Argentina

Tolhuin

Tolhuin, que en llengua selk’man significa “cor” és un poble de la província de Tierra del Fuego a uns 100 km d’Ushuaia. A la seva bandera hi podem veure aquest cor de l’illa de Tierra del Fuego. L’atractiu de la zona és el llac Fagnano, que porta el nom de José Fagnano, un sacerdot salecià.

Tierra del Fuego_Tolghuin_Lago FagnanoEl llac Fagnano o en llengua indígena Kami és un llac d’origen glacial té uns 100 km de llarg i una profunditat màxima de 200 m. Per sota d’ell hi passa la falla Fagnano-Magallanes.

A mitjans dels anys 1960, a prop del llac encara hi vivien alguns dels aborígens selk’man, com Lola Kiepja que va morir als 100 anys o Esteban Ishton, Luís Garibald HOnte, Santiago Rupatini o Enriqueta Gastilumendi de Santin.

A partir de 1964, el governador Ernesto Manuel Campos, va fomentar la construcció d’hotels i paradors per tot el territori, així fou com es creà l’hosteria Kaiken. Durant la pròxima dècada es van anar obrint fusteries però el poble, com a tal, encara no exisitia, per això el govern nacional va ajudar a fundar el Tolhuin. Els arquitectes del nou poble serien Pages i Dondo, els quals havien pensat el poble en illes redones, així les cases compartirien el patí i els nens podrien jugar a l’estiu, malgrat les baixes temperatures. El tema és que el poble va créixer tan ràpid, que ho va fer de manera desordenada. El 1982 hi havia 250 habitants, el 1991 uns 453, el 1997 ja doblaven aquest número i actualment, ja n’hi ha uns 6.500.

Tierra del Fuego_Tolghuin_Carrer dels barsEl poble viu de la llenya de lenga que exploten a les asserradores i de la torba com a combustible a adob orgànic. A poc a poc es va obrint al turisme.

Per anar al llac s’ha de seguir el carrer que passa per davant de la pastisseria “La Unión” el centre de reunió del poble i que sembla un punt de parada de La Panadella. Al final del carrer s’ha de girar per Pedro Oliva fins a trobar, a mà dreta, el carrer de terra de la Gerndarmeria Nacional que ens portarà directe al llac Fagnano. La millor opció per arribar-hi és fer dit una vegada s’agafa el carrer de la Germanderia, qualsevol cotxe o camió us portarà al llag mateix.

Hi ha un parell de caminades tranquil·les, com la que rodeja el llac i acaba a la Laguna Negra, passant per la cascada La Porfiada.

Més fotos de Tierra del Fuego

Categories: Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari