Buenos Aires

Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”

Museo Monte Piedad_Primer LlibreEl Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad” podriem dir que és un dels més desconeguts de la ciutat de Buenos Aires i és realment una llàstima. El museu està ubicat a Boedo, al solar on hi havia el Café Biarritz, del qual podem veure’n una rèplica al museu. Anys més tard, el banc va comprar el terreny i va construir-hi l’edifici on hi funcionava l’arxiu de la Sucursal N° 4. Avui hi ha el museu i la biblioteca.

El museu fa un recorregut des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Així en la primera sala podem veure-hi fotografies de l’arribada dels immigrants al port de Buenos Aires, que es trobava on avui hi ha l’estació de trens de Retiro. Aquests immigrants venien atrets per les promeses de treball i terres que no sempre es complien. Molts d’ells havien d’empenyorar els seus objectes més valuosos com maletes de pell, fotografies familiars emmarcades, roba, vaixelles, etc. per tal de poder seguir tirant. Degut a aquesta necessitat va sorgir, el 1878, la institució Montes de Piedad de la Provincia de Buenos Aires amb l’objectiu d’abolir la usura que hi havia i combatre la pobresa. Aquesta institució donava crèdits als immigrants.

A continuació, el museu segueix amb la representació d’un pati de conventillo amb els joguets dels nens, les palanganes de zinc per rentar la roba, entre altres.

Museo Monte Piedad_EmpenyoLa primera ubicació de la institució Montes de Piedad va ser a la Casa de la Virreina Vieja, a Perú i Belgrano, una casa de finals del s.XVIII, residència del Virrei del Pino i la seva família, una casa que va ser ocupada per les tropes angleses de Cadogan el juliol de 1807, però que avui ja no existeix. La casa va ser enderrocada el 1913 per construir-hi l’edifici Otto Wulff de l’arquitecte danès M.F. Rönno, el qual va fer un rellevament gràfic de la casa abans de tirar-la a terra. Així que ens hem d’acontentar amb la reproducció pintada que hi ha al museu i amb la sorpresa que amaga al darrere. Quan s’apaguen les llums de la sala, s’encén la del darrere de la tela i podem veure una típica escena d’empenyorament amb objectes de l’època.

Museo Monte Piedad_OjectesDesprés de la federalització de Buenos Aires, el 1880, el Monte de Piedad passa a formar part de la Municipalidad de Buenos Aires i canvia el nom al de Banco Municipal de Préstamos y Caja de Ahorros. El 1909 el banc es va traslladar a la primera seu pròpia, a Suipacha i Viamonte. D’aquesta època, entre 1910 i 1930, són la majoria dels objectes que trobem a la següent sala: un escriptori, la màquiia d’escriure, una bàscula de precisió, una caixa, cadires, làmpades, etc.

L’última sala és una col·lecció dels últims anys del banc, a partir de 1945, anomenat Banco Ciudad de Buenos Aires on ja hi havia dones a la institució, tal com es pot veure a la vitrina dels uniformes. El 1968 es torna a traslladar la seu principal del banc, aquesta vegada a Sarmiento i Florida.

Museo Monte Piedad_OficinaUna de les coses que aprens durant la visita guiada del museu és que el famós edifici del Govern de la Ciutat de Parque Patricios, en realitat, havia de ser la nova seu del banc, però al final se’l va quedar la governació.

Una de les personalitats més importants de l’administració del Monte Piedad fou l’escriptor o polític José Hernández, l’autor del Martín Fierro, un clàssic de la literatura argentina.

El museu va ser inaugurat a l’agost de 2003. Els dimarts a la tarda, cap a les 18:00h hi fan una representació teatral sobre la vida de Buenos Aires en el temps dels anys 40. Per confirmar l’hora d’inici és millor trucar al 4931-8204.

Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”_Av.Boedo 870, 2n pis. Dilluns, dimecres i divendres de 10:00 a 17:00h i Dimarts i dijous de10:00 a 20:00 però l’extensió de l’horari és per visites programades. Entrada lliure i gratuïta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s