Buenos Aires

Gratis per Balvanera, Boedo i Almagro

Ens queda una ruta gratis per Buenos Aires, aquesta és del tot recomanable si es vol veure barris porteños, tangueros i amb ambient. Fent les quatre rutes que em presentat, tenim una idea completa de la ciutat; la de Monserrat, San Telmo i La Boca, la de  San Nicolás i Retiro i la de Palermo, Recoleta i Belgrano veiem pràcticament tots els top tens de les guies, només faltaria desviar-se una mica de la primera i arribar-se a Puerto Madero. Amb la de Caballito, Villa Crespo i Characarita i aquesta que presentem avui, tens l’extra de Capital.

Avui farem la ruta per Boedo, Balvanera i Almagro. Una ruta difícil d’organitzar perquè voldria que acabés a Boedo per poder anar a algun teatre, fer un Sandwich de Pavita i després escoltar tango però també voldria que acabés a Almagro on podríem fer un teatre, una chori i després escoltar tango!

FanalEm sembla que trencarem la idea de ruta seguint el camí mínim i començarem a Balvanera. La primera parada serà a Once, la zona del voltant de l’estació de trens homònima que es caracteritza per ser una zona de comerços barreja entre mercadillo i compra al per major. Aquí hi pots trobar de tot, roba, sabates, joguets, electrònica, bijuteria, etc. tot d’una qualitat discutible però avui en dia funcional. És la zona del centre de la ciutat que més s’allunya de la imatge que Buenos Aires vol donar al món. Aquí no sabries si estàs a Bolívia o Capital. És una zona que val la pena recórrer-la, posem que de Corrientes a Rivadavia, però sempre amb la motxilla al davant, res de càmeres penjades al coll i sense comprar res que no vegeu el preu, ja que amb el nostre accent no argentí, el preu pujarà considerablement. Passarem per davant de l’estació de trens 11 de setiembre, que recorda la data que Buenos Aires es va independitzar del país el 1852. Tot el barri de Balvanera és un dels barris jueus, aquí podem veure-hi moltes sinagogues i botigues regentades per jueus, sobretot de teles, principalment al carrer Lavalle. També hi ha un parell de restaurants jueus i supermercats on pots trobar tot tipus d’ingredients habituals en la gastronomia del Mitjà Orient i, evidentment, carn kosher. Els divendres per la tarde, es produeix un d’aquells moments on t’adones que Buenos Aires és una barreja de cultures i és que pots veure totes les diversitats jueves cap a la sinagoga i els dissabtes, totes les botigues jueves romandran tancades, ja que és el seu dia de descans.

Seguint amb la nostra ruta, arribarem a la Plaza Miserere o Plaza Once, com es coneix col·loquialment. Aquesta plaça té el mausoleu de Rivadavia, qui fou president d’Argentina. El Mauseoleu és obra de Rogelio Yrurtia i fou declarat Monumento Histórico Nacional el 1946. Està decorat amb dues figures de bronze, una d’un home jove que significa el futur de la Nació i l’altra, Moisès com el guia del poble. El més curiós d’aquest monument és que Rivadavia, des de l’exili va dir que mai més tornaria a l’Argentina, però sembla que no es va respectar la seva voluntat.

D’aquí agafarem el 7, 75, 165, 115 o fer canvi de linies amb el metro, de la groga (H) a la lila (E) i ens dirigirem cap a Boedo, fins a l’avinguda Boedo per decidir entre algun dels seus bars emblemàtics on dinar. Podem optar pel famós Sandwich de Pavita al Trianón o al Café Margot, a la contanada de Boedo amb San Ignacio. També podem anar a la famosa cantonada Homer Manzi on tindrem una carta de minutas amb una bona milanesa napolitana. Boedo té poc per recorre fora de l’ambient de bar i barri de l’avinguda Boedo, que a la vegada és el seu eix comercial. Així que després de dinar, a Argentina s’acostuma a dinar a les 13h, però en aquests bars la cuina generalment està oberta tot el dia, podem fer el cafè en un dels altres bars que no hàgem escollit per dinar i després agafar el 7180 fins a la zona del Abasto.

Jean JearesLa zona del Abasto és una de les més boniques per fer fotografies però també s’ha de vigilar molt amb la motxilla, les càmeres i no anar-hi mai al vespre amb l’estil turista. Al carrer Jean Jaures hi ha el Museo Casa Gardel i el conegut paseo del Fileteado, on podem veure aquesta tècnica d’escriptura decorativa típica de Buenos Aires i que el 2015 va ser declarada Patrimoni Inmaterial de la UNESCO. També podem passar pel Pasaje Zelaya on a terra i a les parets hi ha transcrites cançons de tango i per T.M. de Anchorena hi ha algunes de les tangueries que ofereixen sopar i show més famoses. El Pasaje Carlos Gardel s’ha convertit en el Pasaje del Tango d’ençà que l’any passat hi van posar diverses figures de tanguistes importants. El centre comercial que dóna nom al barri és el Abasto, que va recuperar l’estructura arquitectònica del que fou el mercat central per abastir a aquesta zona de la ciutat fins a la dècada dels ’80.

Gardel-PagèsQuan ens cansem de fer fotos, podem anar caminant fins a la Plaza Almagro i parar a fer una cerveseta al bar de Roberto, a Bulnes amb Perón, un dels bars de tota la vida i que a les nits s’hi pot escoltar tango. Quan sigui l’hora del vespre o fins i tot de sopar, podem mirar el restaurant que està al costat del de Roberto o seguir caminant per Bulnes fins a Sarmiento on comença la zona de barets i restaurants. Per aquí trobem restaurants d’autor, parriles, italians, grecs, peruans, llocs on fer picades o menjar una pizza fent una cervesa, aquesta última opció és la que menys us recomano. Escolliu qualsevol altra, depèn dels vostres gustos i després aneu a Bulnes amb Guardia Vieja i quedeu-vos a fer un veure en algun dels bars tipo casa qui hi ha o si voleu algo més cultural teniu la Casona de Humahuaca que pel tipus d’arquitectu. Sempre tenint en compte les divereses opcions culturals com teatres i tango que hi ha pel barri.

Deixa un comentari