Buenos Aires

Mataderos

Feria de MataderosEl barri de Mataderos és famós per la seva fira gauchesca dels caps de setmana. És veí de Liniers, Villa Luro, Parque Avellaneda i Villa Lugano i els seus límits són les avingudes Eva Perón, Escalada i Emilio Castro i amb l’autopista General Paz, que el separa de província.

El nom del barri bé dels antics “mataderos” de la ciutat, inaugurats els 1900, per tal de substituir els que hi havia a Parque Patricios, els quals havien substituïts els de la plaça Miserere a Once, Balvanera. El barri es coneixia com la Nueva Chicago, fent al·lusió a la ciutat nord americana, que era famosa pel seu escorxador de carn. En aquell moment la zona, era el límit amb el camp, així que tenia el lloc era ideal per posar els escorxadors, tant les vaques com les ovelles, per exportar la seva carn cap a Anglaterra, principalment, des del port de Buenos Aires. Avui, l’antic edifici de l’administració de l’escorxador és l’emblema del barri i va ser declarat Monumento Histórico Nacional. Part de l’edifici està ocupada pel Museo Criollo de los Corrales, un museu per aprendre sobre la vida al camp argentí.

Mataderos_AdministraciónMataderos_El ReseroL’edifici de l’antiga administració de l’escorxador fou obra de l’enginyer José María Burgos. Cap al sud hi havia unes deu hectàrees per rebre els animals i l’estació de trens per facilitar-ne el trasllat. El predi total era de quinze hectàrees amb corrals perimetrals i al centre, els escorxadors disposats en forma de U. Avui només en queda l’edifici central, amb els dos edificis simètrics al voltant que creen el pati interior on hi ha l’escultura eqüestre al “Resero” de l’escultor argentí Emilio J. Sarniguet, que rendeix homenatge als ramaders. L’edifici del nord era l’allotjament dels funcionaris i del personal i també la posada dels reseros, és a dir, dels ramaders. On avui hi ha el museu, abans era una oficina de correus, una capella i una oficina de policia.

Mataderos_ClubsEl club de futbol de Mataderos és el Club Atlético Nueva Chicago que porta el nom amb què es coneixia la zona, la fundació del club es remunta al 1911.

El millor moment per visitar el barri és el diumenge al matí, quan es resalitza la famosa “Feria de Mataderos” un fira d’objectes artesanals i sobretot gauchescos, és a dir, del camp argentí com ganivets, voleadoras, mates i roba de cuir pel gaucho, el ramader argentí. A més a més, durant tot l’any fan menjar regional com tamales, empanadas i locro. I a la tarda fan jocs gauchescos com el de la “sortija” que consisteix en embocar un pal a un anell que penja d’un pòster, muntant a cavall i anant el més ràpid possible. Així que si teniu la sort d’estar un diumenge per Buenos Aires, heu d’anar a aquest petit paradís de camp que hi ha a la ciutat, menjar un bon plat de locro, veure els gauchos, escoltar la música regional i veure els balls que l’acompanyen.

Mentre esperem que comenci el joc de la “sortija” podem fer un cafè al Bar Oviedo, un clàssic del barri i declarat Bar Notable.

Mataderos_Toro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s