Argentina

El Calafate

El Calafate és la ciutat més famosa de Santa Cruz i el motiu de tal fet és que és la porta d’entrada al Parque Nacional Los Glaciares, o sigui, per anar a veure el Perito Moreno.

El Calafate (2)El nom de la ciutat es deu a l’arbust característic de la zona, el calafate, que fa unes fruites vermelles de les quals se’n fa melmelada.

Si no fos per anar a veure el Perito Moreno, a El Calafate no hi caldria anar. És un poble 100% turístic, sense gaire interès. El seu carrer principal està ple de botigues i de restaurants de preus gens recomanables. Fins hi tot hi ha un bar fet exclusivament amb gel de glacera; potser ja una mica massa guiri…

Si volem aprendre una mica sobre la història de La Patagonia hem d’anar al centre d’interpretació històrica. Tot i que en cosa de 5 anys el preu ha pujat a nivells inacceptables. Jo hi vaig anar al 2010, quan encara es podia pagar. Al museu podrem aprendre, per exemple, que 14.000 anys abans de l’era actual es van començar a retirar els gels i l’home va arribar a la Patagonia com a tribu nòmada. S’han trobat pintures rupestres que daten de 12.000 anys A.C., on pintaven animals, símbols, mans, caçadors però curiosament mai dones, paisatges ni escenes de la vida domèstica. L’augment de precipitacions de l’època va fer avançar els boscos i tenir més disposició d’aigua. 10.000 anys A.C es va formar l’estret de Magallanes i al retirar-se els gels, al 7.000 A.C. es van formen els llacs d’origen glaciar com el Videma. Es van formar també el famós bosc patagònic i l’estepa i van apareixer els megamafífers de més de 1000 kg de pes; com el megateri, de 6.000 kg de pes i curiosament, vegetarià.

El CalafateDurant l’època del Pleistocen, la Terra estava en un cicle conegut com zig-zag climàtic on es van produir períodes de glaciacions amb períodes interglacials que van provocar la variació de la cobertura vegetal. Les glaceres van anar avançant i van anar retrocedint varies vegades, deixant a les roques per les quals es traslladen, marques conegudes com morenes.

La Patagonia va ser habitada per tehuelches i aonikenks. El 1520 va arribar Hernando de Magallenes i el 1584 ho va fer Sarmiento de Gamboa. Durant el s.XVIII es va produir l’intercanvi cultural, per dir-ho d’alguna manera, entre els exploradors i els indis. Després de la campanya del desert de Roca, el 1880, es van repartir les terres, principalment a capitals anglesos per potenciar la ramaderia ovina i poder abastir a la revolució industrial europea. La sobre població animal, va deteriorar la cobertura vegetal de La Patagonia i va provocar la desertització. Després de la Primera Guerra Mundial, el preu de la llana va caure i hi va haver una explotació dels obrers i repressió que van provocar el que es coneix com la Patagonia Rebelde.

Des de El Calafate surten excursions diàries cap al Perito Moreno, cap al Viedma, cap a estàncies, cap a Torres del Paine, cap al Lago Argentino i la navegació per veure el Upsala i el Spegazzini. Això sí, tot “trinqui-trinqui” a preus europeïtzats. Personalment recomano el trekking pel Perito Moreno. Si només es vol fer les passarel·les s’hi pot anar amb autobús. També hi ha l’opció d’anar a fer el trekking al Viedma, que si bé, el trekking en si dura més; a mi, personalment, em va agradar més el del Perito Moreno, però això en parlarem al post particular de cada glacera.

Categories:Argentina

Tagged as: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s