Buenos Aires

Una ruta en el temps enterrat: Casa Lepage

Seguint amb les rutes en el temps enterrat per edificis que avui no veiem, tenim el cas concret de la Casa Lepage, a Bolívar 375, al barri de Monserrat, que si bé avui l’edifici segueix en peu, al voler-lo restaurar i recuperar per obrir un hotel, havan descobrir restes arqueològiques.

L’equip d‘arqueologia urbana han compartit les troballes en visites guiades durant la “Semana de la Arqueología” que es dur a terme cada any.

Una ruta en el temps enterrat: Casa Lepage

En situació

La zona on hi ha avui la casa era, cap a meitats de 1700, el pati de la casa del bisbe. A finals de segle, s’hi va construir la casa Puebla-Almandoz, propietat que va ser adquirida per Martín de Alzaga, un comerciant espanyol que va participar activament contra les invasions angleses de principis de 1800. El 1812 es va fer córrer el rumor d’una conspiració d’espanyols contra el Triunvirato, el govern de la Revolución de Mayo, entre les que es va acusar, de manera estranya a Alzaga. Aquest va ser condemnat a mort i afusellat el juliol del mateix any.

El nét de Martín de Alzaga, que es deia igual, es va casar amb Felicitas Guerrero, qui va heretar la casa de Bolívar, al morir el seu marit el 1870. Felicita era una de les dames de l’alta societat porteña de la segona meitat del s.XIX, que va morir assassinada amb 26 anys per un pretendent despetxat. La casa i les altres propietats que havia heretat Felicitas van quedar al seu pare, Carlos Guerrero. La veritat és que la vida d’aquesta dona es mereix un post, que pensant-ho bé potser no és mala idea fer algun post de “Gent que va influir a Buenos Aires” i “Llegendes de Buenos Aires”.

Una ruta en el temps enterrat: Casa Lepage

Seguint amb la casa, el 1891 es va construir el Pasaje Belgrano, que unia el carrer Bolívar amb l’avinguda Belgrano i va ser en aquest any que s’hi va instal·lar la firma “Casa Lepage”, dels iniciadors de la industria cinematogràfica nacional, propietat de Henri Lepage, en el seu moment un pioner en la fotografia.

El 1923 la casa va ser adquirida per l’empresa asseguradora La Continental, que la va reformar a l’estil art decó per l’arquitecte Alejandro Virasoro i va transformar l’edifici en oficines. Durant aquests període es va tancar el passatge. Després venen uns 70 anys que l’edifici queda abandonat fins que el 2004 és adquirit per la família Cassará, els quals duen l’acció de restaurar-lo, amb l’estudi de l’arquitecta Ana María Carrio, per recuperar el passatge i convertir l’edifici en un hotel.

Passejant per la planta baixa, a través de pisos vidriats, es poden veure algunes de les ruïnes que s’han descobert com per exemple una cisterna i una xarxa d’aigua que formava part a la construcció anterior. També s’hi han trobat objectes d’ús domèstic datats entre els s.XVII i XIX, com peces de porcel·lana, nines i joguets, pots de perfums i medicines i altres objectes diaris.

Una ruta en el temps enterrat: Casa Lepage

La casa i el cinema

A la façana de l’edifici hi ha una placa que recorda que la primera filmació cinematogràfica d’Argentina es va dur a terme a l’octubre de 1900 en registrar la visita del President de la República Federativa del Brasil, Manuel Ferraz. Aquesta placa es troba en la façana d’aquest edifici, ja que va ser la Casa Lepage, propietat del baró Lepage, belga de naixement, qui la va realitzar. La filmació en si la va dur a terme el francès de Carcassonne Eugenio Py.

Després, la Casa Lepage va ser adquirida per Max Glucksmann, un austríac que hi havia treballat des de 1908. Aquest va ser el revolucionari de la industria nacional del cine a Argentina, Uruguay, Paraguay i Xile obrint més de 60 sales d’exhibició entre els quatre països. També s’hi van dur a terme les primeres gravacions de Carlos Gardel. A més a més Glücksman, que era jueu, va col·laborar en la construcció de la sinagoga del Carrer Lavalle.

Deixa un comentari