Argentina

Río Gallegos

Rio Gallegos_San MartínRío Gallegos és la capital de la província de Santa Cruz, al sud d’Argentina. La ciutat va nàixer al instal·lar-se a la zona una prefectura marítima, el 1885, per tal de preservar el territori argentí. Abans d’això hi va haver un assentament anomenat Ciudad Nombre de Jesús a la zona que avui es coneix com Cabo Vírgenes, amb la idea de fortificar l’estret de Magallanes. Així que Espanya va enviar una tripulació del port de Sanlucar de Barrameda, el 1851, que va arribar dos anys més tard amb només alguns supervivents. El 1854 van fundar la ciutat, al Valle de las Fuentes, però al cap de poc, la falta de menjar, el clima hostil i els indígenes de la zona van provocar la mort de la gran majoria d’espanyols. El 1587 va passar per allí una nau anglesa, trobant-se alguns supervivents, dels quals només un fou rescatat.

Rio Gallegos_Casa TipicaRío Gallegos és una ciutat per treballar però també per viure-hi, té força vida cultural i això es demostra amb el gran nombre de museus que té, la gran majoria gratis. El museu principal és el Museo Regional Provincial “Padre Jesus Molina” on hi ha una sala de paleontologia, una de geologia, un parell preparades per exposicions temporals de diverses temàtiques, una sala d’antropologia i una de ciències participatives. A la part paleontològica hi tenen rèpliques de fòssils i fòssils del Paleozoic, del Mesozoic i del Cenozoic. El museu porta el nom d’un sacerdot que va recollir mostres de flora i va catalogar els primers fòssils que es trobaven per la zona. També podem veure una exposició sobre Charlote Fairchila, una dona que en temps de Perón, es va recorre tot el país en bicicleta, sola, per tal de conèixer món i donar a conèixer Santa Cruz. El museu està ubicat a l’antic hospital, la pedra inaugural del qual es va posar el 1924 però fins al 1932 no va estar operatiu. Aquest hospital fou la primera casa de salut en brindar serveis gratuïtament.

L’altre museu interessant és el Museo de los Pioneros, la casa més antiga de la ciutat. A finals del segle XIX, Santa Cruz es poblava a la “carta” és a dir, el govern argentí decidia qui anava cap a on, per exemple a Arthur Fenton, un metge anglèsXX li va tocar anar a Santa Cruz. El metge va habitar aquesta casa que havia estat comprada per catàleg a Europa, transportada a peces fins a Punta Arenas, Chile, i moguda per carreta fins a Santa Cruz on es va muntar. A partir de 1921 la va ocupar a família Parisi, que és el nom com es coneix avui la casa, i a partir del 1988 la va comprar la municipalitat i la va restaurar. A l’interior de la casa museu es pot veure objectes de l’època dels Fenton, així com fotografies de Río Gallegos i una mica d’història dels primers habitants de la ciutat, la gran majoria estrangers.

Rio Gallegos_EsglesiaLa catedral de Río Gallegos, la Catedral de Nuestra Señora de Luján, fou construïda de zinc i fusta de lenga, materials típics de la zona per protegir-se del vent i la neu i seguint la construcció característica de la regió, data de 1899. El 1985 va ser declarada Monumento Histórico Nacional.

La plaça principal és la Plaza San Martín amb una escultura a cavall del Libertador d’Argentina. El Palacio Municipal, amb la façana original, és la seu del poder executiu des de 1925 i del primer Consell Municipal de 1912.

La zona coneguda com el barri de la Gobernación, està formada pel primer complex de cases, construïdes en etapes durant la governació de Juan Manuel Gregores, entre el 1932 i el 1945. Com que a Santa Cruz no hi havia edificis públics, el governador va ordenar construir aquestes cases al voltant de la seva, destinades al personal. L’arquitectura segueix essent la típica de la zona, amb fusta i zinc com a materials principals i una ornamentació al teulat de les cases. LA casa del governador és avui en dia una Casa Histórica, en la qual, si pot entrar per veure-la i veure fotografies de Río Gallegons dels anys 30 i 40.

Rio Gallegos_CostaneraPer caminar una mica, podem arribar-nos fins a la costanera Angel Sureda, això sí, si no fa vent. La costanera té 1km de llarg des del Cabo Buen Tiempo fins a Punta Loyola i Puerto Presidente Illa.

L’atractiu turístic més important dels afores és Cabo Vírgenes, una de les pingüineres del pingüí de Magallanes més grans d’Amèrica del Sud.

Categories: Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari