Buenos Aires

Ruta per entrendre Argentina

CabildoLa veritat és que ja hem fet moltes rutes, les rutes per conèixer Buenos Aires, les rutes catalanes, les històriques, per quan fa sol, per quan plou, entre setmana o els caps de setmana, arquitectòniques, algunes rutes gratuïtes com la de Balvanera-Almagro i Boedo o rutes temàtiques recorrent el Paseo del Humor o aprenent de trens, però encara no havíem fet cap ruta que ens serveixi per entendre Argentina. Aquesta ruta és una combinació d’història, cultura i ambient que ens hauria de servir per marxar d’Argentina sabent alguna cosa més que futbol, asado i tango.

Comencem a Plaza de Mayo, igual que ho va fer la ciutat i quasi el país. El lloc fundacional, on Juan de Garay va plantar-hi el pal i va començar a repartir les terres. La primera parada la farem al Museo del Bicentenario que encara que potser canviïn l’exposició, sempre podrem veure les ruïnes de l’Aduanata Taylor i del Fuerte. El fet de veure, al terra del passadís principal, els sistemes de mobilitat de paquets de la duana, ens fa imaginar com era la ciutat abans, quan el port estava ubicat darrere de la plaça i la ciutat encara no havia guanyat el terreny al riu, que posteriorment seria Puerto Madero. En sortir d’aquí, anirem directe al Cabildo, per entendre sobre el procés colonitzador i sobretot el de la Revolución de Mayo. Al creuar la plaça, no podem oblidar-nos de dos punts claus, un els mocadors pintats al voltant de la Pirámide de Mayo que més endavant entendrem el seu significat i l’altre el campament dels veterans de les Malvines, del que també en parlarem després.

El pròxim punt, encara serà un altre museu, el Museo Histórico Nacional Numismatico Dr. José Evaristo Uriburu que trobem sobre San Martín, a l’antic edifici de la Bolsa. Aquí ens faran un resum de la història del país acompanyada de les diferents monedes i bitllets que hi ha hagut al llarg de la història.

Pasaje la DefensaAl sortir, ens dirigirem cap a la Plaza San Martín per contemplar els diferents palaus que l’envolten i imaginar-nos una part de la societat de l’Argentina de finals del s.XIX. Ara, agafarem el 152 o el 33 fins a Caminito, al barri de La Boca i entrarem en un dels conventillos, que ara són botigues de regals, per contemplar com vivia l’altra part de la societat, en el mateix període. Si no volem arribar-nos fins a La Boca, podem baixar a Colón i Juan de Garay i entrar a la Galeria del Viejo Hotel, a Balcarce 1053, al barri de San Telmo o al Pasaje La Defensa per veure una de les antigues cases de les famílies benestants, abans que es construïssin els palauets a l’estil europeu.

Per arribar al pròxim destí ens hem d’omplir de paciència, ja que ens hem de creuar tota la ciutat fins al barri de Nuñez per visitar la Ex-ESMA. Tenim dues opcions, agafem el 29 o tornem a Retiro i agafem el tren. En aquest recinte aprendrem part de la història més recent del país i ens servirà per entendre els mocadors blancs pintats al voltant de la Pirámide de Mayo, de fet, sabrem que no són mocadors sinó, bolquers utilitzats com mocadors al cap per les mares que els van robar els seus fills durant Ex-Esmal’última dictadura que va patir el país, iniciada un 24 de març, d’exactament 40 anys. La visita és dura, però altament recomanable. Al mateix terreny hi ha el Museo de las Malvinas que també ens servirà per entendre el campament que hi ha a la Plaza de Mayo.

Hi ha un altre museu, molt interessant i que ben pensat pot arribar a substituir els tres que us hem parlat al principi, que és el Museo Histórico Saavedra, el que passa és que també queda lluny visitar-lo. Així que podem triar entre la ruta que us hem comentat o començar per aquest museu, al barri de Saavedra, després anar a Nuñez, agafar el tren fins a Retiro i la Plaza San Martín i després cap a San Telmo i/o La Boca.

Per acabar la jornada, anirem a una de les típiques parrilles de barri, ara sí, per sumar-li la part gastronòmica més famosa del país, podem anar a alguna que hi hagi per Almagro, com el Mosquito a Perón i Lambaré i després anar al bar de Roberto a Bulnes amb Perón a escoltar tango, tot prenent un Fernet.

Deixa un comentari