Buenos Aires

Monserrat amb temps

En el post de Monserrat comentavem els punts més emblemàtics del barri, allò que s’ha de visitar sí o sí, com la Plaza de Mayo, la Avenida de Mayo i la Manzana de la Luces, és a dir, la ruta entre Plaza de Mayo i Plaza del Congreso, principalment. També hem fet especial atenció als monuments del barri. En aquesta ocasió ens endinsarem una mica més pels carrers d’aquest barri històric, fundacional de la ciutat, que canvia totalment el seu aspecte si hi anem un dia entre setmana o un cap de setmana. Jo recomano, fer aquesta ruta, un dissabte, gairebé no hi ha ningú i podreu apreciar-lo millor i fer les fotografies que vulgueu, tot i que alguns dels museus i bars potser estan tancats.

Ex Ferreteria HorschSi passegem per l’avinguda Paseo Colón podrem veure l’edifici del Ministerio de Defensa, que obre se les seves portes la Noche de los Museos. També hi ha l’edifici de la Aduana i el Colegio Industrial Otto Krause, que porta el nom de l’argentí que fundà la primera escola tècnica del país.

La Diagonal Sur o Av. Presidente Julio Argentino Roca té una escultura de qui fou un dels presidents d’Argentina més controvertits, Julio Argentino Roca. Sempre hi ha alguna referència a les tribus patagòniques, reivindicant el que Roca els va treure durant la Campaña del Desierto. Tambè a la Diagonal Sur hi ha l’edifici del Ministerio de Planificación Federal, Inversión Pública y Servicios que al seu interior té el Museo Participativo MUMIN, és a dir, de la mineria.

Si parlem de museus del barri, hem de nomenar el Museo del Pueblo, que es troba a Av. Mayo 930 i on podrem veure llibres, pintures, vestuari i tot un seguit d’objectes relacionats amb la vida de Eva Perón. A Rivadavia 830 hi ha el Museo Mundial del Tango que fa un recorregut per la història del tango des de meitats del segle XIX fins a l’actualitat. Un museu extrany, és la Botica del Ángel, a Luis Sàenz Peña al 541, un edifici que si per fora ens crida l’atenció, per dins ens deixarà sense paraules. El Museo Nacional de la Historia del Traje, sobre Chile 832. A Hipólito Irigoyen, el 1420, hi ha el Museo Casa Isaac Fernández Blanco que porta el nom de qui fundà el primer museu privat del país per mostrar la seva col·lecció d’art i d’instruments musicals.

Centro Cultural AsturianoEn ser un dels barris més antics de la ciutat, també és un dels que té més convents i més esglésies. Així podem veure, sobre Defensa, la Basílica de San Francisco i el Convento de Santo Domingo, on hi ha el Mausoleo del General Belgrano, un dels homes més importants en la història d’Argentina, que va néixer i viure al solar on avui hi ha l’edifici Calmer, a Belgrnao 420. Al barri també hi ha l’església dels bascos, la Iglesa de San Juan Baptista, a Alsina amb Piedras. Els escocesos també tenen el seu temple, la Iglesia Presbiteriana San Andrés del Centro, a l’avinguda Belgrano amb Perú i els asturians poden resar a la seva patrona de Covadonga a la capella de San Roque, annexada a la Basílica de San Francisco i també tenen al barri el centre cultural asturià, a Solís 475, un edifici amb una façana espectacular. Passant 9 de julio, ens trobarem amb la Iglesia de Nuestra Señora de Monserrat que li dóna el nom al barri i on al seu interior podrem veure-hi una rèplica de la Moreneta. També hi ha la Parroquia Nuestra Señora de la Rábida, d’arquitectura moderna.

Algunes de les cases històriques del barri són Los Altos de Elorriaga, sobre Defensa i Alsina, que en el seu moment eren les cases més altes de la ciutat i tenien la característica que des del seu terrat els propietaris podien veure el riu i per tant controlar les mercaderies que arriben a la ciutat procedents del vell continent. També hi trobem la Cas de Liniers, a Venezuela 469, declarada Monumento Històrico Nacional el 1942. Aquesta casa va ser construïda el 1788 i hi va viure Santiago de Liniers, l’encarregat de reconquerir Buenos Aires de les invasions angleses de principis de 1800.

Edificio Otto WulffEvidentment també hi ha botigues, bars i edificis emblemàtics, com la Farmacia Estrella, a Defensa amb Alsina, just al costat del Museo de la Ciudad, sobre Defensa o el bar Puerto Rico sobre Alsina. L’edifici principal del diario La Prensa, era l’actual Casa de la Cultura, sobre l’avinguda de Mayo. A Venezuela 330 hi tenien els seus tallers gràfics, conectats amb l’edifici principal per un sistema de tubs d’aire comprimit, que avui podem veure’n una mostra a l’edifici de l’av. de mayo. Aquest edifici avui en dia és el complex cultura i esportiu del sindicat de porters d’edificis. Una altra ex-fàbrica del barri és la que ens trobem a Perú, la Ex-Ferretería Hirsch que va ser edificada per a la construcció i venta de maquinaria agrícola de la firma Nocetti, per desprès passar a mans de l’empresa Hirsch. També sobre Perú, a l’encruament amb Belgrano hi ha l’edifici Otto Wulff, data de 1912, de l’arquitecte Morten F. Rönnow, el mateix que construï l’esglèsia dinamarquesa del barri de San Telmo i d’estil modernisme alemany, és a dir, Jugendstil.

 Fotos de Monserrat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s