Argentina

San Juan

La ciutat de San Juan és la capital de la província homònima. La ciutat que veiem avui és relativament nova, pràcticament tota ella data a partir de 1944, any del fatídic terratrèmol que va destrossar la gran majoria dels edificis i va matar a un miler de persones.
La ciutat original va ser fundada per Juan Jufré el 1562 i tenia la forma de típica ciutat espanyola colonial amb la plaça principal on hi passava tot i on hi havia els principals edificis de la ciutat. Jufré fundà la ciutat a l’actual Concepción, però el 1593 la crescuda del riu San Juan va inundar la ciutat i els habitants de l’època es van veure obligats de refundar-la de nou, on avui es troba.

SJ_SarmientoLa plaça principal, on hi ha el km0 de la província, és la Plaza 25 de Mayo i curiosament a com passa a moltes ciutats argentines, al seu mig no hi trobem l’escultura eqüestre del Gerenal San Martín, sinó que al mig hi ha una font i la figura principal de la plaça és la de Domingo Faustino Sarmiento. A l’altre costat de la plaça hi podem veure un monument a Fray Justo Santa María de Oro, un monjo que va participar al Congrés de Tucumán, en el qual es va declarar la independència d’Argentina. Pels voltants de la plaça hi ha la Iglesia Catedral de San Juan, una església totalment moderna, inaugurada el 1979 on destaca el campanar en forma d’agulla, de 51 metres d’alt i emblema de la ciutat. De l’antiga catedral se’n conserva la imatge de San Juan Bautista, la figura de la María Inmacualda, un Crist crucificat i les rajoles del terra que ara les podem veure al Museo Casa Sarmiento.

SJ_EsglesiaA prop de la plaça 25 de mayo hi ha la Casa Natal de Sarmiento, el primer monument històric declarat a Argentina, el 1910. En aquesta casa hi va néixer i s’hi va criar Domingo Faustino Sarmiento el qual arribà a ser governador de San Juan i posteriorment President d’Argentina. De la seva labor destaca l’educació i la visió que tenia per Argentina, després d’haver viatjat per Europa, Àfrica i els Estats Units. Aquesta casa és de les poques que van quedar en peus després del terratrèmol.
Davant del museu hi ha l’oficina de turisme principal amb sèrie de reproduccions en miniatura de dinosaures, els fòssils dels quals es van trobar al Valle de La Luna.

Si anem cap al passeig Libertador, podrem veure una escultura que fa referencia el punt exacte d’on va sortir la companya de San Martín per tal d’alliberar Chile, en la coneguda com la “campaña libertadora”. De fet a l’antic temple de Santo Domingo, que data de XVII, hi queda el dormitori que va utilizar San Matín mentre preparava aquesta campanya. A l’interior hi ha els mobles que va utilitzar el pròcer, essent una de les poques habitacions del convent que van quedar en peu a causa del terratrèmol.
Si volem veure la famosa imatge del General San Martín a cavall hem d’anar al Parque de Mayo.

SJ_Casa SarmientoUn dels punts que ens van quedar pendents i que em sembla que és una llàstima, fou visitar el Museo de Ciencias Naturales, ja que estava en restauració. Es tracta d’un museu geològic, mineralògic, botànic i zoològic ubicat a l’antiga estació del ferrocarril Belgrano. Al museu hi ha molts dels fòssils que s’han trobat a la província i especialment al jaciment arqueològic de Ischigualasto.
Apartat del centre però podent-hi arribar amb l’autobús 12A hi ha el Museo Santiago Graffigna que en realitat és una bodega. On ens faran una visita guiada, gratuïta pel museu tot explicant-nos la història del fundador, Santiago Graffigna i de l’empresa. El recorregut acaba al Wine Bar, un bar ambientat on la barra del bar és una de les cubes de 2000 litres i on podrem degustar algun dels vins de la casa. Les visites guiades són de dijous a diumenge de 10:00 a 16:00 i no cal fer reserva prèvia.

SJ_Bodega (2)
Pels voltants de la ciutat podem visitar el Embalse y dique de Ullum el dique Caracoles de la desviació del riu San Juan, la Quebrada de Zonda o poder fer la ruta del vi.

Categories: Argentina

Tagged as: , , ,

Deixa un comentari