Argentina

Província Tierra del Fuego

Parc Nacional Tierra del Fuego_El Tren del Fin del MundoLa província més austral d’Argentina és en realitat un conjunt d’illes i s’anomena Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur. En aquest post ens centrarem en l’illa de Tierra del Fuego on per arribar-hi, la manera més còmoda és en avió, ja sigui a l’aeroport d’Ushuaia o al de Río Grande. També si pot anar en cotxe, passant des de Xile o seguint la ruta 3, que la connecta amb la província de Santa Cruz, tot i que de tota manera en dos punts s’haurà de travessar la frontera amb el país veí i a part, s’ha de creuar l’estret de Magallanes amb una barca.

Parque Nacional Tierra del Fuego_GuanacoEl nom de Tierra del Fuego se li deu a Hernando de Magallanes, el primer navegant que va creuar l’estret que avui porta el seu nom. Era l’any 1520 i quan ho va fer, va veure grans columnes de fum, per això li va posar aquest nom.

Des del Cabo Espíritu Santo fins a la badia Lapaiata hi ha moltes extensions de camps on no hi ha pràcticament res. De fet ni pastures per les ovelles, la ramaderia més extensa de l’illa i que dóna el famós “cordero patagónico”.

Parque Nacional Tierra del Fuego_TundraEl poble més al nord és San Sebastián, que és la frontera amb Chile. San Sebastián està situat a la badia homònima, encerclada pel Cabo Hombre i per la Punta Páramo. Aquí comença la Reserva Costera Atlántica de Tierra del Fuego que va fins a Cabo Ewan. San Sebastián està connectat amb Río Grande, la ciutat amb més densitat de població de l’illa per la ruta 3. Pel camí, ens podem desviar a veure el Cabo Domingo on hi ha una colònia de més de 300 llops marins. A uns 15 km abans d’arribar a Río Grande passarem per la Misión Salesiana “Nuestra Señora de la Candelaria”, declarada Monumento Histórico Nacional. Aquesta missió va ser la primera que es va instal·lar a la zona per tal d'”educar” i evangelitzar als originaris d’aquestes terres, els selk’man, caçadors i recol·lectors pedestres; els haush; els yàmans, canoners nòmades dels quals també s’han trobat restes de presència a la badia Lapaiata i els alacalufes. Abans d’entrar a la ciutat, si ens desviem cap a la Reserva Natural Laguna de los Patos, arribarem a la Estancia Maria Behety, declarada Lugar Histórico Nacional. Aquesta finca d’ovelles és la més important de la zona i és que la seva família era, pràcticament, la propietària de les terres de la Patagónia a principis del segle XX.

Parque Nacional Tierra del Fuego_Guineu coloradaSortint de Río Grande, seguint la Ruta 3 s’arriba a Tolhuin. Pel camí deixem enrere grans extensions de terra i estàncies ovelleres, algunes de les quals han sigut adaptades al turisme. Altres són autènctiques petites ciutats amb cases pels seus treballadors i fins i tot escoles pels seus fills. Tolhuin, que en llengua nativa significa “amb forma de cor” és la localitat del llac Fagnano, el més gran de l’illa i està envoltada de natura, pels seus voltants també hi ha el llac Yehuin i el Chepelmut. La ruta 3 segueix entre extensions de torba, arbustos, ovelles i algun que altre guanaco fins a Ushuaia, la capital de la província.

Ushuaia_EsglesiaUshuaia és el centre més turístic de la zona i la capital més austral del món; està situada al costat del canal de Beagle, que porta el nom de la nau que comandava Robert Fitz Roy, per fer un estudi de la zona i en lA qual anava Charles Darwin. Ushuaia és el punt de partida de diverses excursions en vaixell pel Canal de Beagle, pels llacs dels voltants, per anar la glacera Martial o al Parque Nacional Tierra del Fuego, on podrem veure-hi la flora i la fauna típica de la zona com els arbres de lenga, el guido, el ñiré o el coihue i la guineu colorada, o el carpintero, el albatros o el cauquén i si tenim molta sort, un huillín, que és de la família de les llúdries i es troba en perill d’extinció. Fent una excursió pel Canal de Beagle podrem arribar a veure llops marins i pingüins.

El clima de la zona és realment fred. A l’estiu la llum del dia pot perdurar per més de 17 hores, mentre que a l’hivern ho fa per només 7 hores.

Glaciar MartialLa província viu bàsicament de l’extracció de petroli i de gas natural, de la ramaderia ovina que representa un 5% del total de la Patagonia i des de 1972, quan es va sancionar una llei per afavorir la indústria a la zona, reduint-los els impostos duaners i els impostos nacionals de la indústria electrònica.

A part de les excursions i de gaudir de la naturalesa, una de les activitats principals de Tierra del Fuego és la pesca esportiva, amb la truita marró com a peix emblemàtic. També es poden fer altres activitats com l’escalada, el canotatge pels rius del parc natural o practicar kayak. Si és hivern, es poden fer caminades en raquetes, excursions amb moto de neu o trineus de gossos i evidentment esquiar o practicar el snowboard.

Fotos

Parque Nacional Tierra del Fuego

Categories: Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari