Argentina

Glaciar Martial

Tierra del Fuego_Glacera Martial (6)El “glaciar” Martial o glacera, en català, es troba 1000 m.s.n.m, a les muntanyes Martial. El Martial és una glacera de circ remanent d’una glacera anterior de vall que descendia per efecte de la gravetat, fins a la costa de l’actual Canal Beagle. Al retirar-se el gel, aproximadament fa 10.000 anys endarrera, el Martial va retrocedir fins a reduir-se en els tres circs de glacera actuals. El nom de la glacera recorda Louis Ferdinand Martial, el comandant d’una expedició científica francesa que tenia l’objectiu d’estudiar el moviment del planeta Venus, a bord de la nau “La Romache”, a Tierra del Fuego entre el 1882 i el 1883.

La glacera Martial està a 7 km del centre d’Ushuaia. A la base de la muntanya s’hi pot arribar amb cotxe, taxi o caminant. La ruta caminant és força senzilla, s’ha d’agafar el carrer L.N. Alem fins a la planta d’aigua i creuar-la. Llavors s’ha d’anar seguint la carretera dels cotxes tot i que de tant en tant es pot retallar distàncies pujant a través de la muntanya, pels camins marcats. Si veieu que el camí es comença a enfangar molt i a ser més ample del normal, feu marxa enrere, ja que esteu en una de les pistes d’esquí de la zona. Creuant el bosc podrem veure, igual que al Tierra del Fuego_Glacera Martial (2)Parque Nacional de Tierra del Fuego, els famosos arbres de lenga de fulles caduques, el guido que té les fulles més petites, allargades i perennes i l’arbust llareta, que té forma de coixí i pot arribar a viure milers d’anys o el senecio, típic de llocs secs, alts i pedregosos.
A la base de la muntanya hi ha l’estació de telecadira i un parell de paradors i cases de tes. Aquí començar la “ruta de trekking”; s’ha de pujar o bé per la pista de neu, si no hi ha neu, és clar o bé pel bosquet, seguint la línia del telecadira. Una vegada passat el pont, es segueix el camí, que tot i no està indicat no té pèrdua i finalment s’arriba a una esplanada on hi ha el cartell que indica la ruta de nivell difícil cap a la glacera Martial o la de nivell mitjà que rodeja la muntanya. Per seguir la ruta cap a la part oest de la glacera s’ha de pujar el turó que s’aixeca davant nostre, des d’on ja es veu el camí (veure la foto). O sigui, és un camí fàcil, però de forta pendent, concretament un desnivell de 277 metres.

Tierra del Fuego_Glacera Martial (3)Des de dalt podem veure el final de la Vall d’Andorra amb la seva glacera Vinciguerra, una altra de les caminades des d’Ushuaia. També es pot veure la ciutat i el canal de Beagle.

Més fotos de la Glacera i de Tierra del Fuego

 

Deixa un comentari