Argentina

Rio Grande

Río Grande és la segona ciutat en importància de l’illa de Tierra del Fuego, tot i que és la que més densitat de població té, a causa de dos factors; a l’explotació petroliera i de gas i al gran parc industrial on s’assemblen la gran majoria d’aparells electrònics a Argentina.

Rio Grande_AiguaEl territori era ocupat per tribus indígenes com els selk’man, caçadors i recol·lectors pedestres; els haush; els yàmans, canoners nòmades i els alacalufes. El 1883, després de la “Campaña del Desierto” de Roca van començar a arribar a la zona buscadors d’or que es van situar, principalment, a San Sebastián. El 1893 es van instal·lar a 15 km del centre de l’actual ciutat, els salesians, on van formar la Misión Salesiana “Nuestra Señora de la Candelaria”. La intenció dels salesians era “educar” i evangelitzar els aborígens. Al cap de poc es va construir un destacament de policia per donar presència argentina a la zona i ajudar a obrir camins, estendre la línia de telèfons i així, a poc a poc es va anar poblant el territori, dels buscadors d’or de San Sebastian. D’aquesta manera fou com el 1921 es va decretar la fundació oficial de la Colonia Agrícola y Pastoril de Río Grande.

A la plaça principal, la Plaza San Martín hi ha l’oficina d’informació i turisme. També hi ha el dipòsit de l’aigua, l’emblema de la ciutat.

Dos dels museus més interessants són el Museo Virginia Choquintel i el Museo Regional Moseñor Fagnano. Aquest últim es troba a la Misión Salesiana i es pot aprendre sobre la història de la fundació de la Ordre de Don Bosco, així com d’antropologia i de la naturalesa de la regió. Nosaltres no el vam conéixer perquè ens van dir que no hi havia autobús per anar-hi tot i que l’últim dia vam descobrir que sí, que s’ha d’anar fins al barri II i d’allí agafar-ne un. El Museo Virginia Choquintel, que porta el nom de l’última descendent coneguda de l’ètnia selk’man, és d’entrada lliure i gratuïta. Es tracta d’un museu d’història de la ciutat, de la cultura i de la seva naturalesa.

Rio Grande_MuseoA la Casa Cultural del Pueblo Indígena Rafaela Ishton, també una descendent de la tribu selk’nam, es poden veure les rèpliques a escala de les vivendes típiques de la tribu, les kawi, però no en sabem l’horari, ja que hi vam anar un parell de vegades, aparentment en hores i dies que hauria d’estar obert però no va ser així.

A part de la Misión Saleciana, l’altre atractiu turístic situat als afores de la ciutat és la Estancia Maria Behety, considerada el magatzem d’esquila més gran del món. De fet la importància de la finca està estretament relacionada amb la història de la zona. El pioner José Menendez va portar ovelles des de les illes Malvines a l’illa de Tierra del Fuego, començant així la ramaderia ovina a la zona, la més important d’Argentina. José, era un espanyol, que als 14 anys va emigrar a Cuba, als 20 va arribar a Argentina i 8 anys després es va casar amb Maria Behety d’origen uruguaià, amb la qual va tenir un fill i una filla. Per una altra part, Mauricio y Sara Bauen, russos, també es van instal·lar a la zona. Sara es va casar amb un terratinent portuguès, José Noguera i Marucio amb la filla de José Menendez. De totes aquestes unions, en sorgí la Sociedad Explotadora de Tierra del Fuego, que després passaria a ser coneguda com a Sociedad Anónima Importadora y Exportadora de la Patagona, actualment La Anonima S.A. entre altres, la cadena de supermercats més important de la Patagonia. Aquesta societat, era en el seu moment, la que més extensió de terres tenia del món, eren considerats als amos de la Patagonia, tant argentina com xilena; eren propietaris de flotes marines, de terres, d’asserradores, concessionària exclusiva de ports patagònics, etc. Els seus descendents van anar donant terres als diferents governs per crear escoles i millorar la vida dels habitants i encara avui són una de les famílies més importants d’Argentina. Com a nota de color, el Miguel Braun, descendent directe d’aquesta família propietària de supermercats és l’encarregat del govern de Macri de controlar els preus cuidats; curiós, no?

Rio Grande_CostaneraUn dels camins típics de la ciutat és vorejar la costa de la mar Argentino, a l’oceà Atlàntic, que ha sigut declarada reserva natural. La Reserva Costa Altántica Tierra del Fuego són uns 220 km de costa des de la badia de San Sebastían fins a Cabo Ewan. La reserva és important per la quantitat d’aus costaneres que la freqüenten com el cauquén comú, el coster i el de cap vermell. També hi ha diversos tipus de gavines i ànecs, així com el albatros errante, una de les aus marines més grans. A l’altura de XX hi ha el “sendero interpretativo” tot i que alguns dels cartells estan il·legibles. També en aquella zona s’hi ubica la carpa del “Veteranos de la Malvina”, ja que hi ha el XX.

Tot i ser coneguda com la Capital Nacional de Trucha, menjar-ne una en un restaurant és feina complicada. No a tot arreu la trobes i on n’ofereixen, els preus espanten. De fet, si entreu a la ciutat per la ruta 3, veureu un monument a aquest peix.

Fotos

Categories:Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s