologia, de paleontologia i d’arqueologia. Si més no, la vista val la pena, només sigui per visitar un museu en un túnel de 180m construït pels iugoslaus entre el 1920 i el 1930 amb l’objectiu de fer-hi un zoo. Pujant les escales, fins al mirador, podrem veure el Autódromo de Zonda.

San Juan_BodegaAl departament hi ha dos per visitar, el Museo Manzini que conté peces arqueològiques, màquines d’impremta, mobles, roba i tot un seguit d’objectes que ens permeten reconstruir la història de la regió i l’altre que és el Museo Einstein que hem comentat anteriorment.

Si volem fer una mica de turisme vitícola, podem anar fins a Finca Sierra Azules, que es tracta d’una bodega, una mica complicada d’arribar-hi sense cotxe, nosaltres recomanem agafar el 23, si teniu sort, el que us deixi a Sarmiento i Matías Sánchez, i si de cas acabar la ruta fent dit. La bodega és un em prendiment petit, iniciat el 2004, de 4 ha i uns 2000 litres anuals. La zona ubicada, a 780 m sobre el nivell del mar i al peu de la serra li donen una qualitat immillorable a aquests vins pràcticament artesanals. A part de la degustació, podeu demanar que us ensenyin la sala d’elaboració i embotellaria del vi i que us expliquin la tècnica que utilitzen on no aixafen el vi.

L’altra escapada que es pot fer des de San Juan, és la del voltant del Dique de Ullum, que seria amb l’autobús 26.

Categories:Argentina

Tagged as: , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s