Buenos Aires

Plaza Miserere

Si li pregunteu a algú pel carrer on queda la plaça Miserere, el fareu suar. Pregunteu-li directament on queda Plaza Once, ja que és el nom com es coneix la plaça principal del barri de Balvanera o més ben dit, del “barri no barri” de Once. El sobrenom de “Once” ve de l’antic mercat que hi havia a la zona i el nom de Miserere recorda a uns dels propietaris d’aquesta zona, que tenia una casa anomenada Quinta de Miserere. Durant les invasions angleses de principis del segle XIX, en aquesta plaça, que encara no era plaça, s’hi va dur a terme una de les batalles, coneguda com a Combate de Miserere, per tal d’impedir l’avançada de l’exèrcit britànic a la ciutat, amb resultat favorable pels invasors, per això podem trobar-hi el Hito a la Argentinidad númeo 11.

Plaza MiserereQuan la ciutat començava a créixer, en aquest terreny s’hi van instal·lar els Mataderos del Centro i també el Mercado Once de Septiembre, de fruites i verdures del país. La creació de la plaça es comença a formar amb l’intendent Torcuato de Alvear, el 1882 i posteriorment es va remodelar per fer-hi passar pel seu subsòl la primera línia de metro de Llatino-Amèrica. Cap al 1873 s’hi va començar a construir la recova que encara avui podem contemplar sobre Pueyrredón, tot i que no es troba en gaire bon estat. El 1896 s’inaugura l’estació terminal Once de Setiembre dels ferrocarrils del Oeste.

El monument principal és el Mauseleo de Bernardino Rivadavia, obra de l’escultor Rogelio Yrurtia el 1932. El monument té uns 24 metres de llarg i 15 d’ample amb una altura d’uns 9 metres. El mausoleu consteix en tres parts de granit, formades amb més de 1600 blocs portats d’Alemanya i supervisats pel mateix Yrurtia a la pedrera. A cada costat de l’obra hi ha dues figures de bronze, de 5,6 metres cadascuna que representen a Moisès, símbol de la saviesa i guia del poble i a un noi jove com al·legoria a la vitalitat, l’energia i el futur de la Nació. El sarcòfag de Rivadavia, el qual durant el seu exili va dir que mai més tornaria al país, descansa a quatre metres sota terra.

Plaza Miserere (3)Plaza Miserere (2)Aquesta plaça és una de les més perilloses del centre de la ciutat, tot i que els últims anys li han rentat una mica la cara, per la gran quantitat de gent que hi passa a cada hora, els venedors ambulants que amunteguen el lloc i els amics de l’aliè. Sempre, sempre, sempre, portar la motxilla i qualsevol cosa de valor al davant, no treure el mòbil i portar la càmera amagada, treure-la només el moment just per la foto i portar-la lligada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s